Пускат още от най-търсените лекарства, Щабът: Не се самолекувайте!

Най-сериозен натиск върху здравната система има в пет области
Обновена: 16 ное 2020 11:16 | 16 ное 2020 11:16, Веселина Йорданова
122
Пускат още от най-търсените лекарства, Щабът: Не се самолекувайте!
Снимка: Правителствена пресслужба

По-сериозен натиск върху здравната система има в областните центрове София, Благоевград, Пловдив, Бургас и Шумен. Това е било докладвано на министър-председателя Бойко Борисов от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов на днешното работно съвещание в Министерския съвет.

Още по темата
В срещата участваха също председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба Тодор Кантарджиев, главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и директорът на "Пирогов" Асен Балтов.

За петте по-натоварени областни центъра е създадена организация за повишаване на болничния капацитет, както и за включването по места на специализанти, които също да оказват помощ. Мутафчийски заяви, че във ВМА се разкриват още 4 клиники за ковид лечение, съобщиха от правителствената пресслужба.

Ангелов беше категоричен, че всички лечебни заведения ще бъдат снабдени с необходимите медикаменти. По думите му проблем е презапасяването на хората с лекарства, като добави, че допълнително 20 000 опаковки  от най-търсените лекарства предстои да влязат на свободния пазар. Осигурени са и лекарства за бременните жени.

Всички присъстващи на срещата потвърдиха позицията си, че самолечението е категорично опасно и българските граждани следва да търсят лекарска помощ и да не се използват безразборно антибиотици. По отношение на дейността на аптеките министър-председателят разпореди здравният министър да проведе среща с представители на Българския фармацевтичен съюз, на която да бъде обсъдено какви са допълнителните възможности в сферата.

В рамките на срещата бяха изразени резерви по отношение на масовото тестване. Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев това би дало единствено "моментна снимка", която обаче след 24 часа ще бъде различна. По темата с кадровия потенциал Кунчев изрази позиция, че е от голямо значение министърът на здравеопазването да има възможност да командирова кадри. За антигените тестове на срещата беше споделено мнението, че използването им е подходящо за спешната помощ, лечебните заведения, РЗИ, в случаите, когато има ограничен ресурс на PCR тестове или при тестване на по-големи колективи от хора.

Премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че гражданите могат да помогнат много както на себе си, така и на здравната система като продължават да спазват основните утвърдени принципи - дезинфекция, дистанция и дисциплина.

"Разчитам на хората - можем да бъдем по-дисциплинирани, можем да бъдем по-самосъхраняващи се. В същото време имаме и доста оздравели, което също е добър показател", отбеляза Борисов. По думите му спазването на мерките е от изключително значение за предотвратяването на разпространението на COVID-19, а личната отговорност на всеки един човек, заедно с разумните и балансирани мерки ще спомогне да се преодолее кризата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
4
 
2
 
! Отговори
тъпото преди 3 години
До АнтиТиква ти другарю твърдиш че тази фраза стояща на вхада на концлагерите не трябва да се употребява. Но нацистите са употребявали всички познати днес думи- значи ли това че днес света трябва да си измисля нови думи за всичко. Според мен те и твоите хора са имали нещо в огромна степе4н по-общо, червеното знаме и сациализма - независимо национален или интернационален...но ти не си виновен за това нали, виновни са други ... за твоето котило винаги са други.. лошите, враговете на народа ит.н
76
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джипито не вдига телефон, в болниците места няма, естествено, че хората започват да се самолекуват. Нямат доверие на управляващите, че всичко е наред, защото се вижда че това са пълни лъжи и естествено, че отиват да се запасяват с лекарства. Както винаги всеки се спасява поединично, защото обикновеният човек много добре зане, че няма кой да го ритне ако нещо му се случи, не е той толкова ценен като разни депутати, министри и подобни Вип персони, за които има всичко, веднага и безплатно.
75
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 69А Бойко какво прави в момента, ако не стаден имунитет? Нали разбираш, че ако 80% го карат безсимптомно, а тези доказано положителни 4 хил. дневно са със симптоми, значи имаме около 20 хил. дневно за последните седмици. А като имаш предвид, че малко от тези със симптоми се тестват, предимно вече влошилите се или с по-сериозни симптоми, то заразените дневно са много повече. Това ако не е стаден имунитет, какво е?
74
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пълна анархия и колапс е ,ама упорито ни обясняват как "всичко е точно"
73
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"българските граждани следва да търсят лекарска помощ"И как да стане като болниците са затворени ? Да кашляш по телефона на личния, че да те преслуша ? Да ми описваш обрив ? Нещо друго ?Пълни бабуини.
72
2
 
4
 
! Отговори
123 преди 3 години
Щаба:Не се самолекувайте.Няма да ставам част от фалшивия ви ковид цирк и да си правя тест. Призовавам никой да не си прави тест и цирка приключва.
71
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен презапасяването също може да се предвиди.През пролетта дори магазини като Метро се изпразниха за около две седмици , но после последва затишие и нещата се нормализираха.Същото е с медикаментите.Ще се презапасят предимно хора с по- високи доходи и някои рискови групи.По- добре да го направят сега, а не после,котка други страни спрат износа,да се чувства недостига.
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долу мафията герб .Разваляне на договора за пръдливите ф16 и парите за довършването на Белене за да имаме два пъти по евтин ток от бойковия демократичен ток.
69
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е лицемерие - не се самолекувайте, пък лекарите гледат само как да разкарат пациентите и да се освободят от тях.
68
6
 
1
 
! Отговори
До 69 преди 3 години
По-добре Бойко, отколкото Фигуранта и Техноимпексовите овчари.Стаден имунитет проповядват.Засрамете се, червени талибани
67
2
 
4
 
! Отговори
АнтиТиква преди 3 години
От утре в аптеките ще се продава немското лекарство ZycklonB, което е много ефективно против всякакви вируси . Благодарение на феодала на България Тиквон Първи. Дозите не са ограничени има за всички. Работата ви прави свободни.
66
2
 
1
 
! Отговори
До 65 преди 3 години
... има,,докато други страни те спрат износа.Народе,пази дистанция.Какво толкова се иска.
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ангел Кунчев това би дало единствено "моментна снимка", която обаче след 24 часа ще бъде различна"Този не е чувал за математическо моделиране. Разбира се, че ни трябва моментна снимка, за да разберем какво е положението и вземем компетентно решение. Едно е в момента 5-10% да са се срещали с вируса, друго е 20-30%, съвсем различно е 50 и повече. Ако здравната система издиша при 5-10% - лошо, трябва затваряне; ако процентът гони 50% - значи скоро ще има спад и без допълнителни мерки.
64
3
 
2
 
! Отговори
До 67 преди 3 години
,,гони лекарите..,,Всъщност Бойко никога не е говорил и действал срещу лекарите.Виж, Цветанов беше друго нещо.Но той обича да се прави на съдия и екзекутор едновременно.А червените *** открай време си правят предизборната кампания чрез унижаване на медиците.
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На практика за пускане на всяко ново отделение за Ковид са необходими 20-25 дни, само за преустройство.Първо - особена дезинфекция., После -преградни стениосигурява се безопасност на влизане и излизане от отделението, асансьорите се препрограмират, купуват се и се монтират перални-сушилни. Осигуряват се места за складиране на облеклото.Места за преобличанеДопълнителни постове за дезинфекция и накрая - лицензиране от санитарната служба - РЗИ.Обучението на персонала върви успоредно
62
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не се лекувайте бойко ще ви излекува по неговия си начин
61
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ееее, вече съм спокоен,доктори има, сестри има, легла има,единственото което липсваше-лекарствата,и тях вече ги има!
60
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една съседка я карантинирали и въпреки че се влошавала няма никаква лекарска, никаква спешна помощ, та въпреки забраните отишла да си направи снимка - двустранна пневмония и с връзки гледала да я приемат в болница ... Та стратегията на държавата е - карантинират те и чакат да се влошиш и умреш, в противен случай - глоба, нищо че си здравно осигурен, отказва ти се лечение. Борисов извършва здравен геноцид
59
0
 
11
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Никой не може да ти даде това, което Методиев може да ти обещае!!!Обеща детски на всички деца,но...Постоянно обещава на докторите,но...И.н и т.н.....
58
0
 
17
 
! Отговори
Така преди 3 години
А как като личните лекари са се изпокрили?В болниците няма места.Как да се лекуваме тогава?