Като чумави... Страхува ли се обществото от преминалите COVID?

Разказ от първо лице: Хората се отдръпват назад!
Обновена: 17 ное 2020 13:13 | 17 ное 2020 12:58,
65
Като чумави... Страхува ли се обществото от преминалите COVID?
Снимка: БГНЕС

Оказва се, че коронавирусната инфекция е повод за дистанция не само преди да бъде преболедувана. Излекувани разказват за недоверието, с което ги приемат околните и не им позволяват да възстановят обичайното си общуване и ритъм на живот.

Ирина Иванова и Тихомир Машов са преминали през COVID-19 и разказват за отношението на хората към тях след това. Въпреки че вече не са разпространители на вируса и по медицински показатели са безопасни за общността, те отново остават в изолация.

"Неприятно е. Чувстваш се малко като прокажен", споделя Ирина. "Като чумав", допълва Тихомир пред БНР.

"Ти си подходил адски отговорно, спазил си всичко, което е било необходимо. След като е преминало това нещо, ти си напълно свободен и нормален човек", разсъждава той. Това обаче не се получава. Семейството му преминава през вируса "доста леко". Тестват се – той, съпругата му, детето. И се опитват да се върнат към стария си начин на живот.

"Първата им инстинктивна реакция е да се отдръпнат назад", допълва Ирина, за която никак не е било лесно 14 дни да бъде затворена, без да вижда никого. "И е много трудно да обясниш на хората, че ти вече не носиш зараза, не си опасен. Не че очаквам някой като ме види, да ме прегръща, но уплахата в очите е малко обидна", допълва тя.

Ирина е имала средно тежки симптоми, но не е стигнала до болница. Седмица след изтичането на карантината все още усеща безсилие и лесна умора. Уморява я обаче и "отношението на някои хора".

"Пораженията са в психиката на хората. Нещо сбъркахме в отношенията между нас", твърди Ирина Иванова.

"Трудното започва с недоверието и съмнението, с което те гледат след това", потвърждава Тихомир Машов, който долавя у колегите си страха, че още е болен. "И този стрес – това не знам как ще може да се излекува. Така или иначе в България хората са стресирани от начина си на живот. Това още повече ги стресира. В същото време животът продължава. Ако се получи тази стигма жизненият цикъл няма да продължи добре. Системата ще блокира във всяка една сфера", казва Тихомир.

Ирина уверява, че "този вирус е преодолим", той е изпитание за човечност и не бива да издигаме бариери. "Точно сега в моментът, макар и да се изолираме, макар и да се дистанцираме, човешките бариери не трябва да ги има", споделя още жената.

Да гледаме на живота по-ведро призовава и Тихомир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази пандемия ще се влачи поне още 5 години. Нито мерките нито ваксините ще имат какъвто и да било ефект. Всяка година ще има много нови мутации на вируса. Така е замислено.Пандемията няма да си отиде докато не бъде ликвидирана цялата световна икономика и не бъдат закрити всички малки бизнеси. Ще останат само най големите международни корпорации и целия пазар ще бъде техен. А 90% от населението на социални чрез директен ББД.
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И от Боко всички бягат като от чумав. Даже и мис *** не го ще.
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чумавите ще са ваксинираните.
14
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мога да кажа за себе си - не се страхувам ни от ковид, ни от грип, ни от болни или преминали заболяването.И стига вече с тоя страх. О..къкахте се. Нито сте по-интересни, като акцентирате постоянно на него, нито нищо!Живот е имало и ще има след всеки вирус. Независимо кой на кого плаща за затваряне насвета и всяване на паника у хората!
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки се е вписал по някакъв начин в колектива и си е създал обкръжение, често правейки компромиси в името на спокойствието и разбирателството. В нормална ситуация проблемите във взаимоотношенията са малко или много изгладени. Когато обаче ситуацията се промени, фалшът в отношенията излиза наяве. Какво да ви кажа - сега е моментът да оцените, кои са ви истинските приятели и кои само са се правили на такива.
12
3
 
10
 
! Отговори
сс преди 3 години
Зависи само от това как човек възприема нещата. Не е проблем хората малко да се отдръпнат. Все пак КОВИД е гадна работа. Нещата ще се уталожат с времето. Няма нужда веднага след карантината да ходим да се бутаме в тези, които все още могат да го прихванат. Търпение и малко повече спокойствие.
11
28
 
7
 
! Отговори
Oi преди 3 години
Без отрицателен PCR няма начин да се върнат в обществото. Това е положението. Да са мислели, като са щъкали насам-натам и са се подигравали на спазващите мерките.
10
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми те са си чумави.
9
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-спокойна съм с хора, които са прекарали ковид.
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нито от ковид се страхува, нито от прекарали ковид.
7
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ги съберат в лагер. С надпис "Работата те прави свободен" както разправя вожда.
6
0
 
6
 
! Отговори
До 5 преди 3 години
Дали него гледат,или завистта към финикийските му знаци е водеща ?
5
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И моя шеф го изкара, само със загуба на вкус и обоняние и сега радостно се хвали с ПВР-теста си, но никой не смее да се отдръпва и да го гледа уплашено. Напротив - всички го гледат щастливо-влюбено и се набират на пръсти - аха да се метнат да го прегръщат!
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честно казано аз очаквах подобна реакция от околните и дори се притеснявах как ще се върне детето в училище. Очарована съм от загрижеността и благоразположеността на всички около нас! В интерес на истината аз съм тази, която все още се опитва да пази хората около себе си, макар че мина доста време
3
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо "като" това предполага сравнение,те са си направо "чумави"
2
5
 
28
 
! Отговори
славянин преди 3 години
В такова първосигнално и крайно лесно манипулируемо и моделируемо стадо, пардон, общество, надежда за нормален живот всяка оставете! Световното т. нар. ''общество'' реално не е нищо друго освен стадо двукрак ***, който не просто позволява, а сам си иска да го стригат, доят, а накрая заколят и одерат!
1
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смъртта е грозна и страшна. По-добре човек да не се е раждал.