Лекар-доброволец: Това не е особено опасна инфекция

Огромният брой пациенти могат да се лекуват в домашни условия
19 ное 2020 11:34, Елка Василева
103
Лекар-доброволец: Това не е особено опасна инфекция
Снимка: архив, БГНЕС

Лечението на това инфекциозно заболяване не се различава съществено от лечението на всички други респираторни инфекции. Това каза проф. Георги Михайлов от БСП, който е лекар и в момента лекува COVID пациенти в болницата в Свищов, пред БНР.

Според него е наложително държавата да предприеме разяснителна кампания.

„Защото ние виждаме на терен стреса в нацията. Хора, които не се нуждаят от болнично лечение, настояват да бъдат приети в болнично заведение. Най-накрая трябва да се разбере, че това не е особено опасна инфекция. Смъртността ѝ е – те го публикуваха вече големите специалисти в света, не българските оратори, които говореха, че смъртността е застрашително висока – тя е 3 на 1000. Това трябва да го чуе, да го разбере (народът – бел. ред.)“, каза лекарят.

Според него „трябва да има кампания, която да достигне до съзнанието на всеки български гражданин. Да се разбере, че това не е особено опасна инфекция, че спокойно огромният брой от пациентите могат да се лекуват в домашни условия. Че не бива да се самолекуват, както се случва, че не могат хората да се „помпат“ с кортикостероиди и с хепарин“, подчерта Михайлов.

Още по темата

Драматизирането на ситуацията не е полезно в момента, категоричен е проф. Георги Михайлов. Не е момент да говорим за кардиналните проблеми, които са известни на системата, сега е време за оперативни решения, изтъкна той.  

Картината в болницата в Свищов продължава да бъде сериозна. Става дума за застаряващ личен състав, за материална база със скромни възможности. Няма възможности за дихателна реанимация. Основните проблеми са свързани с кадровия състав – хора в пенсионна възраст и придружаващи заболявания, което създава у тях тревожност. Извън COVID отделението работи само това за диализа – така описа ситуацията в Свищов Георги Михайлов.

В момента в лечебното заведение има настанени около 40 души. Ситуацията е динамична, всеки ден се изписват много оздравяващи и се приемат много хора. Лекари от други градове са готови да се присъединят към екипа, разказа депутатът лекар. Той обаче е на мнение, че „с доброволчески акции няма да се структурират проблемите в здравеопазването“, заяви Михайлов.

COVID болниците са вариант за предпазване на цялата система от заразяване, смята Георги Михайлов. Той цитира статистики от САЩ, където основните причини за смъртност си остават социално значимите заболявания.

„Чудото“ в Мадрид и Словакия се дължи на масово тестване, отбеляза още Георги Михайлов. Той припомни, че в Дания вчера бе разкрит център за масово тестване с капацитет 8 хиляди проби на час и посочи, че България е на едно от последните места по тестване на населението.

Михайлов добави, че е „извън всякакъв професионализъм“ в общественото пространство да се подхвърлят твърдения, че от масовото тестване няма смисъл, защото давало само моментна снимка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма пенсионери , няма проблеми . Лозунгът на ковид .Но за децата е безобиден да .
48
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковид се явява част от пенсионната реформа, в която БСП активно участва , от изчезването на пенсионния фонд до кървавата *** приватизация, в която основно се береше желязо , като едни истински индобългари.
47
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Меко казано социалистите са ми неприятни, но проф. Михайлов е много добър специалист и съм склонен да му вярвам. Съвсем друг е въпросът, какво прави в БСП, където над 90% са опортюнисти, чакащи да дойдат на власт.
46
11
 
6
 
! Отговори
Г преди 3 години
Отново гледам някакви абсурдни коментари... Да се било подхождало критично... Казва се НАУКА и общо взето е най-доброто, с което разполага човечеството в момента. Ама вие вярвайте на професора от БСП, не на официалните научни журнали. Щом БСП казва, значи е вярно! То да се побърка човек е малко.
45
4
 
13
 
! Отговори
Майора преди 3 години
За хората от БСП нямало нищо страшно и вируса бил лек.Питам тогава защо има толкова заразени и толкова смъртни случаи или маже би според тях е измислено от ББ за да получи повече пари от ЕС.Та кога комунистите са имали морал , те скриха истината за Чернобил и ядяха специални храни.Срамота, осъзнайте се!
44
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак купен от гербаджиите професор, който ни убеждава, че няма страшно. Няма страшно за Босиров и дебелака Красен Кралев, щото за тях има лекарства. Да раздадат на хората препарата, с който са се лекували.
43
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГТо е хубаво да се чете, но не е лошо да се подхожда критично и да не приема като чиста монета всичко, което се изнася като данни.
42
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пред комунизма всяко друго зло бледнее, ето ви поредното доказателство, колко съм прав.
41
3
 
4
 
! Отговори
Georgi Dimov преди 3 години
До до23На кораба около 80% бяха от "рисковата група". А и лечението им не беше много адекватно поради големия страх в началото. Освен това - отново си провери изчисленията защото 13 от 712 не е 4%. (Diamond princess). Освен официалната световна статистика (която трудно се манипулира) отчиташ ли че 80% от хората са заразени без симптоми и не влизат в статистиката - Кокоо става сега смъртността???
40
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То за комуниста-*** и 9-ти септември е една безобидна дата, нали дрОгарЕ?
39
6
 
6
 
! Отговори
Тролчета гробови преди 3 години
много отрано ви назначиха този път. Май на чекмеджето му пари под трътлестите крачета. Статията е с думи от лекъващ лекар, инате ли професионални забележки - кажете ги. Пък тия вашите опорки като БСП, умиращи, 33 годишен учител и др с цялото ми уважение към болните и страдащите хора, си ги заврете в ...............
38
4
 
7
 
! Отговори
Г преди 3 години
Гледам някой коментирал като отговор към мен отново откровено лъжлива статистика. В Израел (които са от най-добре справящите се в света), смъртността в момента е около 0.85 на 100! На 100, не на 1,000! В Германия е около 1.5 на 100! СЗО дава между 3 и 4 на 100 в световен мащаб. По данни от гугъла, които не могат да се смятат за меродавни, е около 2.4 на 100. Четете, ей, четете, че майката си тракало!
37
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе тоя ДОКТОР още ли не е разбрал, че това не се ЛЕКУВА. Дали доктор, дали знахар, дали шаман, резултатът е същият, реакцията на имунната система. Вероятно най-добрите резултати ще са от шамана. При това тоя вирус не споделя никакви либерални ценности. Не знам още в Калифорния защо не са тръгнали антирасистки демонстрации против вируса!
36
10
 
12
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Нищо де, всяко зло за добро. Поне умните хора разбраха комунистите как мислят и никога повече няма да отидат на преглед или да заведат децата си при Мангърчик и при тоя дебел тyпaн, уж професор, ама кой го знае по време на соца как е завършил и си взел титлата
35
6
 
19
 
! Отговори
БСП линия преди 3 години
Вие си се лекувайте / умирайте вкъщи. За нас болници има. Иначе е леко грипче.
34
6
 
10
 
! Отговори
до23 преди 3 години
Правилно е да се смята на база всички ПРИКЛЮЧИЛИ случай. Иначе при многократно нарастване на броя заразени - като в момента в света - картината се изкривява много надолу. За приключили може да смяташ тези които бяха изолирали на кораба в началото. Там е чиста сметката и показва 4% смъртност. Някой се влачиха половин година преди да заминат. При това С ЛЕЧЕНИЕ. Тук може да очакваме повече защото лечение има само за нашите избраници.
33
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредния изтропал се на метеното комунист.
32
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо чудно наистина да е така.Познавам семейство възрастни хора с наднормено тегло и един куп странични заболявания, които ги бяхме отписали.Вярно, че го караха 3 седмици ама се оправиха хората накрая.
31
0
 
9
 
! Отговори
Учуден преди 3 години
Нещо бройката не излиза, май?Значи активни 75 526 карантинирани 55 446?????? болница 5 629Ами някъде се губят между 14 000 и 20 000 взависимост как броим тия в болницата. Контактните карантинирани ли се водят?Щото ако е така на 1 активен се пада под човек каррантинирани. И щом е така за какъв дявол ни е това масово тестуване???
30
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като гледам корема на този комунистически лекар, веднага разбирам, че си прави реклама само - няма такъв размер защитни костюми ,като за него. Ще отиде и ще каже : " Не ми намериха костюм и не можах да вляза при заразениет".