Трябва да се преценят плюсовете и минусите на македонското членство

В съседната ни страна от 100 години има антибългарска пропаганда
Обновена: 17 ное 2020 16:15 | 17 ное 2020 13:12, Камелия Цветанова
1

Очаква се България да обяви вето на началото на преговорите на Северна Македония за ЕС.

Според историка и член на Междуведомствената комисия между София и Скопие проф. Иван Илчев преди да се вземе решението е трябвало да има голяма група, която да прецени много внимателно какви са ползите и какви са евентуалните минуси от присъединяването на Северна Македония към ЕС.

„ В тази група трябваше да има специалисти по икономика, военни специалисти, специалисти по стратегия, специалисти по култура, а не рецепти да дават културолози и политолози, които нито са влизали някога в архив, нито имат представа от положението“, коментира той пред БНР.

Още по темата

По думите му има някои минуси, но има и много плюсове.

„Ние имаме нужда от приятел на запад от нас, но въпросът е доколко ще бъде приятел, тъй като само преди 2 дни ръководителят на втората по големина партия в Македония – ВМРО-ДПМНЕ – заяви, че Северна Македония никога няма да се откаже от своята история и никога няма да се откаже да подкрепя македонско малцинство в България. И тези думи не отговарят на насоките на европейското сътрудничество", каза той.

Проф. Илчев акцентира, че от героите, за които се водят споровете, нито Самуил, нито Гоце Делчев влизат в пантеона на историческите личности в Европа.

"Те са герои на един ъгъл в Европа, на два изключително малки народа, и колкото и да ни е неприятно да го казваме, те, както и нашата история, не принадлежат към културното наследство на Европа", обясни той.

"Има едно специфично отношение към нас, което, за съжаление според мен, се дължи на един комплекс, възпитаван от 100 години антибългарска пропаганда“, допълни професорът.

Според проф. Илчев трябва и двете страни да проявяват разум.

"Не може да заявяват на Екатерина Захариева, че ще ѝ бъде забранено да стъпва на македонска земя. Доколкото си спомням, Македония никога не е правила подобни декларации по време на дългогодишните си преговори с Гърция, която също ги спираше."

Историкът обобщи, че трябва да се държим цивилизовано – като две държави, които винаги ще бъдат съседи, които винаги ще имат икономически, политически и културни взаимоотношения – а не като малки деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Плюсове има преди 3 години
само от приемането на Турция.