COVID-19 - коварен, първоначално дори не разбираш, че го имаш

Проф. Гайдарски от първо лице за болестта
Обновена: 18 ное 2020 08:47 | 18 ное 2020 08:29, Ния Христова
71
COVID-19 - коварен, първоначално дори не разбираш, че го имаш
Снимка: БГНЕС
"Доста неприятно. Много хора трябва да минат от там, може би, от тези, които непрекъснато дават съвети, за да видят как протича 24-часово лечение на болен. Всеки дава съвети, но това е най-лесното нещо", коментира пред Нова тв бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски. Той е бил заразен с коронавирус, наложило се е да бъде хоспитализиран, но вече е в дома си и с два отрицателни теста.
"Това е едно коварно заболяване, за което в самото начало заразения може и да не разбере, че го има. Аз съм от тази група. Нямах никакви оплаквания, нито смущения във вкусовите качества. Понеже бях контактен с няколко заразени, реших да си направя тест. Той се оказа положителен. Когато колегите ми настояха да остана в болницата, реших, че искат да ме сплашат малко и преувеличават картината", разказа проф. Гайдарски.
 
Шефът на Реанимацията – д-р. Младенов, обаче е преценил, че състоянието на бившия здравен министър не е било добро. Той не е усетил развитието на пневмонията, но екипът му я забелязва на рентгенова снимка.
 
"Насищането на кислород в белия ми дроб беше около 74%, а трябва да е около 96%. При мен беше много ниско, но аз не го усещах. Имаше нещо като слабост на организма, но нямаше температура, нямаше кашлица, нямаше нищо", добави проф. Гайдарски.
 
Той е на мнение, че ситуацията в COVID отделенията не може да бъде описана. Само човек, който го е преживял, разбира ужаса да си настанен или да работиш в такова отделение. Проф. Гайдарски смята, че трябва да се прибегне към пандемичния план. Системата е предложена преди години, одобрена е и от американските служби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
0
 
! Отговори
Бунтата преди 3 години
Плашите хората и постоянно им набивате в главите страх!!!
46
1
 
6
 
! Отговори
Е не може преди 3 години
без да одобрят американските служби. Ми нали 30 години все по техен тертип работите и стигнахте до кривата круша
45
14
 
5
 
! Отговори
Знаете кой преди 3 години
40% и нагоре положителни. Намирисва ми на нещо наместено. Никоя друга държава няма такъв процент. Или с ПСР тестовете заразяват народа или фалшиви резултати за да наложат нуждата от масова ваксинация. Един вид опитни зайчета.
44
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Системата е предложена преди години, одобрена е и от американските службиТози е бил министър? За това сме на този хал!Не може да пренасяш нещо бездарно върху друго нещо! Имам в предвид, че американците или която и друга страна да е, имат винаги по различна медицинска база от България!Решението е специфично за всяка страна в зависимост от разполагащата база! Методиката може да унифицирана, но системата? Този няма никакво понятие от процеси! Извинете ми грубия тон, но ми писна да ни управл
43
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 49"...Грипа не уврежда сърдечно-съдовата..."---------------Я пак, че нещо се бех разсеял. Ама този път по-бавничко и внимателно.
42
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКакъв точно е тоя контрол, я да ми разясниш? Ти лекар ли си, че се изказваш толкова информирано. Най-вероятно си поредния провинциален плебейски общак, който е чул отнякъде поредната глупост. Грипа не уврежда сърдечно-съдовата система, Ковид - да. Грипа не причинява фибрози, понижаване на витален обем и перманентна дихателна недостатъчност.Та как точно те контролират, че не можеш да ходиш на чалга ли имаш предвид? Контролират те испушно с турски сериали и фейсбук, защо им е ковид?
41
6
 
9
 
! Отговори
Vako преди 3 години
А сега пък .Много добре замисленоноако не си болен пак има вариант да си.това са глупости за деца и наивници.Професора да си сйкине дипломата
40
5
 
9
 
! Отговори
Марвин преди 3 години
До българинПотърси в нета. Точно това изказване го има документирано. А тази статия е всяване на страх и паника. Вирус има, но няма да затрие човечеството, колкото и да им се иска на някои. Лошото е, че ГЕРБ се доказаха за пореден път като некомпетентни да се справят с кризата, така че задачата да се опазим става наша.
39
1
 
2
 
! Отговори
УМумуваУМвирус расте преди 3 години
Народе, иде Усещащата Медицине УМ.
38
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво, а другите с пневмония и без симптоми, как да се доберат до помощ?
37
2
 
2
 
! Отговори
Извини се Радо преди 3 години
Всичко се помни!Хайде дежурен в болницата,стига плямпане!
36
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първоначало не разбираш, че го имаш и така докато го прекараш. Ако нямаше тест щяхте да си боледувате от грип и другите респираторни.
35
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видяха че хората прозряха истината и сега започнаха с пропагандна като си измислят примери. Само плашат хората с грип. Ако имаш каквато и да е настинка можеш да направиш пневмония, но ако вече имаш пневмония ще имаш лека температура и нерядко хората я изкарват на крак, което може да доведе до усложнения.Когато не си добре се лекувай, това е и сега и преди.Тази паника и всяване на страх са нова техника за управление. Раята трябва да е под контрол.
34
10
 
12
 
! Отговори
Онзи преди 3 години
Страхливите ковид зомбита ще се прецакат сами като си бият ваксината.
33
5
 
7
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: МарвинАз не помня Мутафчийски да е казва; че това било "просто едно грипче".Помня обаче другото, че "яко ще се мре".Това как да е, ако е казал за "просто едно грипче", то значи Мутафчийски е майстор на пропагандата, достоен наследник на Йозеф Гьобелс!Защото недоумявам как може грипния вирус да се омаловажава така, може би за да изпъкне коронавирусчето и да му порасте работата!?
32
8
 
7
 
! Отговори
Марвин преди 3 години
А някой помни ли как Мутафчийски разправяше, че това било "просто едно грипче"? Интересно ми е да каже сега какво мисли.
31
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"COVID-19 - коварен, първоначално дори не разбираш, че го имаш"А в повечето случаи изобщо никога не разбираш че си го имал, освен докато не си направиш PCR тест и ти излезе положителен, или после се окаже че имаш антитела.Стига сте плашили хората! Вече има и грипен вирус - за него PCR тест няма ли?
30
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Корнелия излекувана, Гайдарски и той, да не говорим за Тръмп. За тях и тем подобни величия има всичко и оживяват. Обикновените хорица, че и лекарите *** като мухи. В същото време протестират против правителството. Ега ти безотговорната тълпа от протестиращи. Дано не ги хване корона вируса до като им дойде акъла в кратуните.
29
0
 
13
 
! Отговори
nekoj преди 3 години
До Анонимен 31Никъде професора не казва че при него е протекло 'ужасно'. Казва 'доста неприятн' - това му е оценката. "Ужасно" е в болницата. Който е влизал в болница - за каквото и да е надали би дал друго определение. Това е.Сегашния здравен министър каза преди седмица че 80% от хората или не го усещат или го карат много леко.
28
10
 
11
 
! Отговори
ДА преди 3 години
До БулгаристанПролетта нещата бяха различни!Сега,обаче,са други!За да не му се клати стола още повече,Твоят вожд се старухва да вземе крути мерки за ограничаване на епидемията и ще стане точно както каза Мутафа!Явно е техен план!?Заведения до 23,30часа,вече и Колден базар се оформя и какви ли нсе още простотии!!Те другите държави са прости ,та се ограничават!Ама те ще се отворят за празниците,а ние ще се затворим.И всичко е ,за да се дотътри Боко до м.01 на власт,защото 3 м.преди избори остава