Административни спънки забавят е-направлението за PCR

Д-р Брънзалов: Очаква се системата да заработи тази седмица
16 ное 2020 13:42, Ния Христова
12
Административни спънки забавят е-направлението за PCR
Снимка: БГНЕС
Административни спънки забавят системата за издаване на електронни направления за PCR тест, но тя е почти готова, съобщи зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов пред bTV. Той добави още, че се очаква тази седмица системата да заработи. 
 
"Там нещата, за съжаление, последните дни са позамрели. За да се пусне талон за антигенен тест пациентът трябва да има клиника. Нашето желание е да има два симптома от 11, а от НЗОК предлагат да има пет от седем симптома. Това е абсолютно неприемливо за нас", каза председателят на БЛС. Той уточни, че личните лекари ще имат право да издават направления за бърз тест и за PCR.
Още по темата
 
Той е на мнение, че пациентите първо трябва да се тестват с антигенен тест, защото резултатите излизат до няколко минути, а по този начин разпространението на заразата може да се забави. 
 
"В началото на заболяването не трябва да се предприемат тежки терапии, защото симптоматиката е по-лека, тя може да бъде овладяна с медикаменти, които могат да се купят в аптеката. Голям процент започват самолечение с антибиотици, чувам, че има презапасяване с медикаменти. Не препоръчвам приемането на каквито и да било лекарства без лекарски съвет", обясни д-р Брънзалов. 
 
Той изтъкна, че има проблем и при допълнителното финансиране на здравната система. Д-р Брънзалов обасни, че е необходимо да се преработят някои текстове, за да могат средствата да се изразходят по предназначение. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Яваш Яваш преди 3 години
Абе закъде бързате? На археолозите ще им е интересно да видят какво е изтребило българите от първо лице!
9
0
 
5
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 3 години
Ще стане, след няколк дена. То така си е, все след няколко дена става системата. Така беше за 1 Ноември, след това за 9.Ноември, сега пак е за след няколко дена и те така. Всеки знае, че системата ще стане след няколко дена и това вече е от месец.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжа ! - Просто икономисват пари -харесва им всеки сам да си плаща 120лв , а за какво цял живот се осигуряваме ? Европата щеше да дава 30 милиарда евро, милиони дарения и милиарди в нзок ........
7
0
 
12
 
! Отговори
Борисчо преди 3 години
Я питайте Томи Дончев колко милиарда дадохме от нашите пари за електронно правителство? А от март до сега къде спахте? На море? Не ви е срам...
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя системата все била готова от седмици, обаче, НЕ функционира, това е като с леглата в болниците, има ги но няма лекари, ех ако леглата можеха да лекуват сами.Или у нас могат?
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БОЙКО СЕ СТИСКА ЗА ПАРИ
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако найстина искаха всичко щеше да стане за 5 дена. Просто им е по-изгодно ние да си го плащаме.
3
1
 
1
 
! Отговори
Тошков преди 3 години
Ей Д. празно няма. Един ден ще осъзнаеш, че ако ме беше послушал щеше да имаш преподавател и учител, но не тоя ***. Да щях да го светна, ама момчето изпусна топката, а не направи тъчдаун за което цял живот ще съжалява -корумпиран негодник - всички щяха да са по-добри от него!Щуробаджанак Младене ходи си посипи главата с пепел!
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България няма работеща елетронна система под няколко стотин милиона. Също така, няма система която да оправдава инвестираните в нея пари. Тоест, някой гуши париците, после 5-6 програмиста списват нещо за 10тина дни, колкото да има. След това гражданите от немай-къде пак отиват на гише и биват гледани мръсно от отегчени лелки в администрацията. Без хартиена среда е малко химера, както не-корумпиран гербер или отговорен минстър.
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече много години се забавя въвеждането на е-рецепти в здравеопазването. Този е -отчет пречи на фалшивите операции, прегледи и изписвания на лекарства.