Като чумави... Страхува ли се обществото от преминалите COVID?

Разказ от първо лице: Хората се отдръпват назад!
Обновена: 17 ное 2020 13:13 | 17 ное 2020 12:58,
65
Като чумави... Страхува ли се обществото от преминалите COVID?
Снимка: БГНЕС

Оказва се, че коронавирусната инфекция е повод за дистанция не само преди да бъде преболедувана. Излекувани разказват за недоверието, с което ги приемат околните и не им позволяват да възстановят обичайното си общуване и ритъм на живот.

Ирина Иванова и Тихомир Машов са преминали през COVID-19 и разказват за отношението на хората към тях след това. Въпреки че вече не са разпространители на вируса и по медицински показатели са безопасни за общността, те отново остават в изолация.

"Неприятно е. Чувстваш се малко като прокажен", споделя Ирина. "Като чумав", допълва Тихомир пред БНР.

"Ти си подходил адски отговорно, спазил си всичко, което е било необходимо. След като е преминало това нещо, ти си напълно свободен и нормален човек", разсъждава той. Това обаче не се получава. Семейството му преминава през вируса "доста леко". Тестват се – той, съпругата му, детето. И се опитват да се върнат към стария си начин на живот.

"Първата им инстинктивна реакция е да се отдръпнат назад", допълва Ирина, за която никак не е било лесно 14 дни да бъде затворена, без да вижда никого. "И е много трудно да обясниш на хората, че ти вече не носиш зараза, не си опасен. Не че очаквам някой като ме види, да ме прегръща, но уплахата в очите е малко обидна", допълва тя.

Ирина е имала средно тежки симптоми, но не е стигнала до болница. Седмица след изтичането на карантината все още усеща безсилие и лесна умора. Уморява я обаче и "отношението на някои хора".

"Пораженията са в психиката на хората. Нещо сбъркахме в отношенията между нас", твърди Ирина Иванова.

"Трудното започва с недоверието и съмнението, с което те гледат след това", потвърждава Тихомир Машов, който долавя у колегите си страха, че още е болен. "И този стрес – това не знам как ще може да се излекува. Така или иначе в България хората са стресирани от начина си на живот. Това още повече ги стресира. В същото време животът продължава. Ако се получи тази стигма жизненият цикъл няма да продължи добре. Системата ще блокира във всяка една сфера", казва Тихомир.

Ирина уверява, че "този вирус е преодолим", той е изпитание за човечност и не бива да издигаме бариери. "Точно сега в моментът, макар и да се изолираме, макар и да се дистанцираме, човешките бариери не трябва да ги има", споделя още жената.

Да гледаме на живота по-ведро призовава и Тихомир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Стига сте перкулясвали. Не е за вярване, че медийно могат да Ви облъчат до начин такъв, че да станете като животни.
56
0
 
2
 
! Отговори
внимание! преди 3 години
Деца разнасят вируса и всички допускат, че това не ги засяга.Нооо, този палавник е толкова е толкова непредсказуем, че не знаем след 2-3 години тези деца на какъв хал ще са?!
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я СИ ТРАЙТЕ, НИЩО НЕ СЕ ЗНАЕ.КОЙ ВИ КАЗА, ЧЕ ВСИЧКО Е ПОД КОНТРОЛ? КОЙ?
54
0
 
2
 
! Отговори
????? преди 3 години
А Борис Джонсън защо пак е болен???
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От пеминалите не ме е страх изобщо,дори гледам да ги държа по-близо до себе си за кураж,Страх ме е от тези които не са успели с ,,преминаването'', от тях ме е страх.
52
8
 
7
 
! Отговори
Драго преди 3 години
Сред приятелите 3 го изкараха. За сега (в рамките на годината) мисля да се въздържам от всякакви контакти с тях. Нямам никакво желание да си подритвам късмета, при положение, че никой от тях не отиде да се тества пак, след като се излекува!
51
5
 
7
 
! Отговори
Страх от какво? преди 3 години
Някой страх ли го е от хора преминали настинка ? Едвали ;)
50
3
 
10
 
! Отговори
зомби преди 3 години
Мноого *** народ! Побъркаха ги тези журналисти!
49
3
 
26
 
! Отговори
ха ха преди 3 години
Така ли? Аз пък считам за най-безопасно в момента общуването именно с хора прекарали вече вируса.
48
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Медиите само предават и умножават замисленото от политиците "страхуване". Тихо и кротко фашизмът настъпва, настъпва и потомците ни ще се дивят колко слепи сме били и наивни.
47
6
 
6
 
! Отговори
Уханската Спиноза преди 3 години
няма безопасно вече!
46
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе зимата всеки киха и се секне, та то само по улицата, като се разхождаш и ти теква носа, да не говорим за обострящите се ринити, синузити и др. В крайна сметка, не може да се третираме така, само защото си духаме носа. Медиите ни побъркаха.
45
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами простаците си го заслужават това отношение, и най-смешното е, че сами са си платили за това. Познавам хора, които най-вероятно го преболедуваха, но личният лекар който излезе истински лекар им каза - "не се тествайте, аз ще ви лекувам все едно е корона". Излекуваха се и забравиха, и никой не ги гледа като прокажени или чумави. Това е начинът - лекуваш си настинката, пазиш околните, без да тръбиш наляво и надясно
44
2
 
7
 
! Отговори
E преди 3 години
И аз като човек който се е срещал с вируса мога да твърдя,че съм имала същото отношение от околните върху себе си,което не е приятно определено...
43
2
 
31
 
! Отговори
joe преди 3 години
Преболедувалите са най-безопасни. Ясно е като бял ден. Просто страхът е парализирал мозъците на популацията.
42
2
 
7
 
! Отговори
до38 преди 3 години
а останлите 10-20% ще гледат ливадата отдолу. И така до следващата мизерия която ни сполети. А такива ще има, това е само началото. С такова мислене няма да има много оцелели накрая.
41
1
 
9
 
! Отговори
pro преди 3 години
Страхуваме се от медиите дето като хванат една тема и я раздухват и разтягат до откат. Аз като ходя по улицата, от къде да знам кой е прекарал Covid и кой не. Не го пише по челата на хората...
40
4
 
15
 
! Отговори
Безопасни игли преди 3 години
Всъщност прекаралите го вече и с отрицателен PCR са най-безопасните хора. Те вече не могат да се заразят и да разпространяват (поне не в следващите месеци). Останалото е откровена глупост.
39
4
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Бягайте далече от Нинова. Ще ви зарази с корона вирус.
38
3
 
5
 
! Отговори
До владо преди 3 години
Това че си образован не значи че не си наивен и манипулируем. То е до психика . Аз съм на мнение че неяежите по- скоро вярват във тази измислица наречена пандемия