Върховният съд спря проверките за неплатени глоби по границите

Делото е образувано по частна жалба на адвокат Иглика Брусева
12 ное 2020 17:15, Нели Христова
55
Върховният съд спря проверките за неплатени глоби по границите
Снимка: БГНЕС

Тричленен състав на Върховния административен съд нареди на граничните власти незабавно да преустановят връчването на наказателни постановления и/или електронни фишове за неплатени глоби на ГКПП Кулата - Промахон и на ГКПП Илинден - Ексохи, съобщиха от пресцентъра на съда.

Делото е образувано по частна жалба на адвокат Иглика Брусева срещу разпореждане на Административен съд (АС) - Благоевград, с което е отхвърлено искането й за прекратяване на неоснователни действия по извършването на системни проверки за невръчени наказателни постановления и/или електронни фишове по Закона за движението по пътищата и неплатени в срока за доброволно плащане глоби, наложи с тях, при преминаване на двата пропускателни пункта.

Върховните съдии посочват, че "обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по връчване на електронни фишове и на наказателни постановления, издадени въз основа на Закона за движението по пътищата, както и да събира вземанията си по тях, по никакъв начин не може да бъде основание за възпрепятстване на правото на напускане на страната".

Според тях граничните полицаи нямат и законово правомощие да извършват контрол по Закона за движението по пътищата, включително проверки за невръчени наказателни постановления и/или електронни фишове по Закона за движение по пътищата и неплатени глоби в срока за доброволно плащане при преминаване на ГКПП Кулата - Промахон и ГКПП Илинден - Ексохи.

Проверките при преминаване на граничните пунктове могат да бъдат свързани със самоличността на лицата, валидността и истинността на представените документи (лична карта или паспорт), пише още в решението на Върховния административен съд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
6
 
! Отговори
Това ако е съд преди 3 години
До StoyanovУхчо, шофирам от 23 години, за това време имам един единствен електронен фиш за превишена скорост в населено място и то на околовръстното в София по МОЯ ВИНА. Платих си го в 14 дневния срок с отстъпка. Спирали са ме многократно за проверки и съм бил изряден. Нямам нито един акт или "какво ще правим сега"?Ама аз спазвам правилата, колкото и да ми твърдиш, че имало грешни знаци и така на татък. Всичко е до човек, разсъдък и правилни решения. Та не ми говори глупости.
28
6
 
7
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
До Това ако е съд"Карайте без да правите нарушения бе , какво ревете?"===================================Ти вярваш ли си като говориш? С тая инфраструктура, знаци не отговарящи на обстановката, магистрали дунавски вълни...... това няма как да стане.Защото ако тръгнеш с кола от Варна за София и спазваш всички знаци , ще стигнеш все едно си яхнал камила.
27
4
 
9
 
! Отговори
Това ако е съд преди 3 години
Карайте без да правите нарушения бе , какво ревете? Аман от недоклатеници. Тамън се почна със събирането на неплатени задължения и айде съда решава, че не може. А иначе като излезе за някой, че е с една камара нарушения всички се възмущавате, лицемери долни.
26
6
 
1
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
До висок"лесно е. Пращат една кола на КАТ и почват проверка преди пункта, връчват НП и ако има повод свалят номерата...."========================================================и ако колата е на името на жената , ще ми свалят гащите и нали се сещаш какво ще правят....
25
2
 
10
 
! Отговори
Д-р Исня преди 3 години
Да отиват парите по предназначение - ще си платя с кеф. Аз обаче като знам, че отиват някои да се просерат от лакомия и разточителен живот, ами плащам си с неохота!
24
1
 
1
 
! Отговори
стар пожарникар преди 3 години
До високА защо да е пред пункта? Това може да се прави навсякъде.
23
3
 
2
 
! Отговори
ss преди 3 години
абе аз доста често пътувам и до сега граничар да глобява за нито на лесово нито на капитана не съм видял ! има си човек от кат който с това се занимава !
22
5
 
14
 
! Отговори
Тенгрианин преди 3 години
Това е най-малкото им престъпление на тази хунта. И понеже някои обясняват как било в САЩ, там колко годинки затвор биха дали на някой забъркан в рекет, убийства, крупен наркотрафик, грабежи, участие в организирана пресъпна групировка и капиталното престъпление, шпионаж в полза на чужда държава? Доживот или смъртна присъда?
21
8
 
10
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
То все едно горския,полския или риболовния да та спре на къра и да иска да му плащаш глоба за минаване на червено светофар!Тиквената хунта надмина всякаква логика вече!
20
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който изгорял, изгорял. Сега съд до дупка за крадливата хунта!
19
6
 
4
 
! Отговори
висок преди 3 години
лесно е. Пращат една кола на КАТ и почват проверка преди пункта, връчват НП и ако има повод свалят номерата....
18
10
 
7
 
! Отговори
Peter преди 3 години
С тези решения доказват за пореден път, че съдебната ни система не е в крак с времето. И докато не ги изритат тия няма да се оправим.Ако им рзбирам логиката: Пием, мачкаме правим щуротии по пътя и не е справедливо да ни натиснат да си платим.Чудя се ако ако тия съдийки имат близка среща с пиян шофьор дали ще са на това мнение....
17
6
 
12
 
! Отговори
Тенгрианин преди 3 години
Държава?! Няма българска държава. Има територия и организирана престъпна групировка, която се зове "държава". Целта на тази групировка е до 2030 да изпълни заповедта на Ротшилд да няма България и българи в нея. Така че всяка съпротива (включително неплащане на рекет) е законна. Скоро всичко ще си дойде на мястото и някои ще бъдат съдени за Геноцид
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе какво става в тази държава?!? Пълна анархия. Едни пишат и приемат закони, други отхвърлят. Цирк. Една хунта си трябва, иначе няма оправия.
15
2
 
4
 
! Отговори
няма нужда преди 3 години
До Вариант за решениеКато отидеш на преглед и се изчистваш!Иначе увисваш!
14
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербавата шайка няма нищо общо с правото!И никога не е имала.Все пак е съставена от бръснари, шофьорчета и слухтачи по вратите...
13
13
 
10
 
! Отговори
Simvola преди 3 години
Брей тия адвокати много на четени и знаят всички вратички в калпавите ни закони. В Турция комшиите имат много голям паркинг, и ако си направил някакви нарушения там няма излизане през границата докато не се плати глобата. Там да я видя тази адвокатка как ще обжалва глобата, но там тя ще си спазва законите за разлика от България.
12
13
 
10
 
! Отговори
Смях преди 3 години
В повечето бели държави е така. Отново героите на Алеко Константинов се напънаха и родиха безумие. Нали задължението е към държавата? Какво значение има кой държавен орган ще го събира?
11
2
 
10
 
! Отговори
Тенгрианин преди 3 години
Частни лица да издирват длъжници... Имаш предвид мутрички. И после да няма от черепа на някой "частен ловец на глави" да си направя трофейна чаша по старите обичаи
10
15
 
12
 
! Отговори
ВАС са гола вода преди 3 години
В Щатите един долар да дължиш и нямаш право да излезеш от страната!