Математикът на НОЩ: Ако мерките се спазват, случаите падат до 800

Най-голям натиск върху здравната система - в началото на декември
110
Математикът на НОЩ: Ако мерките се спазват, случаите падат до 800
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-големият натиск върху здравната система вероятно ще бъде първата половина на декември. Това прогнозира проф. Николай Витанов от БАН, математик на Националния оперативен щаб.

Той припомни пред БНР, че още в началото на септември е определил октомври като преходен месец, а ноември като критичен, поставящ основите на онова, което ще бъде през зимата.

Още по темата
По думите му, ако не предприемем сега действия, декември ще труден, януари и февруари също. Той подчерта, че здравната ни система вече не може да обхваща увеличаващия се брой болни.

"Капацитетът на здравната ни система, на РЗИ е да открива контактните на около 2000 нови случая на ден. Когато случаите прехвърлят тази граница, вече контролът става много труден и колкото и голяма да е дисциплината и да е добре здравната система - вирусът си се разпространява. Затова е добре да се знае тази граница и да има стремеж да бъде държан броят на новите случаи под нея. Ако е над нея, този вирус е доказал, че може да повали всяка здравна система, дори тази на САЩ", обясни проф. Витанов.

Той беше категоричен, че ако се спазват мерките стриктно, броят на новите случаи ще спадне след около две седмици на 800 случая, но през зимния период няма да е по-малко от това.

По думите на професора времето на вируса изтича, защото се умножават сведенията за успешните изпитания на ваксините. Той препоръча да се използват разумни средства, за да се премина с малко жертви периодът до наличието на готова ваксина.

"По-добре да останем здрави до появата на ваксината. Ако ваксините се появят достатъчно бързо, може голяма част от населението да не се срещне с коронавируса", подчерта още математикът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А пьк ако се спре тестването случаите падат на - 0 И вече сме преборили пандемията няма да ни трябват сестри и лекари биеме им по един шут да отиват да берат ягоди в англия - братска англия се нуждае от нас
85
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами Витанов да го каже това на Вълчев! Щото оня пипон пак иска да събира децата в училищата, че нещо случаите на заразени се позадържаха, няма ръст тия дни и явно му се виждат малко умрелите!
84
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не става академици и висшисти, да обясняват на неумни. А много неумни, се вземат на сериозно с модерните комуникационни технологии.Това не е ново за популацията. Така конструирано обществото ще удари дъно,за да се подреди наново. Слепци не може да водят хора. Не и към светло бъдеще.
83
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои мерки? Фиктивното затваряне на нощни заведения и занимлани които си работят тихо мълколм или маските в магазините. Няма друга мярка която да е релана освен че поспряха част от ученициците но не и най-заразните (малките). А и пак искат да ги пускат така че хайде да не се преструваме че има мерки
82
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Върху здравната система реално няма никакъв натиск.Тези, които са възрастни с различни сериозни болести просто умират, а останалите се справят единствено благодарение на организма си.Мангъров, затова им дава чай...защото няма лекарство срещу вируса, нито лечение.
81
1
 
2
 
! Отговори
Barba Ganios преди 3 години
...a kade sa im na NOSHT infekzionistite ,epidemiolozite ,virusolozite ?!?? Koga nai- nakraia shte se sdobiat pone s edin ekspert v oblastta ?!?? Az shte vi otgovoria ....NIKOGA !!! Sleg kato nachelo na darjavata e kloun -prestapnik ....nikoga !!!
80
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може и по-просто. Спират обществения транспорт, затварят детските заведения, а училищата на дистанционно обучение и случаите от 4000 ще паднат под 400.
79
0
 
2
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До Анонимен 85Ами правят това, за което са назначени - действат съгласно дадените им указания.
78
0
 
2
 
! Отговори
До 79 преди 3 години
Дават и още как. Може да растат в Европа, ама в Германия сега имат 2000 заразени на ден на 8 млн. население, а ние - ако приемем, че сме 8 млн. - 4000. 2 пъти повече. Мат'р'яла у нас за нищо не става, то се видя.
77
0
 
3
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Горд съм себе си. Цензурата ми изтри поста, но заради него махна и снимката на тоя професор... който ми изглежда познат... ходи един точно такъв по Женския пазар и професорствува.
76
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия от НОЩ ужким трябваше да оправят проблема, пък те разкрили длъжности като математик, чистач, готвач, шлосер, шофьор и т.н. Какво правят там, освен че са на заплата???
75
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви мерки да се спазват стриктно, какви 5 лева? Умственият капацитет на поне половината от населението е толкова малък, че 10 месеца вече не могат да схванат как да си сложат правилно маската на лицето...
74
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А чистачката на НОЩ какво казва?
73
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Математикът на НОЩ: Ако мерките се спазват, случаите падат до 800""Мангъров: Заразяваме се всички и няма да има нови случаи"В този случай Мангъров смята по-точно без да използва числа.
72
3
 
2
 
! Отговори
V преди 3 години
Докато Европа твърдо застана зад северен поток в който участват И Австрия и Унгария въобще Европа .Американските партии в България подариха южен поток на Ердоган с което направиха Европа и България зависима от Ердоган.Същите тези партии антиевропейски и антибългарски купиха чужди не наши европейски ф16 с един двигател на много по висока цена от нашите двудвигателни европейски миг29 и рафал .Тези антиевропейски партии са герб ,вмро и дпс ;)Тези партии са против българските и европейските интереси
71
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте му задачи от миналогодишната олимпиада, пък дано миряса!
70
3
 
5
 
! Отговори
LOl преди 3 години
Какви мерки видя "математика" който реално дадоха ефект... Най лесно е да се обвини материала, не спазват мерките затова растат случаите ... Всъщност такива мерки никъде по света не дават резултат. Дори да имахме нормално здравеопазване пак няма да се справим, това се вижда в момента в Европа жертвите растат !@!! А тези дали имат представа как се отразява това положение на малкия и среден бизнес за който уж мислят ? Оборотите падат и в такава ситуация ни чакат масови фалити до края на януари !@
69
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТова същият математик ли е, който казасъщият е - математикът, който каквото е казал винаги се е сбъдвало. Факт!
68
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това същият математик ли е, който каза, че ЩЕ стигнем Китай по брой смъртни случаи? (не по относителна смъртност в %)
67
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"умният"Немой да се пУашиш,от раз не се ставало Г:ьотверен