Математик: Съвсем скоро ще гоним 200 смъртни случая на ден

Петър Велков: Скоро ще оглавим почти всички класации в Европа
19 ное 2020 09:00, Елка Василева
135
Математик: Съвсем скоро ще гоним 200 смъртни случая на ден
Снимка: архив, БГНЕС

Все още не сме стигнали пиковите стойности на епидемията у нас и тепърва числата ще нарастват. В следващите 10 дни се очаква хората, които се нуждаят от спешна здравна помощ, да нарастват, а в следващите 14 дни се очаква да се увеличат и смъртните случаи. Това заяви математикът Петър Велков пред БНТ.

Той е категоричен, че минимум до края на месеца увеличението на заразените ще продължи, в зависимост от мерките.

Според всички водещи епидемиолози и лекари на първа линия мерките трябва да се затегнат, подчерта Велков.

Има най-различни примери в Европа и не само - колкото повече се бавим, толкова повече време отнема да се види ефектът от мерките и от един локдаун, коментира математикът.

По думите му случаите ще нарастват в първите няколко дни, дори ако мерките бъдат затегнати сега.

Още по темата

„Ако сега вземем мерки, тогава ще имаме и едни много по-спокойни празници през декември със семействата си и ще можем да започнем по-спокойно и годината, което е добре и икономически“, каза Велков.

В момента 20 000 е разликата между карантинираните и активните случаи, тоест има 20 000 активни лица, които не са под карантина и разпространяват потенциално вируса, което е просто нелепо.

„Ние не управляваме пандемията, разчитаме на късмета и на самосъзнанието на хората. В момента нямаме данни за реалната ситуация, което е много притеснително. Изготвянето на математически модели става все по-трудно, тоест не знаем какъв е реалният брой на заразените в България, трудно е да правим сметки“, каза математикът.

Според него данните за хоспитализация също не са реални, тъй като един сериозен процент от хората, които се нуждаят от болнично лечение, нямат достъп до хоспитализация. Съответно това надвишава и данните за смъртността. По различни данни може би с 50% е по-висока директно смъртността от COVID-19.

„Съвсем скоро ще гоним 200 смъртни случая на ден, вече минахме три поредни дни с над 100 броя. В момента виждаме смъртността в резултат на седмицата около 1 ноември, а тогава имахме два пъти по-малко заразени, което означава че към края на месеца смъртността ще нарасне двойно“, прогнозира математикът.

Скоро ще оглавим почти всички класации в Европа, ситуацията е тотално изпусната, допълни Велков.

Присъственото обучение е проблем, училищата са ускорител на пандемията, защото децата са преносители, въпреки че повечето изкарват заболяването безсимптомно, категоричен е Велков, който е и учител по математика.

Вчера наш колега, учител на 33 години, загуби битката с коронавируса, без никакви заболявания и остави жена и дете. Затова и ние създадохме фонд за децата на героите, така че нека всеки, който желае, да помогне, призова Велков.

В момента е ужасяващо - нямаме учители, има висока заболеваемост, а леталитетът е изключително висок - 1,5% при учителите. Ако това продължи, скоро няма да има кой да учи децата ни, направи мрачна прогноза математикът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
5
 
4
 
! Отговори
Заразно Зло:Бергамо2 преди 3 години
Малко е! Може Още!!
102
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До #МММНищо не е изтървано, ако се вярва на фармацефтите. Те потриват доволно ръце и вече сънуват милиардите, които ще им влезнат в сметките. Още в самото начало на пандемията, някои доктори бяха точни в изказването си:- Закъсняха с предните ваксини, но сега ще се вземат печалбата и от преди! Много още не искат да разберат това, но е така! Трагичното е, че правят пари, за сметка на човешкият живот.
101
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво като го написахте, олекна ли ви?
100
5
 
13
 
! Отговори
MMM преди 3 години
За жалост математика е прав,той казва това ,което докторите и ЩАБА не смеят да Кажат.Положението е изтарвано и само много всеобхватни мерки могат да пречупят тенденцията.Има градове и то областни където се тестват по 60 човека на денонощие,колко може да се вярва на тези данни?Реалниа пожар е мноого по-голям,
99
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Математикът да ходи да брои ябълки и ***,а не да всява паника у хората
98
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съвсем скоро ще имаме не 200, а над 450 смъртни случаи. Сегашният брой на смъртните случаи е според заразените преди време около 650 човека средно на ден. При 4000 колкото са сега, колко ще са починалите....
97
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно перверзна " журналистика ", който става все по-зле с всяка година. Всеки има мнение и говори като специалисто по всичко, навсякъде инфлуенсъри и прочие. Сега и тоя - изчезна някъде Витанов, нов математик излезе за говори за епидемиология. Никому ненужни - нито те, нито моделите им. За затвор са и те и тези, които им дават поле за изява в такава световна ситуация.
96
0
 
10
 
! Отговори
Godlike преди 3 години
Идва някъв тотален шит сторм
95
0
 
19
 
! Отговори
Лойко преди 3 години
Ама я вижте само какви мантинели съм ви направил! Светят!
94
4
 
8
 
! Отговори
Математиците преди 3 години
са странни. Все пак се работи със живи хора, не с цифри. Коледните празници няма да са спокойни. Във всички държави в Европа, които дори преди нас заложиха на строги мерки казват, че Коледа няма да има. Меркел каза че и Великден няма да има. Защо някой има интерес да заблуждава хората, че вируса може да бъде спрян не разбирам. Може евентуално да бъде намален натиска към болниците. Заблудата е вредна и хората започват за протестират срещу неща, които са просто логично следствие на пандемията.
93
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
скоро скоро довечера ще минат 200, другата седмица ще са по 500-1000 на ден но това не е важно, важно е да се пълни шкафа с пачки
92
2
 
4
 
! Отговори
м,да преди 3 години
Пролетта старците в Европа измряха. Нашите все пак издържаха цели 10 месеца!
91
14
 
9
 
! Отговори
stiling преди 3 години
Не е виновно нито здравеопазването, нито правителството, виновен е *** Балкански ДЪРВЕНИЯ ФИЛОСОФ, КОЙТО РАЗБИРА ОТ ВСИЧКО И ИМА МНЕНИЕ ПО ВСИЧКИ ВЪПРОСИ, ГОЛЯМ ЕРБАП Е ОСОБЕНО КАТО Е ЗДРАВ, НЕ СПАЗВА, НЕ СЕ СЪОБРАЗЯВА, А ДЕЙСТВА КАКТО ЛИЧНО НА НЕГО МУ Е КЕФ И МУ Е УГОДНО, ГЛЕДА САМО СЕБЕ СИ, НЕ ГО Е ЕНЯ ЗА ДРУГИТЕ И ОБЩЕСТВОТО КАТО ЦЯЛО.ДОКАТО Е ЗДРАВ..., КАТО КЛЕКНЕ, ПОЧВА ДА ПЛЮЕ ДЪРЖВАТА И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, ЗАЩОТО ТЕ СА МУ Е ВИНОВНО ЗА ВСИЧКО!ТОЙ НЕ Е ВИНОВЕН ЗА НИЩО И ВСИЧКИ СА МУ ДЛЪЖНИ
90
2
 
8
 
! Отговори
Слънчака преди 3 години
Пичове, нема се плашите. Пандемията ще приключи пролетта на 2023 г. След като умрат 5 % от населението на планетата.
89
3
 
2
 
! Отговори
6321 са аут в Швеция преди 3 години
Повече заразени. Повече смъртни случаи. Положението е много сериозно, написа във Фейсбук в четвъртък шведският премиер Стефан Льовен, който доброволно си наложи самоизолация, след като човек от обкръжението му беше тестван положително за Ковид-19. Така той далеч надхвърли наложените от самия него предписания: в почти нито една страна в света никой, който не е имал пряк контакт със заразен човек, не се изолира особено пък в Швеция. Скандинавската страна и до днес не е наложила задължителни правила, а се опитва да се справи с пандемията чрез препоръки за действие. Ако със сигурност сте зара
88
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е нужно да си математик, за да я кажеш тази цифра. На всички ни е ясно.
87
1
 
13
 
! Отговори
Жаба преди 3 години
Жабата се вари бавно за да не се усети. Малко по малко числата се качват. Хората свикват. Плоскоземните дебати тука има тука нема вирус продължават. Децата са на училище и го разнасят. Накрая - без възрастни и хронично болни. А останалите - могат да си направят извода какво ги чака. Това което е сигурно че накрая всички стават възрастни и хронично болни.
86
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
6000 трупа за 3 седмици в Швеция малко ли ви се виждат?
85
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 75Щото така са те излъгали, че няма. Шведите го отчитат като фаталга грешка подценяването на пандемията, ама вие вярвайте на Мангърата, Бабикяната, Киро Фалита и Пламен ПраскоФ.
84
2
 
2
 
! Отговори
сенопроизводител преди 3 години
и аз придвиждам че до коледа сички моеме да умреме и до тоа извод стигнах след дълго мислене