Подкрепата за бизнеса в пандемията за над 400 млн. лв.

Средствата за компаниите ще се ускорят, увери икономическият министър
13
Подкрепата за бизнеса в пандемията за над 400 млн. лв.
Снимка: Правителствена пресслужба

Правителството организира подкрепа за бизнеса в България по линия на Министерството на икономиката в размер на над 400 милиона лева в отговор на тежките последици от пандемията от COVID-19. Това стана ясно от доклада на министъра на икономиката Лъчезар Борисов на днешното заседание на МС.

Антикризисните мерки по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) 2014-2020 са в размер на 200 млн. лв., които са безвъзмездни средства. Същевременно на разположение на бизнеса са над 210 млн. лв. кредити по двете гаранционни програми на Българската банка за развитие.

"Най-важното е да достигат бързо парите до малкия и средния бизнес", каза министър-председателят Бойко Борисов.

Министърът на икономиката докладва, че по процедурата, финансирана по ОПИК - за безвъзмездни средства за микропредприятия, са разплатени над 173 млн. лв. "Издал съм заповед компаниите, които не успяха да  получат финансиране при първата оценка, това са 6000 компании, да бъдат оценени повторно и да достигнат и до тях средства", изтъкна министърът и добави, че по този начин ще може да бъде усвоена подкрепа за общо 52 млн. лв.

В ход е и другата процедура по ОПИК за подкрепа на средните предприятия с безвъзмездни средства, като до дни ще бъдат оповестени одобрените за подпомагане. По тази процедура 200 млн. ще стигнат до средния бизнес.

"Търсим варианти за ускоряване на следващите две програми, които предстои да отворим", добави Лъчезар Борисов. Двете програми са на обща стойност 150 млн. лева и също са за грантови средства по ОПИК. Едната е за осигуряване ликвидността на "големите малки компании" с оборот над 500 000 лева, а втората е за адаптиране дейността на малките и средни предприятия в контекста на пандемията.

"Ускоряваме максимално достигането на средствата към българските компании по отношение на Българската банка за развитие", акцентира още министърът на икономиката. По двете гаранционни програми на Банката вече са поискани кредити за над 213 млн. лв. По първата програма, която е за подкрепа  на бизнеса, общо 929 компании са получили  одобрение за кредитиране, а лимитът за кредити е увеличен от 300 000 лв. на 1 млн. лв. Всеки момент се очаква и одобрението на Европейската комисия, което ще даде възможност обхватът на програмата да се разшири и в нея да бъдат включени и големи предприятия. По втората програма -  за физическите лица, са подкрепени над 22 000 души.

По отношение на инвестициите министърът докладва, че от началото на 2020 г. по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани общо 25 проекта, с планиран обем на инвестициите близо 750 млн. лв. и над 3600 нови работни места. Министър Лъчезар Борисов съобщи и за нова инвестиция в София за 23 млн. лв. на глобален гигант, чието производство достига до целия свят.

"Инвестицията е технологична и има социален ефект – заводът поддържа над 570 работници в много добра среда за работа при високи хигиенни условия от гледна точка на епидемията", заяви министър Борисов. Той добави, че в момента се работи и по други две нови инвестиции, едната от които е за 80 млн. евро в първата фаза на развитие.


13
Още от Общество
Адвокат: Не може със заповед да се правят "чисти" и "мръсни" болници
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хахаааа 400 милиона лева прахосани пари, боже какви ид...и , а най вероятно са и от кредит. ОСТАВКА калинки бръмбари и др.Накой скоро ще си купи мазерати .
12
0
 
3
 
! Отговори
Скептик преди 2 седмици
Малки и средни са с по над 100 души персочнал. Стотици хиляди микрофилми пълнят хазната и ще му бият шута до все далавераджиите.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Правилно..нашите хора с нашите фирми са много
10
1
 
1
 
! Отговори
Програмист преди 2 седмици
До до програмиста (9)
Ще ям каквото мога да купя за парите си. Ако ти не искаш да ми го продадеш - стой гладен, някой друг ще ми вземе мангизите.
А колко прибирам не е твоя работа, достатъчно е, не се оплаквам.
9
0
 
3
 
! Отговори
до програмиста преди 2 седмици
сигур и ти си програмист в някоя програма за източване на пари .
Язе кравите и овцето ги продадох и край , че ядеш само Програмирано сирене .
Язе ,че ринем лайнааа от 5ч до 5ч -здравето ми отиде и все нема угодия на нап,ной,хеи
а ти че си седиш на топло и че прибираш 5 хилки минимум -Е,нема да стане !
Яж си каквото си програмирал.
8
3
 
5
 
! Отговори
Васил преди 2 седмици
Оставка на Мутрата от Банкя и неговите министри-калинки !
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тия, дето Му докладват за "подкрепата на бизнеса" и как текат реки от пари за подпомагане на фирмите, няма как да си вярват - РЕАЛНОСТТА е точно обратната и те чудесно го знаят.
Въпросът е Той достигнал ли е до това необратимо ментално-неадекватно състояние, при което да им вярва на фантасмагориите и сам на себе си да вярва като ги ръси за пред населението.
6
9
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 2 седмици
До Анонимен 1
Това е проблема с "малките бачкатори" - не си плащат данъци и осигуровки редовно, хитруват на дребно. Да си отиват - България има нужда от търговци а не бакали!
5
1
 
7
 
! Отговори
ГосТ преди 2 седмици
Милионерите в банките ще се увеличат,както и "средния" доход на българина у банановата република ***.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хората имат предвид гербавия бизнес!
За другите е обичайната комбинация от три пръста с преобладаващ среден.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А банани ще има ли ? Банани ? банани ?
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е кака?!?
Под позивната "бизнес" се разбира една малка група бивши чейнджаджии и и икономически престъпници, групирани около сега управляващите.
Как ще си оставят аверите, с които си делят "подкрепата за бизнеса", изразяваща се в инфектиране на пари в свои хора и фирми.
В замяна "бизнесът" се опитва да им услужи, като постоянно измисля най-реакционни и грабителски предложения спрямо икономиката и населението, в угода на управляващите.
Но съм съгласен, че такова животно като "бизнес" в БГ няма.
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
значи стига с тоя бизнес ,като чуя и ми се повръща !
бизнеса в бг са само фирмите за източване на обществени поръчки , фирми на батко и братко и към тях летят милиарди помощи
малките бачкатори измреа ,лопнаха кепенци ама от нап и ной още данък и осигуровки им искат