Проф. Павлов: В Скопие да кажат на народа си истината за миналото му

„Твърдоглавието от страна на Скопие вече минава всякакви граници“
18 ное 2020 13:34, Елка Василева
32
Проф. Павлов: В Скопие да кажат на народа си истината за миналото му
Снимка: архив, БГНЕС

Рано или късно елитът в Република Северна Македония е длъжен да каже на собствения си народ каква е истината за неговото минало, смята професор Пламен Павлов.

А ние не можем да станем съучастници на една лъжа, на едно културно престъпление срещу човечеството, заяви професорът пред „24 часа“.

Той остава скептичен за това как ще се развие спорът за общата ни история със Северна Македония.

„Искам да бъда оптимист, но, за съжаление, си оставам скептик, тъй като твърдоглавието от страна на Скопие вече минава всякакви граници. Лицемерието на македонския елит е нещо невероятно. В голямата си част много добре знаят, че са от български корен. Някои от тях имат български паспорти. Много често на 4 очи са се изявявали като българи, но насаденият в десетилетията конформизъм и тази вече “черна магия на македонизма” до такава степен са зомбирали обществото, че налитат на някакви люти спорове, че са македонци. Да се живее в лъжа е не само голям грях, то е вредно и за общественото здраве, за психическото здраве на нашите сънародници в Македония“, казва историкът.

Още по темата

Хубавото според проф. Павлов е, че този път в България има единомислие между правителство, президент, наука, широка общественост, че повече така не може.

„Направили сме изключително много компромиси спрямо Северна Македония - ние първи признахме тази държава напук на останалия свят, дадохме им танкове, когато нямаха нищо. Винаги сме били на тяхна страна. Дори и най-големите българомразци там знаят, че стане ли нещо с Македония, България първа ще скочи в защита на едноутробната ни държава“, казва историкът.

„Меркел обаче да си спомни как се разбраха с Източна Германия, когато препоръчва да се разбираме с Македония. Проблемът до голяма степен е сходен и г-жа Меркел със сигурност го знае. Германската българистика категорично винаги е говорила за български език в Македония, така че не можем да отстъпваме под натиск“, смята професорът.

„Но да приемем хипотетично, че отстъпим. Хората в Македония ще престанат ли да бъдат българи? Няма да престанат. Това е историческата истина“, казва проф. Пламен Павлов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
29
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що мисля че хората могат да се самоопределят като каквито искат? Какво ще ги биеме ли? Бойко ще ходи да ги бие с бухалката или как? Ще прави балканска война ли?
3
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1 - само дето в илинденско преображенското възстание има хиляди българи от Царство България, а балканската я почваме за да си присъединим македония, която е населена с 90% българи по това време. После сърбите с репресии ги помакедончват!
2
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На всички ,които са получили Български паспорти там ,трябва да им бъдат отнети !Те ,ги използуеат само и единствено да влизат с тях в Европа !
1
2
 
25
 
! Отговори
Леле до 1 преди 3 години
Леле колко си неосведомен и/или лицемерн... Как ти плащат впрочем - в динари или в рубли!?