16-годишните българи първенци по пушене и пиене в Европа

Момичетата се изравниха с момчетата по употреба на алкохол
Обновена: 17 ное 2020 17:29 | 17 ное 2020 17:15, Камелия Цветанова
68
16-годишните българи първенци по пушене и пиене в Европа
Снимка: Pixabay

16-годишните българчета продължават да държи първото място по ежедневна употреба на цигари, въпреки че като цяло пушенето и у нас, и в Европа намалява. Това показват  резултатите от Европейския училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици ESPAD, публикувани от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

Още по темата

Данните са от България и още 34 европейски страни. 

Половината от българчетата са пушили, като средният процент в Европа е 41.

Момичетата пушат повече от момчета. 54% от девойките са  пушили поне веднъж цигари, а процентът при младежите е 45.

Цели 20% пушат всеки ден.

Нараства употребата на електронни цигари.

Над 40% от младежите в Европа са пушили някога електронни цигари, над 14% го правят ежедневно.

Употребата на електронни цигари през живота варира между 18% в Сърбия и 65% в Литва,като средният процент за от проучването е 40%.

Средно 1 на 7 ученици (14%) съобщава, че е използвал електронни цигари през последните 30 дни. Най-висок е процентът в Монако (41%), най-нисък в Сърбия (5,4%).

За България процентът е 13.

16-годишните българи са първенци и по употреба на алкохол. 82% са пиели по един път в живота си при среден показател за Европа 79%.

Всички ученици, участвали в проучването и които са пили алкохол, са го правили 5-6 пъти през последните 30 дни.

Концентратите(38%) и бирата(31%) са предпочитаните алкохолни напитки.

България е на осмо място по тежко епизодично пиене – употреба на 5 и повече питиета в един ден от 35 европейски страни.

Най-често използваният наркотик сред 16-годишните  е канабисът. 17% от българчетата признават, че го използват и много лесно се снабдяват с него. Средният процент за Европа е 16.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
6
 
0
 
! Отговори
Много просто смятане преди 3 години
А анкетираните колко са ? Петима ? Десет ? Много интересни глобални и национални изводи удобно представени в проценти. И никакви други данни.... Колко са анкетираните в кварталите с ромсско население... колко са анкетираните в селата... в градовете... в бедните райони... в столицата.Дават се тука едни проценти и всеки си прави съчинения по текст в зависимост , колко му е развинтено въображението .Пример: 4 девойки анкетирани,две пушат.Басси.54% от девойките в БГ са пушили поне веднъж...
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ам тъй ми .....няма се излагаме....форевър първи
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така и не ги научих тези цигари. Само пари на вятъра, жалко че толкова рано се хващат на хорото децата и после и да искат няма отказване. Ще си ги павка доживот който ги започне и ще е един покорен роб. Е нищо поне си мислят, че са много яки, а всъщност са се хванали на кукичката и доброволно се лишат от сумати пари, за здраве да не говорим.
30
3
 
6
 
! Отговори
Любопитно! преди 3 години
От чист интерес ни що повече... Много бих искал да видя или поне да чуя как премиера ще коментира това негово постижение.(казвам негово, защото винаги, когато сме 1ви в каквото и да било - то заслугите са негови)
29
1
 
7
 
! Отговори
До 23 преди 3 години
Щото четеш глупави сайтове.. а те от трагедии и сензации си правят парите . А иначе ..Прекрасно кътче под небето , ако не броим процента постоянно мрънкящи жители на които все някой им е виновен. Някаква генетична увреденост явно..
28
2
 
3
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Тях за това ги сложиха да учат дистанционно
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Congratulations, отличници!
26
0
 
13
 
! Отговори
Ха преди 3 години
Aбе за пушенето ..за ОГРОМНО съжаление може и да сме в челните редици. Голяма простотия е това пушенето и в много страни моментално те гледат като втора класа ако пушиш. Но при нас все още много го има. За останалото ...опрезелено не сме в челните редици, но това не го прави по-малък проблем.
25
3
 
5
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
А 3 годишните ромчета надминават 16 годишните българчета.
24
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости, децата са даже по-умни от нас навремето.
23
0
 
14
 
! Отговори
Училища преди 3 години
Затова трябва да ходят на училище. Иначе няма да сме първи. Там могат да си пият биричка и да си пушат. С дистанционното обучение обаче това не става и рискуваме първенството.
22
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Социализъм, наркотици, тероризъм. Идва от Изтока.
21
4
 
16
 
! Отговори
Браво! преди 3 години
Това е постижение на ГЕРБ - доста години работят за постигане на тази цел.
20
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудя се има ли нещо хубаво в БГ? Нека някой напише,ако знае.Искам да прочета хубава новина .От сутрин до вечер само лоши новини.
19
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко е виновен.ОСТАВКА!
18
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това някаква кампания ли е? Колко сме зле, децата пък да не говорим. Каква е целта с тези статии през ден? Само чeрнилка се излива. Нека. Ама децата ще продължават да печелят медали по училищни олимпиади и ще ги канят по цял свят в престижни университети. Дерзайте. България е била, е и ще я има и след разпада на сегашните империи.
17
4
 
11
 
! Отговори
:) преди 3 години
Още едно постижение на Тиквун и Шайката. Избирайте ги още 20 години.
16
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименВ България алкохол се пие често, но не на големи количества. По количество въобще не можем да се мерим с първенците в Европа където се пие по барове и пъбове. У нас е битов алкохолизъм който най-често върви с вечерята.
15
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На запад не пушат цигари щото вече не е модерно. Но се друсат много повече с други работи. То в България даже трудно се намират истински наркотици. Не като едно време. Сега дори и тревата е фалшива. Смъркат там някакви гаражни синтеритки, хапчета от китай и пушат наргилета. Едно време 80-те и 90 години знаете ли какво беше? Всеки десети се боцкаше с хероин! Аз лично познавах няколко човека които си заминаха от това. Сега това отдаван е минало и никой не се занимава.
14
0
 
12
 
! Отговори
ме преди 3 години
Семейната среда е доста важна. Много хора просто се освобождават от задълженията си, предавайки това задължение към учителите да им възпитават децата.