Лекар-доброволец: Това не е особено опасна инфекция

Огромният брой пациенти могат да се лекуват в домашни условия
19 ное 2020 11:34, Елка Василева
103
Лекар-доброволец: Това не е особено опасна инфекция
Снимка: архив, БГНЕС

Лечението на това инфекциозно заболяване не се различава съществено от лечението на всички други респираторни инфекции. Това каза проф. Георги Михайлов от БСП, който е лекар и в момента лекува COVID пациенти в болницата в Свищов, пред БНР.

Според него е наложително държавата да предприеме разяснителна кампания.

„Защото ние виждаме на терен стреса в нацията. Хора, които не се нуждаят от болнично лечение, настояват да бъдат приети в болнично заведение. Най-накрая трябва да се разбере, че това не е особено опасна инфекция. Смъртността ѝ е – те го публикуваха вече големите специалисти в света, не българските оратори, които говореха, че смъртността е застрашително висока – тя е 3 на 1000. Това трябва да го чуе, да го разбере (народът – бел. ред.)“, каза лекарят.

Според него „трябва да има кампания, която да достигне до съзнанието на всеки български гражданин. Да се разбере, че това не е особено опасна инфекция, че спокойно огромният брой от пациентите могат да се лекуват в домашни условия. Че не бива да се самолекуват, както се случва, че не могат хората да се „помпат“ с кортикостероиди и с хепарин“, подчерта Михайлов.

Още по темата

Драматизирането на ситуацията не е полезно в момента, категоричен е проф. Георги Михайлов. Не е момент да говорим за кардиналните проблеми, които са известни на системата, сега е време за оперативни решения, изтъкна той.  

Картината в болницата в Свищов продължава да бъде сериозна. Става дума за застаряващ личен състав, за материална база със скромни възможности. Няма възможности за дихателна реанимация. Основните проблеми са свързани с кадровия състав – хора в пенсионна възраст и придружаващи заболявания, което създава у тях тревожност. Извън COVID отделението работи само това за диализа – така описа ситуацията в Свищов Георги Михайлов.

В момента в лечебното заведение има настанени около 40 души. Ситуацията е динамична, всеки ден се изписват много оздравяващи и се приемат много хора. Лекари от други градове са готови да се присъединят към екипа, разказа депутатът лекар. Той обаче е на мнение, че „с доброволчески акции няма да се структурират проблемите в здравеопазването“, заяви Михайлов.

COVID болниците са вариант за предпазване на цялата система от заразяване, смята Георги Михайлов. Той цитира статистики от САЩ, където основните причини за смъртност си остават социално значимите заболявания.

„Чудото“ в Мадрид и Словакия се дължи на масово тестване, отбеляза още Георги Михайлов. Той припомни, че в Дания вчера бе разкрит център за масово тестване с капацитет 8 хиляди проби на час и посочи, че България е на едно от последните места по тестване на населението.

Михайлов добави, че е „извън всякакъв професионализъм“ в общественото пространство да се подхвърлят твърдения, че от масовото тестване няма смисъл, защото давало само моментна снимка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
4
 
! Отговори
??? преди 3 години
смъртността е з... 3 на 1000*Какво разбира под смъртност?Ако е 3 на 1000 от цялото население, това ще са около 21000 починали от вируса.Ако е 3 на 1000 от заразените, тогава сегашните 2530 починали предполагат около 844000 заразени. А ако не всички починали от вируса ги водят като починали от вируса, тогава заразените може да са и 2-3 милиона.
68
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Медиите убиват повече хора от вируса. До кога ще насаждат страх?
67
0
 
4
 
! Отговори
Д. преди 3 години
Крумов, отговорът е 1 - ти не знаеш да смяташ!
66
2
 
19
 
! Отговори
До 50 преди 3 години
Защо се нервираш.Комунистите са си същите клиентелисти.Нали я видяхме Нинова.С пяна на устата убеждаваше народа,че covid 19 е безопасен ,,лек невинен грип,,, но с първите признаци, с лакти и зъби се добра до леглото във ВМА.Прередила и двама лекари същия ден !Позор.
65
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярно ли е, че с тестовете събират ДНК?
64
2
 
14
 
! Отговори
съвет преди 3 години
е щом не е особено опасна инфекцията , цялата бсп да отива като доброволци !
63
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 63,,Пот от челото ,, не му тече,защото работи в Инфекциозна на 4 часа, а на цяла длъжност се води в Соэийския университет.По цял следобед е с Румен Петков по събрания на АБВ.Готвят избори.
62
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя сега започна с пиар акциите.От казаното се разбра,че му се налага да връща хора и да ги праща на домашно лечение.Колко дежурства смята да даде и колко спешни случаи пое.Той е педиатър.Да внимава кого връща,че ситуацията е сериозна.Депутатския имунитет няма да помогне,ако сгафи.
61
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо партийният вожд лежа във ВМА, като е толкова безобидна тая болест? И защо партийният другар и бивш здравен министър - проф. Гайдарски, е точно на обратното мнение...
60
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до номер 64Не ми сравнявай бедствието Чернобил с един вирус!Най-малкото защото те бива само в приказки без да имаш никаква реална представа какво означават!
59
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: 59Ти ли ще ми говориш за тежко изкарана болест бе лаладжия?Не си виждал болен от грип и двойна вирусна бронхопневмония!Не искам да пиша повече че побеснявам!!!
58
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЧЕРНОБИЛ БЕШЕ БЕЗОБИДЕН! ЗА КОМУНИСТИТЕ ВСИЧКО КОЕТО НЕ Е В ПОЛЗА НА ПАРТИЯТА Е БЕЗОПАСНО! САМО ТЕХНИТЕ БЛИЗКИ ДА СЕ ЗАПАЗЯТ! СТО ГОДИНИ ЕДНО И СЪЩО И ГРАМ ЖАЛОСТ ЗА НАРОДА! САМО В ЛОЗУНГИ И ПАРТИИНИ РЕЧИ
57
10
 
7
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 59Ами Мангъров изчезна от медиите по една твърде обективна, логична и обяснима причина:Лично новият здравен министър му се примоли да започне работа като доброволец в стационара на инфекциозна болница в София. На човека не му остава време да вдигне глава и да избърше потта от челото си, за разлика на много медийни звезди, като: Мутафчийски, Кантарджиев, Кунчев и прочие...
56
9
 
6
 
! Отговори
българин преди 3 години
Видяхте ли бе? Чухте ли бе? Главните виновници трябва да бъдат съдени и осъдени заради паниката която създадоха - има такъв член в НК който предвижда ефективна присъда затвор за такива неверни слухове! А виновните всички знаят кои са, стига са повтаряли каква "отговорност" носели - време е да си понесат отговорността де факто и де юре, не само на приказки!Достатъчно доказателство е дори само фразата "яко ще се мре"!
55
4
 
16
 
! Отговори
АК-47 преди 3 години
Ето го и тоя... После защо скача заразяването и смъртността... Не'ам думи... Докато не измрат всички, ратуващи за чайчета за това грипче, България ще затъва все повече и повече. Разбира се, че е от БСП. Тях не ги лови този вирус.. Повръща ми се от тези всезнайковци, наред с невярващия им президент.
54
5
 
10
 
! Отговори
Крум преди 3 години
Официални данни заболели 110536смърни случай 2530ако смърността е 3 на 1000 то смърните случай трябва да са 332Възможни отговори1.аз не знам как да смятам 2.данните който съобщават са лъжа3.смърнотта е 3 на 1000 но при друго лечение4.пак ни взимат за ДЕ**ЛИ
53
4
 
13
 
! Отговори
999 преди 3 години
Той и брат ми мислеше същото, ама като най- добрият му приятел се зарази и го изкара мноооого зле, взе да мисли друго.
52
2
 
12
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
ТОЗИ ЛИ ЗАМЕСТИ МАНГЪРОВ? ЧЕ ТОЙ НЕЩО СПРЯ ДА СЕ ПОЯВЯВА ЕЖЕДНЕВНО...ЗАЩО ЛИ??. ТОЙ ЩОТО Е МНОГО ЛЕК ВИРУСЪТ , ЗАТОВА БОЛНИТЕ ОТ БСП ВЛИЗАТ ВЕДНАГИЧЕСКИ ВЪВ ВМИ. ..
51
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да де, но с погребален глас вечер в новините се говори за вируса, като за проказа. Ако някой умре катастрофа и теста му е положителен значи е умрял от Корона Вирус. Хората са с лабилта психика и 24 са на вълна само ужас от Корона, като добавим и ниското ниво на масата и потъваш.
50
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По- добре да караш Ковид-19, отколкото да караш комунизъм и социализъм.