Заплатите увеличени с над 10% за година, средната – 1 397 лв.

Средната заплата на чиновниците пък достига 1600 лв.
13 ное 2020 07:17, Елка Василева
35
Заплатите увеличени с над 10% за година, средната – 1 397 лв.
Снимка: Dnes.bg

Заплатите в страната са нараснали с над 10% за година въпреки кризата. През септември средното възнаграждение е било 1397 лв. при 1266 лв. година по-рано, обявиха от НСИ.

Увеличение на възнагражденията има във всички сектори на икономиката с изключение на селското стопанство, пише „Труд“.

Най-голям е ръстът на заплатите в сектора „Операции с недвижими имоти“. През септември средното възнаграждение за бранша е 1468 лв., което е ръст с 26% на годишна база. Заплатите в сектора до голяма степен се определят от сделките с имоти. Ръстът на възнагражденията показва, че купувачите на имоти са много активни. Само в рамките на третото тримесечие заплатите в сектора „Операции с недвижими имоти“ са нараснали с 6,2%.

Още по темата

На второ място по ръст на заплатите са държавните чиновници. Възнагражденията в сектора „Държавно управление“ са нараснали с близо 25% за година. Като само през третото тримесечие заплатите са вдигнати с 11,6%. От една страна това се дължи на повишението на заплатите на чиновниците с около 10% от началото на годината. След това заради COVID-19 бяха вдигнати с 30% възнагражденията на хората на първа линия в редица държавни ведомства. В резултат средната заплата на чиновниците достига 1600 лв.

На трето място по ръст на заплатите са заетите в сферата на образованието. През септември те са получили средно 1514 лв., което е с 14,4% повече спрямо същия месец на 2019 г. След тях се нареждат лекарите и медицинските сестри, чиито заплати са нараснали с 13,1% на годишна база. Само през третото тримесечие възнагражденията им са се повишили с 6,2%.

Петата позиция в класацията за ръст на заплатите изненадващо е за сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“. За година възнагражденията на работещите в сектора са се увеличили с 12,1% до 906 лв., а само през последното тримесечие ръстът е с над 23%. Това се обяснява с факта, че минималните осигурителни прагове в бранша бяха повишени заедно с решението да бъде намален ДДС за ресторантите. Освен това много хора от бранша бяха уволнени, а това са предимно тези на минимална заплата. Така средната заплата на останалите на работа нараства.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
ударно купуване на гласове преди изборите следващото правителство ще заварипразна хазна и ще почне недоволството как при герб се увеличавали доходите асега няма и излизат умните и красивите
30
2
 
1
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Не се оплаквам. Тази година доходите ми скочиха с над 1600 кинта.
29
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
През септември средната заплата била 1397 лева.Няколко подробности. Септември е край на тримесечие и на много места има допълнителни плащания на тримесечие, неправилно наричани бонуси. Второ, 1397 лева е средна аритемтична заплата - 9 с заплата 610 лева и един със заплата 8500 лева и средната е 1399 лева, което не е никаква реална средна заплата. Реалната средна заплата е медианната заплата, която при 1397 лева средна аритметична, е около 840 лева.
28
2
 
0
 
! Отговори
... преди 3 години
Ясно значи всички требе да се набутат в София или Пловдив за да имат големи заплати! Еми ко да се прави! щом софето и филипето са начина да вземаш големите пари! *** чувам, че там много крадете бре!? И проекти по евро фондове и друго! Ама явно няма как! Не бе що да няма има в чужбина! Там знам, че и в по-малките градове не вземат лоши пари! Даже чувам, че и по фермите да работиш не вземаш лоши пари! Въпроса ми е как така, ама едва ли някой тука мое да ми отговори! Повечето са от софето!
27
6
 
5
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
Един ден Бойко ще падне и ще бъде възмезден и тогава няма да забравим и гн*сарите от днес беге как манипулират хората с платени от властта статийки!
26
5
 
12
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
Няма места в болниците, вие пишете колко са нараснали заплатите ? На кого бе, на този с чекмеджето ли, по него ли водите статистиката смешници. От познатите ми един няма с нараснала заплата последната година, напротив, навсякъде има орязване, ако изобщо успееш да останеш на работа! Вие сте системни и нагли лъжци!
25
3
 
9
 
! Отговори
До 20 преди 3 години
А ти искаш у ваше село такива заплати? Сигурно искаш и работата да ти е отсреща на улицата? Какво способности и умения предлагаш за 1500 лв? Дай да чуем, оък белким могат работодателите сами да поискат да дойдат в твоето село... Хаха!
24
6
 
8
 
! Отговори
до 17 преди 3 години
Нека ти обясня така. Вие, в малките градове, сте има няма 30% от населението на България. В големия град заплатите са тройни на вашите. Смятай.
23
6
 
10
 
! Отговори
до 20 преди 3 години
Ето това се казва мързеливец, страхливец и бездарник в едно! Като в твоя град няма, ТИ самият създай възможности! Спира ли те някой?! Не. Като няма, квалифицирай се, развий се, премести се... Загубеняк...
22
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заплатите растат, но само в някои сектори с квалифициран труд по-осезаемо. Например моята за 12 години е скочила 8 пъти, защото се квалифицирам. На жена ми- 4 пъти. На лекари, учители- по 3 пъти. Дори касиерките в Лидл вече взимат по 1600лв.. Но при неквалифицирания труд е различно. Неквалифициран труд полагат около 50% от работещите. Там няма какво да се оплаквате. Не се квалифицирате, следователно пари няма откъде да дойдат. Толкоз. Вие се продавате на пазара на труда, вие определяте цената.
21
5
 
10
 
! Отговори
Вито преди 3 години
До 20Осъзнайте, че сме 21ви век. Има трудова мобилност. Едва ли там където сте вие е единственото място за работа в България...
20
11
 
4
 
! Отговори
До 18 преди 3 години
До ВитоКъде това бре момче!? Кажи ми бре как как да го направя бре момче? 1500лв заплата!? Това къде бре момче? Щото там дето живея в тоя град няма такива пари освен от тия дето крадът по евро проектите! И тия са само 2-***! Та кажи ми как как да го свържа бре момче!?
19
8
 
5
 
! Отговори
... преди 3 години
Сега искам да обясня къде е грешката при смятането на средната заплата! Нека си представим, че 10к човека вземат по 1лв заплата и 1 взема 100к. лв. заплата, така 10000*1 = 10000 + 1 * 100000 = 110000лв общо. делено на 10001 дава 11лв средна заплата! Което ще каже, че тия дето вземат 1лв им казват: абе какво се оплаквате бе вие вземате средно 11 лв. И що стачкувате що ми се лигавите ми не работите! И това маааааааааааааааако ядосва да ви кажа! Така, че не ми пишете ГЛУПОСТИ!!!
18
6
 
12
 
! Отговори
Вито преди 3 години
Пак вайкане и късане на ризи за мизерия и глад. Хора ви нормални ли сте? 97% със собствен или наследствен имот. 70 милиарда депозити. Всяко семейство е с автомобил. 1 милиард евро преводи от имигрантите. В заведенията не можеш да си намериш място. Лятото няма човек да не ходи на почивка. От университета излизаш и почваш със стартова заплата 1500 лв. нето, само с един английски. Всеки втори с поне една кредитна карта. Много знаете вие какво е мизерия и глад...
17
7
 
10
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Не съм го казвал, но пак ще го повторя! Аз съм от малък град! НЯМА ЧОВЕК ОТ МОИТЕ ПОЗНАТИ ДЕТО ДА ВЗЕМА ЗАПЛАТА ПО-ГОЛЯМА ОТ 900лв. НЯМА! верно те познатите ми са много, *** въпреки това са над 10 човека! Така, че как 1400лв средна заплата бре!? Като ние тия пари дори не можем и да ги сънуваме!!! Да не би да смятат средната работна заплата заедно с някой други европеиски страни? Бах го!!!
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 12Хората с най-висока квалификация в България са със заплати под средната. За квалификационна рамка чували ли сте? Само за информация - официално, най-високата квалификационна степен в България и ЕС е степента "доктор". Повечето хора, притежаващи тази степен, са или в университетите, или в болниците, или в системата на БАН. Част от длъжностите, които заемат, са със заплата близка до минималната, дори и с надбавката за степен. Ако щете, вярвайте.
15
16
 
8
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
Квалифицирай се бе, не да ми работиш келнер, сервитьор, склададжия, мотокарист или шофьор на бус. Тогава ше зимаш заплата. Не може ***, който не знае по е два чужди езика, да иска нещо повече от трицифрена заплатка! This is the reality! C'est la vie! Ga zo door!
14
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В 21 век 2020 година 14 години членство в ЕС българина продължава да е безработен беден и живеещ в нрмотия и мизерия. За сметка на това цените на стоките и услугите са 1 към 1 със западна Европа и изравнени с ЕС . СРЗ в ЕС е средно 10 пъти по голяма от България. Единствената държава в света с над 40% реална безработица която се УКРИВА от правителството това сме ние. И идрнствената държава в която има понятието РАБОТЕЩИ БЕДНИ . КРИБ мафията унищожи българина
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мдааа все държавни позиции и професии свързани с генерирането на дълг - през новите държавни заеми и частните ипотеки - лошото при тази схема е че в даден момент трябва да се плаща...
12
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото и да се опитвате да лъжите хората и да вменявате лъжи чрез манипулации и дезинформации на всеки безработен търсещ ежедневно работа и чрез Джобс Бг му е ясно каква е коренната истина от вашите глупости и лъжи. В Пловдив СРЗ е средно 800-900 лв. Тези 1300 са ви БРУТО и то в София . Така че не лъжете народа, ние останалите живеем в тая дупка а не на Марс. Наясно сме какво е положението