Радев се разписва срещу 15 хил. лв., Борисов ще взема 7 хил.

Заплатата на повечето депутати става над 6 хил. лв.
280
Радев се разписва срещу 15 хил. лв., Борисов ще взема 7 хил.
Снимка: БГНЕС

Над 15 хил. става заплатата на президента Румен Радев с добавката за прослужено време, след като се увеличи средната заплата за страната.

4803 лв. е вече минималната заплата на депутат от септември, като повишението спрямо юни е с 500 лв. Това става ясно от данните на НСИ за средната заплата.

Още по темата
Шефката на парламента Цвета Караянчева и премиерът Бойко Борисов получават с 50% повече от депутатите, или 7204 лв. С добавката за трудов стаж месечната заплата на Борисов скача до над 10 хил. лв. Министрите ще получават вече близо 6245 лв., пише "24 часа".

Депутатското възнаграждение е равно на три пъти от средното за държавната администрация от последния месец на всяко тримесечие, което за септември е 1601 лв. Но народните представители получават и по 15% за участие в комисия, което важи за всеки от тях. Имат и по 1% добавка за всяка година трудов стаж.

Така за депутат с 20-годишен стаж, каквито са повечето народни избраници, заплатата става близо 6500 лв.

За страната средната заплата за септември е 1397 лв., като спрямо август се вдига с 62 лв. Общо за тримесечието е 1373 лв. и нараства с 9,9 на сто на годишна база.

Най-голямо увеличение на заплатите има в секторите, които са най-силно ударени от коронакризата. В ресторантите и хотелите възнагражденията са вдигнати с 37,6% - от 647 на 890 лв. Обяснението е, че юли, август и септември тази година всъщност бяха най-силните за туризма, но работещите там остават с най-ниски заплати в страната. С 14,9 на сто до 1135 лв. се увеличават тези в сектор “Култура, спорт и развлечение”, а с 16,2% до 1674 лв. - в сектор “Държавно управление”.

С най-високи заплати остават заетите в IT сферата - средно 3208 лв., и във финансовите и застрахователните дейности - 2106 лв.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
6
 
2
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
За първи път в историята руснаците имат приходи средно по 100 Евро месечно повече от нас. О, ние сме в ЕС, нищо, че сме най-бедни, но Бойко управлява джипка вече 11 години.
211
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
интересно че на плевнята не я навирахте така в очите на "гражданите", поредните атаки на геребрските медии да внушават че има нещо нередно в заплатата на Радев особено сравнено с горката мутра премиер.
210
7
 
10
 
! Отговори
axa преди 3 години
защо така манипулирате заглавието! На Радев сте дали с прослуженото време, а на бориосв с прослуженото е над 10000 лв, май по-различно от 7000 лв, нали!Знаеме че всички герберски медии облъчвате прстолюдието но и ние знаеме как да четем и сме наясно с гьобелсовите ви заглавия. Все пак е подсъдно и ако сме правова държава мястото ви е в затвора.
209
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев за 15 хиляди без да броим под леглото
208
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' Заплатата на повечето депутати става над 6 хил. лв ''.....................ами докато е така - само бандити и тарикати ще са на власт ...я направете заплатата на депутатите СРЕДНАТА ЗА СТРАНАТА да видим родолюбците които ще се кандидатират за едната славаКогато властта е бизнес - само бизнесмени ще са на власт ...
207
1
 
8
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Борисов за 7 хиляди без да броим чекмеджето
206
1
 
4
 
! Отговори
такъв е живота преди 3 години
Това е несправедливостта в системата която трябва да променим. Защото който не работи, получава повече от онези които работят и произвеждат реалния продукт.Повелителя на мутрите не е свършил за една пара работа, а Бойко опъва жили за по-малко от половината. Да не говорим че КН го кани на почивка на муфта в Гърция. От къв зор да си върши работата и да представлява волята на народа.
205
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фигурант да си на днешно време! И 15 бона заплатка ти дават, и пенсийка 2бона, и Черепа плаща яко!
204
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СловянинЗа първи път в историята руснаците вземат повече пари от нас.вземат, ама за 2 месеца :)
203
7
 
7
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Президента на България е символ на държавността ни...парламента на герб решава какво може и какво не може да прави...и заплатата му гласува...без значение как се казва...а Радев е пич...елитен пилот спечелил уважението на американските пилоти ...рискувал живота си безброй пъти в защита на България...променят ценностите ви...възползват се от низките ви страсти...те така и с Левски..Бог да пази България...от неграмотните българи...матряла на бойко...и е прав...за роби ставате..за нищо друго,тъжно
202
8
 
10
 
! Отговори
До Грухи преди 3 години
Мдаааам. Че той шкафа яко пращеше. Претъпкан с евраци и златни кюлчета. Ей на това му казвам доходна професия. Обикаляш си със жипката и за всеки изминат метър по магистралите пачка евраци в шкафчето. Рай!
201
7
 
8
 
! Отговори
Грух преди 3 години
Бая заплати трябват за да напълниш шкафа. И да издържаш метресата в Барцилона. Или като катаджията в онзи стар виц той и Баце не е разбрал че за тази работа има и заплата.
200
8
 
11
 
! Отговори
void преди 3 години
Ей, да ти плащат по 15 бона за да мрънкаш постоянно как нищо не е наред в държавата без да се налага да вземаш решения или да носиш каквато и да е отговорност за да се оправи нещо - ей те на това му казвам работа, за която според 6 милионното население на България няма по-подходящ от Радев.
199
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 180 То сниманото, чекмедже е на Радев, ама го обяви, че е на Борисов, за да не разбере Деса колко пари има.
198
7
 
17
 
! Отговори
Радев фигур.Ант преди 3 години
не е луд който яде баницата ,а който му я дава
197
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радьо, Бойко, Нинова и целия БГ парламент заедно с бутик Болшевик Ви благодарят от сърце и обещават да запалят по една свещичка за вашето здраве! Да сте все така усърдни и ей така от сърце да дарявате на партията с многото съвременни имена! Бог да ви поживи!
196
5
 
7
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
За първи път в историята руснаците вземат повече пари от нас. Средният им приход е със 100 Евро повече на месец. Е, затова пък сме в ЕС, е - най-бедни, ама пък Баце е вече 11 г премиер.
195
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Господи колко е несправедлив живота,нищоправещият президент с 15000лв,аз за 10месеца ги взимам и с много труд и лишение,*** такива,алчни,безмилости и без капка морал.Ще работим докато сме живи за тия хрантутници...
194
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"За страната средната заплата за септември е 1397 лв., като спрямо август се вдига с 62 лв"Вдигна е, защото 100 000 останаха без работа и не са част от статистиката, за това се вдигна.
193
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До статистика Но има и друго, кеото пме притеснява. Познавам доста, които са завършили финанси и прочие, работят за чужди банки с филиали в Бългрия и правят такива суми, че *** на по 26 години ми се оплакват, че можели да си позволят само Бокстер. Като го попитам какво е бокстер, ония вика "ми едно фалшиво Порше".Уоу ... арогантност и наглост. Особено нелицепртиятни са ми, с оплакванията, че бонуса му едва станал "пет цифри" това тримесичее".