Върховният съд спря проверките за неплатени глоби по границите

Делото е образувано по частна жалба на адвокат Иглика Брусева
12 ное 2020 17:15, Нели Христова
55
Върховният съд спря проверките за неплатени глоби по границите
Снимка: БГНЕС

Тричленен състав на Върховния административен съд нареди на граничните власти незабавно да преустановят връчването на наказателни постановления и/или електронни фишове за неплатени глоби на ГКПП Кулата - Промахон и на ГКПП Илинден - Ексохи, съобщиха от пресцентъра на съда.

Делото е образувано по частна жалба на адвокат Иглика Брусева срещу разпореждане на Административен съд (АС) - Благоевград, с което е отхвърлено искането й за прекратяване на неоснователни действия по извършването на системни проверки за невръчени наказателни постановления и/или електронни фишове по Закона за движението по пътищата и неплатени в срока за доброволно плащане глоби, наложи с тях, при преминаване на двата пропускателни пункта.

Върховните съдии посочват, че "обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по връчване на електронни фишове и на наказателни постановления, издадени въз основа на Закона за движението по пътищата, както и да събира вземанията си по тях, по никакъв начин не може да бъде основание за възпрепятстване на правото на напускане на страната".

Според тях граничните полицаи нямат и законово правомощие да извършват контрол по Закона за движението по пътищата, включително проверки за невръчени наказателни постановления и/или електронни фишове по Закона за движение по пътищата и неплатени глоби в срока за доброволно плащане при преминаване на ГКПП Кулата - Промахон и ГКПП Илинден - Ексохи.

Проверките при преминаване на граничните пунктове могат да бъдат свързани със самоличността на лицата, валидността и истинността на представените документи (лична карта или паспорт), пише още в решението на Върховния административен съд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
12
 
16
 
! Отговори
Вариант за решение преди 3 години
Всички имаме исконни права.Но някои забравят,че правата вървят и съсзадължения.Голям плач е,като ни нарушават правата,искайки да си изпълнимзадълженията.Държавата не е в състояние да издирва длъжниците.Тогава дададе на "концесия"издирването им и събирането на задълженията им,нещокато ловците на глави в САЩ.Срещу определено възнаграждение или процентот дължимата сума,да се упълномощават частни лица да издирват длъжници ида събират задълженията им.Убеден съм,че ще има интерес и събираемост.
8
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде сега един иск от всички "пострадали" от своеволията на граничарите, за много дебела сума, така че администрацията да си научи веднъж за винаги урока, че със своеволия тея работи не стават.
7
12
 
21
 
! Отговори
Cash преди 3 години
Това беше наистина добра инициатива за повишаване на събираемостта, но уви, законодателната власт отново не си свърши работата...
6
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалко. Много жалко. Това беше една добра практика, която се прилага в голяма част от света.
5
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха "неплатени глоби по границите" че те границите са затворени. Гърция, Румъния са под ключ, Турция и Сърбия е подобно само с леките кренвирши май обменяме вируса.
4
9
 
5
 
! Отговори
Б О Г Д А Н О Ф Ф преди 3 години
Прекратете проверките!
3
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Т.иквите пак са в нарушение на законите! Един свестен закон не можаха да напишат за 12 години.
2
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Върховният съд и представа си няма, че в Перник изтезават хора в лагер на смъртта!Отварят главите на живи хора както през 19-ти век!
1
5
 
13
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Е хубава работа!!!Идат избори,трябват свежи пари,а Вие?!