Протест на майки при гласуването на законови промени

НС прие на първо четене промени в Закона за личната помощ
14
Протест на майки при гласуването на законови промени
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за личната помощ. Те предвиждат прецизиране на степените на зависимост при определяне на броя часове за лична помощ, предоставяна от личните асистенти, според индивидуалните потребности на хората с увреждания.

Още по темата
Въвежда се изискване кметовете да следят за качеството на предлаганата услуга, предаде БНР.

Заради възраженията на майките от инициативата "Системата ни убива", от БСП поискаха отпадане на точката от дневния ред, но предложението им беше отхвърлено.

Според левицата с промените се орязват придобивките за хората с увреждания, за да се напаснат финансовите параметри към бюджета.

От ГЕРБ пък контрираха, че промените целят запазване на часовата месечна ставка за личните асистенти и че за следващата година парите за личната помощ се увеличават двойно.

Гласуването беше съпроводено от протест от майки на деца с увреждания.

Според тях промените в Закона за личната помощ по-скоро целят унищожаване на реформата в социалната сфера, защото всички деца и хора с увреждания, имащи право на асистент, ще бъдат ощетени и лишени от права.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: Закон за личната помощ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Чушкопроизводител преди 3 години
Мая чушкопека беше ли там? Да я е.... и мас..... тия та долна.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протест на четириме Маймунолови "майки", които всички майки на деца с увреждания отхвърлиха и от които се дистанцираха категорично още в началото на юни миналата година.Всички "протести" и "паника от пандемията" са плод на телевизиите и мутренските парцали и анонимни сайтове.Ако не ги отразяваха толкова настървено и щедро платено, щяхме да сме като в Швеция - никой не се занимава с тях и спазва мерките, както си иска.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То вече излиза че инвалидите взимат повече пари от работещите.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрете да им давате пари на тея бе. И без това са на заплата при Божков, дали си плащат данъците?
7
0
 
10
 
! Отговори
грозни мърши преди 3 години
Угоени от системата сввине
6
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правото на асистент далеч не значи наличие на асистент. Асистент външен човек няма как да бъде с болния 24/7. А болният няма как да се нуждае от грижи само в работното време на чуждия човек. парите трябва да се дадат на човека, т. е. на семейството му, а не на външно лице, което така или иначе не е в състояние да бъде непрекъснато на разположение, каквито са нуждите на наистина тежките случаи.Освен това броят на асистентите е ограничен по програми и време, а сериозните болести са дългогодишни.
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам чувството че всеки работещ им е нещо длъжен на тея майки. Все пари искат, още и още. Техните деца не са най важните в държавата. Напротив, здравитв деца са по важни.
4
1
 
10
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Продължават да изнудват за привилегии...
3
2
 
21
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Тези майки си осребряват майчинството по 100 пъти на ден ... Системата така и не ги уби и затова те решиха да убият държавата, като я вземат на абордаж от платформата на Мая и Тюлена с гумената лодка ... !!!
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Агентите на Маяма
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много пари дават на майките с уврежданенормални хора работят за по малко