Covid карантина: Кои семейства с деца имат право на помощ?

МС разшири критериите за получаване на подпомагане
11
Covid карантина: Кои семейства с деца имат право на помощ?
Снимка: flickr

Семейства с деца до 14 години, които се обучават дистанционно в училище или детско заведение, също ще могат да получат целева помощ от държавата заради въведените ограничителни мерки срещу COVID-19. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, които бяха одобрени от правителството.

До момента помощта се отпускаше в случай, че децата се обучават от разстояние в електронна среда или не посещават детски ясли и градини, както и предучилищни групи поради въведена карантина заради коронавируса. Сега сред правоимащите се включват всички семейства с деца до 14 години, които учат дистанционно, независимо дали това се случва в електронна среда.

За да може подкрепата да стигне до повече семейства, се повишава и доходната граница за достъп до помощта. В момента тя е 610 лв. С приетите от правителството промени доходната граница ще е равна до 150% от минималната работна заплата на член от семейството или 915 лева.

Друго облекчение е, че определянето на средномесечния доход на член от семейството ще се изчислява въз основа на реализирания доход в месеца, за който са въведени ограниченията срещу COVID-19, съобщиха от правителствената пресслужба.

Заявление-декларациите за помощта ще се подават в дирекциите "Социално подпомагане" по настоящ адрес. Това може да стане по електронен път и по пощата.

За семейства с едно дете до 14 години помощта ще е равна на минималната заплата за страната, която през 2020 г. е 610 лв. За семейства с две и повече деца нейният размер ще е 150% от минималната заплата - 915 лв. през настоящата година. За изплащането на помощта през 2021 г. са предвидени 73 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вапцаните
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Mаn галите са основните получатели на всякакъв вид помощи. А докато дойде следващият първи, се e-but, плодят и берат. Здравей живот.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом има два изтрити коментара, ясно е кои имат право на помощи.