В болниците правят списъци на чакащите с COVID-19

Болницата в Шумен рекордьор по заразени, води дори „Пирогов“
13 ное 2020 08:13, Елка Василева
27
В болниците правят списъци на чакащите с COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

Рекордьор по пациенти с коронавирус у нас е МБАЛ-Шумен, където към 9 ноември от общо 415 легла 229 са заети от заразени с COVID. Това става ясно от справка, актуална към началото на седмицата, публикувана на интернет страницата на здравната каса.

В болницата в Шумен още 101 пациенти са приети с други заболявания. Така свободните легла в лечебното заведение остават 87, а лечебницата бие дори „Пирогов“ по натовареност с новата зараза. В националната спешна болница леглата са 898, от които заети са половината, а пациентите с коронавирус са 208. Тоест свободната леглова база е 442 броя, пише „Монитор“.

 В Топ 20 на най-натоварените лечебници у нас влизат общо 6 столични болници, а на дъното е здравното заведение в Добрич, в което се лекуват 51 души с COVID. По-надолу в таблицата всички бройки на заетите с пациенти с коронавирус легла намалява стремглаво, като десетки болници декларират едноцифрени числа на заразените, които се лекуват при тях.

От документа става ясно още, че над половината лечебни заведения у нас, имащи договор с НЗОК, са без нито един пациент със заразата. От него става ясно, че от общо 332 болници, имащи договор с НЗОК за осигуряване на лечение, само 158 са приели COVID болни. При останалите 174 в графата „заети легла с пациенти с диагноза COVID“ стои 0.

Още по темата

В същото време още преди 3 седмици – на 23 октомври, здравният министър проф. Костадин Ангелов издаде заповед всички лечебни заведения в областите от „червената зона“ - т.е. със заболеваемост над 120 души на 100 000 население, да разкрият COVID структури с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат. Само преди два дни – в сряда, проф. Ангелов издаде нова заповед, с която процентът се увеличава на 20 на сто, а от повече от седмица всички области в страната са в „червената зона“.

Общо леглата в болниците у нас са 48 552. От тях са заети 22 299, като хоспитализираните пациенти с COVID са 4307. В същото време свободни са цели 26 253 легла. Това показва, че места в болниците има достатъчно, но липсва координация, която да осигури за всички нуждаещи се наложителната помощ.

На този фон гражданите буквално преминаха към самоорганизация в опит да спасят близките си, нуждаещи се от лечение заради усложнения, причинени от COVID. От няколко дни във Фейсбук групите за коронавируса се разпространяват списъци на свободните легла в близост до пламналите от заразата областни градове. За София например хората препоръчват да се търси помощ в Самоков, Ихтиман, Костенец или Своге.

Проверка на „Монитор“ показа, че в болниците вече дори правят списъци на чакащите. В лечебницата в Самоков дори записват мобилните телефони на търсещите лечение, за да могат, ако се освободят легла, да информират веднага.

И докато хората сами организират издирването на свободни легла и транспорт за болните си близки, държавата обяви, че закрива Координационния център, който насочваше линейките. Новината обяви директорът на столичния Спешен център д-р Георги Гелев по време на редовния брифинг на здравните власти. Той обясни, че причината е прозаична – заради самоорганизацията на хората центърът се е оказал ненужен. Гелев подчерта, че след като били изградени мобилните пунктове пред болниците, нуждаещите се сами се насочвали към съответното лечебно заведение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
22 преди 3 години
До анонименЕхоооооооооо, пенсионерите са си заработили пенсиите.Да си чувал за ДОО?Друг е въпроса кой как е управлявал пенсионните фондове и кой как ги е източвал.
20
0
 
1
 
! Отговори
страхливи шумналии преди 3 години
Мноого страхливи, тия от Шумен. И в къще може да си пият аспиринчето!?!?
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пандемията не е шега, манипулация е - в чия полза - ще стане ясно някой ден, но във всеки случай най-ощетени ще бъдат обикновените хора.Няма нищо по-страшно от страха, превръща ни в мижитурки и ни убива по-сигурно от всеки вирус!
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Следват списъците с чакащи за моргите
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В болниците правят списъци на чакащите с COVID-19Ще ги чакат по естествен начин да отпаднат от списъка на чакащите.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те освен това и яко лъжат, и Ангелов и директорът на шуменската болница твърдят, че има достатъчно ремдесивир, за да лекуват хората, обаче от болницата директно ни казаха да си търсим и ако намерим... от Турция.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Дзивко-------------------------Много,много-колко да са много.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутафчийски бил ви плашил.Сега ще мрем без страх.Мангъриада.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пандемията не е шега
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пандемията не е шега
11
1
 
3
 
! Отговори
1234 преди 3 години
До АнонименЕдин голям цирк!Подигравка с живота и здравето ни!Легла има,а пък се правят списъци и се пренасочват болни в други градове.Кой кого будалка ни е ясно,но хората си умират от липса на адекватно и ненавременно лечение.Много,много жалко!
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"На този фон гражданите буквално преминаха към самоорганизация в опит да спасят близките си, нуждаещи се от лечение заради усложнения, причинени от COVID."Ами да няма да чакат жaлките напъни на Коцко Здравето. Организират се, пък той се вози в джипката...
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На двамата по долу списващи"самоуверени"и"много платили"на здравната система,ще им кажа! Бай, бабо,да не ме среща Мечка! Е тогава ще за пеят друга песен!
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Нуждаещите се сами се насочвали към съответното лечебно заведение"Майко мила,явно хаосът е пълен!
7
4
 
6
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Ревяхте, ча чакахте за "Лада" при соца ... !Сега ще чакате за легло ... ако дочакате ...
6
1
 
8
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
баце, а кръчмите и чалгарниците как са ? Свободни места има ли ?
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България и най-организираната и дисциплинирана държава на света. Веднага на второ място след нея идват Китай и Япония.
4
1
 
6
 
! Отговори
Доста хора преди 3 години
Избират смъртта пред това да пазаруват от 8 до 10. Излишно е да ги вписват в тези списъци
3
1
 
14
 
! Отговори
22 преди 3 години
Зависи кой си.Ако си просто един данъкоплатец, който осигурява парите в държавния бюджет и за здравната каса - СТОИШ И ЧАКАШ ДА ТИ ДОЙДЕ РЕДА (АКО ГО ДОЧАКАШ)Ако си от "избранниците" или "техен човек" си приет докато кишнеш - НЕ ЧАКАШ ДА РЕД.
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да правят 2 списъка - един с нормални хора и втори с последователи на Мангъров. Тия от втория списък да са след като свърши първия!