Днес отбелязваме Международния ден без тютюнопушене

Мотото у нас е "Да спечелим заедно: един ден без цигари!"
19 ное 2020 07:34, Ния Христова
9
Днес отбелязваме Международния ден без тютюнопушене
Снимка: Pixabay
Днес отбелязваме Международният ден без тютюнопушене. Мотото на инциативата у нас тази година е "Да спечелим заедно: един ден без цигари!". Заради пандемията от COVID-19 денят обаче ще бъде отбелязан чрез виртуални инициативи. 
 
България е с най-висок процент на пушачи сред възрастното население и с втори най-висок процент сред подрастващите момичета по данни на здравния профил на страната ни за 2019 година. Необходимо е създаването на национална кампания за справяне с тютюнопушенето и тя трябва да започне от най-малките ученици, смята пулмологът д-р Александър Симидчиев:
 
"Това, в което трябва да насочим, според мен лично, най-голяма част от усилията е да не допускаме започването, което именно ролята на училищата и то ранното училище, преди девети клас.  То може да бъде реализирано единствено ако излезем извън рамките само на здравното министерство и навлезем и  в образователното министерство и в министерство на социалните дейности и заетостта."
 
От Министерството на здравеопазването припомнят че през цялата година всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето в кабинетите, които са разположени в Регионалните здравни инспекции в областните градове. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
още един ерген преди 3 години
А кога ше има ден на гушкането...че да мое с шефката легално да се гушкаме? Мое и да ме направи секретарка...и да се възвися в колектива.
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Минко 48г.ергенМинко, ще ти кажа, сега си на 48, но рака на дебелото черво, на дробовете, ампутираните крайници, инфаркта, лоши зъби, лошо зрение, смрад на пепелник, чувство на притеснение където и да седнеш в ресторант, това са неща които не се влиаят от годините. Бъди здрав, но препоръчвам да спреш да пушиш.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Да спечелим заедно: един ден без цигари!" - "Да спечелим заедно: един месец със корона и тръба гърлото!". Специален Международният ден за разчистване на пътя на короната, попътно и на дрогата.
3
1
 
1
 
! Отговори
Тошо преди 3 години
Логично е образованите деца да не пушат, да не пият и да спортуват!
2
4
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Респект
1
5
 
9
 
! Отговори
х преди 3 години
Отдавна отказах и цигари и алкохол. Едно от най-важните решения в живота ми.