Борисов: Подкрепяхме Скопие, позицията ни не е на инат!

"В Северна Македония смятаха, че ще я променим с натиск и лобизъм"
164
Борисов: Подкрепяхме Скопие, позицията ни не е на инат!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов заяви, че страната ни е подкрепяла винаги Северна Македония за ЕС, но и е казала ясно докъде стигат компромисите.

"България най-много е желала нашите съседи от Република Северна Македония, както и нашите приятели от целите Западни Балкани да се присъединят към ЕС", заяви министър-председателят по време на днешното правителствено заседание.

Премиерът напомни, че именно България решително подкрепи Република Северна Македония за членството й в НАТО.

Още по темата
"Били сме изключително добронамерени, загрижени и в разговорите, които сме водили с тях, много внимателно сме им обяснили докъде могат да стигнат нашите компромиси", изтъкна премиерът.

Борисов напомни, че беше създадена смесена историческа комисия, в рамките на която експертите да решат спорните въпроси с точни аргументи. По думите му са проведени десетки разговори, включително с участието на вицепремиерите Захариева и Каракачанов в търсене на компромиси, така че да не бъде България страната, която да спре същинското започване на преговори сега.

Той изрази съжаление, че в Скопие не са проявили ангажираност, смятайки че с натиск и лобизъм могат да накарат България да промени своята позиция.

"Нашата позиция не е позиция на инат или позиция да спрем нашите най-близки приятели", изтъкна министър-председателят. По думите му българската позиция е принципна и отразява очакванията на всички български граждани.

"Готови сме да продължим разговорите", добави Борисов. Той акцентира върху изпълнението на Договора за добросъседство и категорично възрази срещу използването на антибългарска реторика.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
2
 
1
 
! Отговори
Румъния преди 3 години
До Бачи Кикое наш приятел малко е и Гърция, нодругите не са
130
3
 
9
 
! Отговори
Бачи Кико преди 3 години
Хубаво се замислете дали имаме и коя евентуално е гранична нам държава, която можем да наеречем "приятел". Аз поне не се сещам. Можеше да е поне една, Турция, но България направи един от най-големите резили за които могат да говорят хора все още живи и пострадали - "възродителния процес". Като говорим за българска история нека се сещаме точно за това черно петно, за което е виновна само и единствено България, сиреч това не идва от СССР. Така искаха *** да запазят властта - с шовинизъм.
129
5
 
3
 
! Отговори
V преди 3 години
И Банкя и Скопие са все у западна България .Да са разберат там булгарите :))) Ако искат макетата мой да им го дадеме тиквата на тях .Да си го ползват там со здраве :))) Ама рекламации не приемаме .Да им намали пенсиите и да им увеличи цените .Той тва го може най добре .
128
2
 
5
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 3 години
Ей, един път тоя *** да каже нещо, с което да мога да се съглася. Пак, много е деликатен, аз на негово място щях по- директно да им кажа, че са нагли до безобразие.Бойко, ако удържиш фронта на 8ми декември- ще те призная!
127
2
 
3
 
! Отговори
GRAND FUNK преди 3 години
БАЦЕ БОРИСОФСКИ Е ОТ СТАР МАКЕДОНСКИ РОД !
126
1
 
10
 
! Отговори
Лили Иванов преди 3 години
Абе на тия къде са им другите царе ,освен Самуил,за цялата си средновековна история само един цар ли са имали ,той да не е бил безсмъртен 1000 години като Дънкан Маклауд ?
125
4
 
4
 
! Отговори
Политик преди 3 години
А Фигурантът не е ли наложил "вето" на Сев. Македония ? Какво чака ? Пон едно вето да мине без да го отхвърлят !
124
1
 
5
 
! Отговори
Саки преди 3 години
В началото на филма 13 войн, с Антонио Бандерас започва с думите на арабите минахме през земите на българите....не през земите на северномакедонците и брюм-аджиите.
123
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 123 СандуНе 17 год.,а цели 28год. Гърция контрираше Македония.В ООН,бяха БЮРМ,няколко години бяха в блокада от гръцка страна.След това им отказваха членство в ЕС и НАТО.Скопие искаха членство ЕС преди нас,Словения и Македония не бяха засегнати от юговойните.Къде са словенците,къде мъкедонците?Заслужават си положението в което се вкараха.
122
1
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Когато подписваха договора преди три години, опозицията на Заев му казваше, че нещата ще се развият точно така.
121
1
 
3
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
с Гърция 17 или повече години дискутираха ... еми и с нас това ги чакане Северна Македония има Западна България!
120
1
 
1
 
! Отговори
Гамен Грипенов Ветов преди 3 години
Ха тъй мойте юначета,из,се,рете се понаплюйте се,че то отвън вече стана студено и опасно,щот аз виках че нема КОВИД ама първен се скрих да *** не лепне!Чи тъй де да понаплюйм тикват с наште македонски бракя,щот сига ний паднало.На макетата ний сме им причина за цялостното им нещастие,а на нас боку тикват ний крив за всичку!!Сига *** атакувът и аз какту и вий сми типични бъгърчета и сигай мумента да забийм ножката на другарчето си!!Чи те за туй макетат ни мразят и презират щот сме рузки ***
119
0
 
5
 
! Отговори
V преди 3 години
И ся ко ? Манкедонците ли са българи или булгарите са македонци ? И на къв език е говорил Александър велики ? На булгарски или на македонски ? :))) ЕС не оправя нещата ,а само наказва народите. Искат високи цени на всичко а не дават нищо ;) За народите не е на сметка членството .За германските компании да за политичариде най много ,ама народа плаща сметката .Не виждам за кво им е на макетата ЕС то.За да изчезнат като нас ?Или най наглите и дебелогъзите да вземат властта за да капитализират ?
118
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До ЦРУизвинявай,но това "ЦРУ" да не означава "Централно Разстроен Умствено"?..Въпроса НЕ опира до "нападане",***!!!!Въпроса опира до ИКОНОМИЧЕСКИ интереси!..А такива пааалячовци като невзрачните и СМЕШНИ "Балкански държавици" ,просто подскачат по свииирката на "Чорбаджия 1"..Оня отвъд Океана...и м/у другото:-Ако наистина чак толкова се натискате за "нападение",знайте:-"баба Меца" ще ви срине със земята за часове!..Не,за минути.ДА НЕ ДАВА Господ!..та:-За петрола и газа е цялата данд
117
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смисъл на статията - Македония ни се присмива и саботира българските опити за инвестиции и протягане на ръка.Коментари към статията - Бойко лош.
116
7
 
1
 
! Отговори
Спеца преди 3 години
Стига с твоите 50 лева , Борисов !А отчиташ ли че издръжката на един пенсионер скочи двойно?Счетоводството ти куца , защото е така нареченото - "тек" счетоводство - само в твоето чекмедже!Как нямаш капка срам и грам разсъдък!
115
4
 
2
 
! Отговори
Асен преди 3 години
браво, срам за българското правителство Албания, което даде много насърчение на ИСИС, съдебната система е слабо потвърдена от Холандия ... и ние я подчиняваме, докато търсим критерии от Северна Македония и по вяра, съдебната система, нашия български народ, който няма всички права и България подкрепя и ние ще създадем стена точно като Израел и Палестина .... Отказвам подкрепа като за Северна Македония, където от Албания става ясно правни гаранции за религията, че те ще реформират съдебната систем
114
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много се съмнявам това да е Боковата позиция за Македония.До онзи ден ТВЪРДО ПОДКРЕПЯХМЕ МК за ЕС и изведнъж НЕ,червен картон и тям подобни.За никой не е тайна ,че повечето западни членки на ЕС не искат разширение.След като гърците спираха МК 28г.,сега е ред на нас.Някой от Париж,Амстердам,Брюксел,Копенхаген им дава кураж на ГЕРБ.
113
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако продължаваме да се самоунищожаваме, да си търсим оправдания и виновни за всичко, да чакаме на готово и целия ни живот да се върти около варене на ракия, броене на жълти стотинки и политиканстване от нас и дявола ще се отрече накрая. Цяла Европа е срещу нас в този спор - срамота! Гърция беше подкрепена от всички, а ние все едно на пук се гаврят с нас. Смятайте българите, колко сме им ниско и низки в очите. Като еднодневки сме им.
112
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мачо тъй не става бе! Знаехме още 1991г. че Македония е антибългарска държава! Тогава трябваше заедно с Гърция да им отрежем спатиите и да си оправят и историята. Сега след голямот пъчене за западните балкани въври се скрий тикво!