Стотици хиляди работещи пенсионери – лекари, учители, не могат да пазаруват

На лекарка от Велико Търново отказали да бъде обслужена заради възрастта
13 ное 2020 07:06, Елка Василева
321
Стотици хиляди работещи пенсионери – лекари, учители, не могат да пазаруват
Снимка: архив, БГНЕС

285 000 работещи пенсионери вече нямат възможност да пазаруват заради заповедта на здравния министър Костадин Ангелов, с която се въвеждат “зелени коридори” за възрастните хора, пише „24 часа“.

Заповедта бе издадена в късните часове в сряда вечерта и въведе часове за пазаруване за хора над 65-годишна възраст. Те ще бъдат допускани в магазини и аптеки само между 8 и 10 часа сутринта.

Това е и голямата разлика със “зелените коридори”, въведени през пролетта по време на извънредното положение. Тогава младите не бяха допускани в магазините по времето на “зеления коридор”, но възрастните можеха да пазаруват и по всяко друго време.

Грозните сцени с прогонени от магазините възрастни хора започнаха още в четвъртък, първия ден, в който новата заповед на министъра е в сила.

Още по темата

На лекарка от Велико Търново е било отказано да пазарува в магазин за хранителни стоки след 15 часа в четвъртък, разказа жената пред “24 часа”.

“Обясниха, че заповедта за “зелен коридор” за пенсионери вече е в сила и имам право да си купувам хляб и мляко само между 8 и 10 часа. Това е времето, в което аз съм в болница, правя визитации, преглеждаме пациенти”, обясни лекарката, която помоли да не съобщаваме името ѝ.

Според нея забраната трябва да се коригира според реалността. А реалността е, че средната възраст в повечето болници на лекарите е между 55 и 70 години. На много места сега са върнати медици пенсионери, които са на първа линия. Не само в здравеопазването, но и в различни сфери според нея работят хора в пенсионна възраст.

Оплаквания има и от охранители, учители, дори продавачи. Оказа се, че възрастни хора, които работят в търговски обекти, може да са на работа извън “зеления коридор” от 8 до 10 ч. сутринта, но не биха могли да влязат в магазин или аптека като клиенти.

Великотърновската лекарка се е консултирала с юристи, които предлагат работещите пенсионери да имат документ, с който да “пропускат” коридорите и да пазаруват най-необходимото. Според неофициална информация здравното министерство е склонно да прояви гъвкавост в тази посока. И било много вероятно облекчения за работещите пенсионери да бъдат въведени още в следващите дни.

“Решението “зеленият коридор” за възрастни да е само от 8 до 10 сутринта е неразумно и ще пречи на работещите пенсионери. Аз съм учителка и всяка сутрин съм в клас преди 7 часа. В училище съм до 13 ч. Според новата заповед мога да пазарувам само в събота и неделя, когато не съм работа. Забързани в приемането на важните мерки, вероятно фактът, че има и работещи пенсионери, е пропуснат.” Това разказа огорчена от новата заповед жена, малко над 65-годишна възраст.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
2
 
2
 
! Отговори
Къщите преди 3 години
До Анонимен Къщите на пенсионерите ги продават децата и внуците им. Обикновено чакат да умрат и за 2-3 месеца потрошват всичко. Зеленчуците и плодовете си ги произвеждам ,даже ми прескачат но на пазар не изкарвам та да хрантутя *** ,ексхибиционисте и меки китки.
202
0
 
16
 
! Отговори
???? преди 3 години
Абе аз да питам,кой ще ограничи маг,,галите в ***,халите да пазаруват и да си носят маските в градския транспорт не на брадата ,ами на устата?
201
5
 
13
 
! Отговори
Пенсионер 66 преди 3 години
Лично ми дайте да му извия врата на това плашило господин здравния министър. Никога досега в България не се е случвало подобно беззаконие и никой не си е позволявал такова отношение към нас. При комунизма дори старите хора ги уважаваха, а вашата демокрация е демонокрация !!!!!
200
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Стига с това мелодраматично но неверно "хлебче и млекце", ми пенсионерите имат пари и са основните купувачи на промоционалните стоки по западните хипермаркети ми ти *** в лидъл и кауфланди и ще видиш че само пенсионери ровичкат като не видели. Дори касиерките са любезни с тях защото те са им основните клиенти особено през деня, други клиенти са им завърналите се от чужбина или заминаващи за там а останалите хора не могат да ни понасят защото имаме претенции за добро обслужване.
199
6
 
12
 
! Отговори
ikar преди 3 години
До 186Ограничиха тази част от населението, което спазва по-стрикно изискванията за носене на маски, да пазарува рано сутринта. Добре, но по това време магазините още зареждат щандовете си. Дали ще има достатъчно пресни стоки в този часови пояс, или пенсионерите да ядат каквото има?
198
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Хитлер не е правил такива мизерии, каквито правят урпавляващите днес. Всички са за военен съд.
197
3
 
17
 
! Отговори
Даскала преди 3 години
От мутра , калинки и пишман експерти , какво може да се очаква?Ами да - създаване на хаос , сеене на страх и смърт , фалш и демагогия!
196
1
 
15
 
! Отговори
Етуийфк преди 3 години
Идва зима ,не лято както беше при първите ограничения.Трябваше да се помисли,че тези два часа са възможно най студените възможни за излизане на възрастните хора.Всички имаме, или сме имали родители,баби и дядовци,не трябва толкова злоба и ние ще остареем.Животът е достатъчно труден за пенсионерите в България,че да им го усложняваме още.
195
1
 
7
 
! Отговори
До 203 преди 3 години
Грипът се предизвиква от ортомиксовируси група V, които съдържат (-)РНК, а коронавирусите са от група IV-съдържащи (+) РНК.Доскоро (2005 г.)нямаха способността да предизвикат тежъж остър респираторен синдром(ТОРС) и бронхопневмония.Затова и хора, учили от старите учебници ни убеждаваха,че не са страшни коронавирусите.Да,ама не.Защото мутираха преди 15 години.А от Ухан може и други неприятности да дойдат.Бъди оптимист.С тоя техен пазар за диви животни...и лабораторията им
194
1
 
19
 
! Отговори
само питам преди 3 години
Интересно, щото скоро идва време да гласуваме на избори - тези над 65 години пак ли ще им е позволено да гласуват само от 8 до 10 сутринта?
193
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 209Питай жена си от коя дата са направленията?Не са от същия ден.Кръв се взема сутрин ,преди да отворят лекарските кабинети.Личният лекар един ден е сутрин, а другият ден работи следобед.
192
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 188Е, не всички имат внуци в София и не всички са на Скайп. А Скайп не значи да може да се справя с онлай поръчки.
191
7
 
3
 
! Отговори
До 198 преди 3 години
Шопинг терапия - купуват си хляб.Айде стига фантасмагории.Ако милите внучета помагат на бабите, то бабите ще си открият други по- приятни начини за разнообразяване.
190
1
 
5
 
! Отговори
До195 Херо преди 3 години
Жена ми е лаборантка,работи с направления от ЛЛ.Като няма кой да го издаде ,какво правим.Всеки ден прави поне по 10 профила на диабетици и то възрастни хора,първото взимане на кръв е на гладно.Знам ,че лекарите не взимат кръв.
189
5
 
1
 
! Отговори
До 194 преди 3 години
Ами за едни туроператори питам.Защо не видят в това възможност за реализация, вместо да просят компенсации.Ето ти бизнес план.Старите освобождават градовете и туроператорските фирми се заемат със снабдяването.
188
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 145За някои това е единственото излизане. И него да им отнемат. Ще дойде и редът на тези, които сега се смятат за млади. И тогава друго ще мислят, когато им кажат, че някой ще им донесе хлебче и млекце, което той е решил, че им трябва.
187
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 146Как са твоите родители? Ако не са пенсионери още, ще бъдат. И те ли злобни и тантурести? Или те са от специална порода?
186
0
 
8
 
! Отговори
До 164 преди 3 години
Мразещият,значи ти нищо не правиш ,за да имаш време да пишеш по форумите.Защо тази омраза !Вероятно не си много млад човек ,за да таиш толкова омраза и злоба.Дано стигнеш пенсионна възраст и да те мразят и теб така!
185
6
 
4
 
! Отговори
До 191 преди 3 години
УточнявамЛекарите не вземат кръв.А ако на ко-му-нягите им беше толкова жал за лекарите, нямаше да хвърлят яйца цяло лято и нямаше да викат ,,мразим маски те,,Стига с тия крокодилски сълзи.Засрамете се
184
2
 
12
 
! Отговори
До 181 преди 3 години
Да бе.На баба Пена на село куриерсите служби ще си счупят краката да я обслужат.Пък даже и ще и платят,вместо тя на тях.