Кметът на Бургас гневен заради прогонената от село санитарка

Хората в Равнец се страхуват, тъй като работела в COVID отделение
16 ное 2020 10:30,
125
Кметът на Бургас гневен заради прогонената от село санитарка
Снимка: БГНЕС

Кметът на Бургас Димитър Николов лично ще помогне на санитарка от бургаското COVID-отделение, която бе прогонена от собственото си село Равнец от страх да не зарази хората.

Докато Свищов и Шумен ридаят заради липса на лекари и са благодарни на всяка помощ, едно село изгони санитарка, защото помага на заразените. Тъжната история разказа bTV. Санитарката в COVID отделението на университетската болница в Бургас Йорданка Желязкова е принудена да спи навън – под моста, след като е давала дежурства, защото съселяните й не е позволяват да се върне вкъщи в село Равнец. Страхували се да не ги зарази. Нещо повече - внуците на жената са отстранени от училище.

Жената е командирована от хирургичното в COVID отделението на болницата за 45 дни. Още с първите дежурства се сблъсква със страха на хората в селото й.

"Дъщерята реве - майко недей идвай, забранено е да се прибираш. Бях 12 часа дежурство и отидох на плажа под моста да спя. Защо ми забраняват да се прибирам вкъщи? Каква ми е вината, че съм решила да помагам на хората", плаче жената.

Засега Йорданка Желязкова остава да спи в хирургичното отделение. В селото й обаче недоволството продължава. Родителите от селото са разделени - едни са против внуците й да влизат в клас, други - предлагат алтернатива. От сряда двете деца, които са в първи клас, са отстранени от часове в училище. По-късно едното е развило грипоподобни симптоми.

В селото са категорични – или санитарката да не се прибира, докато работи в COVID отделението, или внуците й да не ходят на училище.

"Готов съм да говоря с всеки един човек от Равнец, който заради личните си страхове се е наел да взема решение за друг живот", заяви кметът. Още утре, ако Йорданка пожелае, ще бъде настанена в оборотно жилище от общинския фонд.

Съдбата на сърцатата санитарка потресе кмета Николов. И той реагира светкавично с пост във Facebook.

Ето какво написа Димитър Николов:

"Гледах репортажа за санитарката Йорданка Желязкова, която работи в COVID отделение на УМБАЛ. Изпитах срам. И гняв. Още утре, ако Йорданка пожелае, ще бъде настанена в оборотно жилище от общинския фонд. Обадиха ми се хора от Равнец, които помолиха да не бъдат слагани под общ знаменател и заявиха, че никога не биха си помислили да ограничат прибирането на Йорданка до вкъщи. Както и че това не е мнението на повечето жители на селото. "Ние не сме такива хора", казаха. Вярвам им!

Готов съм да говоря с всеки един човек от Равнец, който заради личните си страхове се е наел да взема решение за друг живот. В случая - този на Йорданка. Относно отстраняването на внуците на Йорданка от училище. Ако това е факт със заповед на директора и без представен болничен лист или основателна причина, то той трябва да даде своите отговори пред обществото.

Всички имаме притеснения. Но на какво ще научим децата? На емпатия? На благодарност и съпричастност? Или на елиминиране на достойнството на човек заради собствените ни страхове. Отказвам да вярвам в това.

Както и на това, че само във Facebook и на собствените си тераси с фенера на телефона можем да бъдем съпричастни към лекарите и медицинския персонал. Отказвам да вярвам и в това."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
1
 
! Отговори
Който и да е преди 3 години
Добре де един въпрос ако не се ваксинирам има нищожен шанс около 1 % да умра !!!Ако не се ваксинирам има голям шанс да :1.Ида в инвалидна количка до живот !2.Да ми атрофира мозъка след 5 години !3.Да изпедерастея след 10 години !4.Да спре да ми става то и сега не ми става от задължителните хапчета в лудницата !6.Следващия подобен ПО_СИЛЕН вирус да ме гътне защото не съм се потил със собствения си имунитет да се боря с този !7.И какво ли още не 5 ,8 , 9 и т.н и т.н.A kакво да лажем за 2 милоната ваксинирани в Америка 1976 в инвалидни колички, какво да кажем за хилядите които
109
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам гледах преди време филм "чернобил" американска продукция за руснаците които по принцип са им врагове.В филма грижата на хората за хората малко противоречи на капиталистическото мислене на хората , помага се само срещу съответното заплащане а не доброволно,хуманността не е характерна за капиталистическия строй.Явно селяните са върли капиталисти и не се интересуват от разни хуманни истории.Различни хора различни нрави, трудно ще обясните на капиталист какво е хуманност няма да ви разбере.
108
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наистина стигнахме дъното. Това е срам за всички нас. И за управляващите които всеки ден насаждат страх и за нас които им вярваме. Мерките не се спазват повсеместно, дори и в село Равнец. Ами ако някой от тези съселяни се разболее и попадне в ковидотделението Йорданка как би следвало да постъпи с тях? Да ги изпрати да спят под моста ли?
107
2
 
3
 
! Отговори
завист, братя преди 3 години
Сега пък ще се пукнат от завист, че й дадоха временно жилище в Бургас, за да не спи под моста. И сътвориха отвратителна история за жената и семейството й. Отрекоха и думичка против нея да са казвали, НООООО, репортажът с оная хиена Ваня Иванова е в архивите на БТВ.
106
24
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Реално хората са прави. Даже сръбският патриарх се зарази от отворения ковчег на починалия глава на църквата на Черна гора. Не случайно от векове се прилага карантина - 40 дни стоиш изолиран, за да е сигурно, че няма да донесеш смъртта.
105
5
 
5
 
! Отговори
Сержант преди 3 години
Доктори, военни, полицаи и вие, държавната администрация, вземайте пример, че всички сучите от данъците на хората, а голяма част от вас работят против държавата.
104
3
 
3
 
! Отговори
до анонимен 108 преди 3 години
изкара ли надника
103
1
 
16
 
! Отговори
жабчу преди 3 години
Мдааа......, Средновековие в 21 век!!!!!Уви!!!Нищо ново под слънцето!!!
102
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До как е Оправляващи, Това са последиците на метежите предизвиквани от юмрука на агитатора от .п..........вто и сподвижника на отровното трио ....
101
3
 
23
 
! Отговори
Рошко преди 3 години
Тъжно, но факт. Никой не в виновен. Санитарката е права, защото това е нейната работа и докато някои лекари бягат от Хипократовата клетва , тази жена е на работното си място и затова е наказана. Хората в селото обаче се страхуват за децата си и няма как да ги виниш, макар, че утре някой от тях може да се разболее не от внуците на санитарката а от магазина, в който пазарува. Невидим враг. Моя близка е с Ковид. Самоизолирала се е за да не зарази близките си. Майка й и носи храна само до вратата
100
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаех, че сме *** и жесток народ, но не чак толкова.
99
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я не плюйте хората! Прости селяни били. Ми приберете санитарката у вас щом не ви е страх. Денонощно заливат хората с страхотии, едно дете болно да се появи в клас и останалите майки не искат да си пускат децата, а сега плюете тези хора. А лекарите дето масово напускат за да не лекуват к-19., те прости селяни ли са? Уж са лекари. Какво очаквате? Това са резултатите от постоянното насаждане на страх.
98
1
 
7
 
! Отговори
кликайте минуси преди 3 години
*** миризлив1за 5 лева и майките си ще продадетекато се пукне скоро тоя балон ако знаете какъв ви дебне
97
10
 
11
 
! Отговори
как е Оправляващи, преди 3 години
берете ли плодовете на 8 месеца хаотичност, алчност, напън за оцеляване.8 месеца насаждане на страх, създаване на хаос, поддържане на полуосведоменост.поне 4 месеца приказки за чували и гробища.видов ден иде иде иде
96
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това положение е напълно нормално и вина няма никой освен властта която спа зимен сън 8 месеца, а сега дори будна е напълно неадекватна. Обяснението е още по просто от първото - избори.
95
2
 
20
 
! Отговори
Мда преди 3 години
За съжаление такава е действителността, аз също ходя доброволно , без заплащане в отделение от този град и не казвам на никой какво правя,защото се страхувам , че ще ме изгонят от блока - нищо ,че не са селяни и никой няма да помогне. Медиите са виновни,че раздухват огъня.
94
2
 
45
 
! Отговори
Пич преди 3 години
Това ще трябва да е прочутото "българско гостоприемство", което се изразява главно в подмазване на богати чужденци, които си купуват къщи по селата. Във всички останали случаи, ако няма келепирец, се вадят брадви, ножове, селяните си гонят и собствените родители от къщите. Това е положението.
93
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези хора който са изгонили жената от село са доста първични и не особено интелигентни. Трудно може да се очаква нещо повече от първосигнална реакция от тях.
92
3
 
28
 
! Отговори
село ЛайHец преди 3 години
Тези нямат право на медицински грижи.Оставете ги да измрат!!!
91
1
 
26
 
! Отговори
петрова преди 3 години
До къде води невежеството!! Нямам думи...