Пускат още от най-търсените лекарства, Щабът: Не се самолекувайте!

Най-сериозен натиск върху здравната система има в пет области
Обновена: 16 ное 2020 11:16 | 16 ное 2020 11:16, Веселина Йорданова
122
Пускат още от най-търсените лекарства, Щабът: Не се самолекувайте!
Снимка: Правителствена пресслужба

По-сериозен натиск върху здравната система има в областните центрове София, Благоевград, Пловдив, Бургас и Шумен. Това е било докладвано на министър-председателя Бойко Борисов от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов на днешното работно съвещание в Министерския съвет.

Още по темата
В срещата участваха също председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба Тодор Кантарджиев, главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и директорът на "Пирогов" Асен Балтов.

За петте по-натоварени областни центъра е създадена организация за повишаване на болничния капацитет, както и за включването по места на специализанти, които също да оказват помощ. Мутафчийски заяви, че във ВМА се разкриват още 4 клиники за ковид лечение, съобщиха от правителствената пресслужба.

Ангелов беше категоричен, че всички лечебни заведения ще бъдат снабдени с необходимите медикаменти. По думите му проблем е презапасяването на хората с лекарства, като добави, че допълнително 20 000 опаковки  от най-търсените лекарства предстои да влязат на свободния пазар. Осигурени са и лекарства за бременните жени.

Всички присъстващи на срещата потвърдиха позицията си, че самолечението е категорично опасно и българските граждани следва да търсят лекарска помощ и да не се използват безразборно антибиотици. По отношение на дейността на аптеките министър-председателят разпореди здравният министър да проведе среща с представители на Българския фармацевтичен съюз, на която да бъде обсъдено какви са допълнителните възможности в сферата.

В рамките на срещата бяха изразени резерви по отношение на масовото тестване. Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев това би дало единствено "моментна снимка", която обаче след 24 часа ще бъде различна. По темата с кадровия потенциал Кунчев изрази позиция, че е от голямо значение министърът на здравеопазването да има възможност да командирова кадри. За антигените тестове на срещата беше споделено мнението, че използването им е подходящо за спешната помощ, лечебните заведения, РЗИ, в случаите, когато има ограничен ресурс на PCR тестове или при тестване на по-големи колективи от хора.

Премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че гражданите могат да помогнат много както на себе си, така и на здравната система като продължават да спазват основните утвърдени принципи - дезинфекция, дистанция и дисциплина.

"Разчитам на хората - можем да бъдем по-дисциплинирани, можем да бъдем по-самосъхраняващи се. В същото време имаме и доста оздравели, което също е добър показател", отбеляза Борисов. По думите му спазването на мерките е от изключително значение за предотвратяването на разпространението на COVID-19, а личната отговорност на всеки един човек, заедно с разумните и балансирани мерки ще спомогне да се преодолее кризата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
6
 
! Отговори
До 35 преди 3 години
Внимавай какво си пожелаваш.Тиквун вече е в джипа за поредния ПР.
56
1
 
8
 
! Отговори
V преди 3 години
Аз кат гледам докторите ,самолечението е животоспасяващо ;) На онова момче от Търново са му спрели витамините и протеините като са го карали да яде супа и са му приложили ,,химеотерапия,, с 4 антибиотика всеки от който убива и наши клетки .Трябва да се махне мафията герб за да може да започне да се оправят нещата.Всички инвестиции са за мутрезиране на страната. Мутри вън.
55
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Личната ми лекарка е като минала в четвърто измерение. Нито вдига телефона, нито връща обаждане, а преди 2 седмици, стоеше в кабинета, но не позволяваше на пациентите да влизат. През вратата обслужваше.
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко е ясно. Да влезе убитият.
53
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Клатиме влака да изглежда, че върви. Пълен блокаж на държавата, всички институции са в ступор и чакат човека от джипката да им каже какво да правят. А той освен да ги прати да асфалтират, за друго не може да се сети.
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много хора се лекуватсамосиндикално и то с антибиотици,но трагедията е че например в град Сандански лекари УЖ лекуват двустранна пневмония с Парацетамол!Открай време хората там казват Господ да ни пази от тукашните лекари,е моя роднина Господ не можа да я опази,санданските лекарисе оказаха по-силни.Освен това в болницата се влизало с връзки,грижата за болните ПАЗИ БОЖЕ а самата болница е аврамов дом,ни маски,ни контрол кой влиза и излиза.ПЪЛНА АНАРХИЯ!
51
0
 
7
 
! Отговори
тези сбирки преди 3 години
приличат на едни сбирки през 1940 година в Германия....
50
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е една от последните серии на тоя артист
49
2
 
11
 
! Отговори
Criticus Magnus преди 3 години
Когато не се вземат адекватни мерки на време, е ясно, че хората започват да не вярват много много на това което казва едно абдикиралото правителство - т.е. стават по-цинични... Сега когато ситуацията е критична, си загубиха достоверието нашите управляващи. Ето това е разликата с Швеция дето толкова се тръби. Там има 99% доверие между население и управляващи (подчертавам и двете страни). И като се каже спазвайте дистанция-те спазват и без наложени мерки.Не, че няма - има ама са на база доверие!
48
0
 
10
 
! Отговори
Аптекар преди 3 години
От къде ги пускат бре?!?! Защото АЗ ГИ КУПУВАМ, че да ги продам в аптеката си!
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ех, ако Ф-ки те бяха тук,можехме директно да ги приземяване(лекарствата)където има нужда от тях!
46
0
 
9
 
! Отговори
Мони преди 3 години
Къде ги осигуриха тия медикаменти обаче никой не разбра. Бременна съм на терапия с фраксипарин, всеки ден звъня на поне 30 от аптеките в списъка който пуснаха от МЗ и познайте - никъде не е зареждано, не е ясно нито кога нито дали въобще ще се зарежда...
45
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Дупница всеки ден взеха да изчезват хора щото боко и гешев не могат да се справят с тежката престъпност ,а ни викат че хванали кой откраднал кокошката на бабата. Като изчезват хора и няма осъден ще продължават да изчезват .А те инвестират парите на народа в мутри назначени за всякакъв вид заптиета. Трябва да се инвестира в нещо което създава продукт и си върши работата .Трябва да се смени властта
44
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя си е изпял песента, да пускат завесите и да гасят лампите
43
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
откъде ще ги пуснат, от аптечката на джипката ли ??? или от чекмеджето ???
42
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лечение няма, но вие не се самолекувайте. Направо се мятайте в бъзака.
41
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шансът ако потърсиш помощ да те приемат в болница и да има място за теб е малък.Шансът пък там изобщо да те лекува кадърен лекар, или изобщо какъвто и да било лекар също е малък.
40
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Pfizer е готов с ваксината,Време е да оборудва Ж'ипката с ниско температурен фризер и лично да почва да я раздава,това просто е предложение към *** като част от "мерките"
39
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога ще почне живото предаване от джипката ???
38
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре се самолекувайте,защото както стана ясно,в някои болници ще ви лекува кмета и санитарката.