Математик: Съвсем скоро ще гоним 200 смъртни случая на ден

Петър Велков: Скоро ще оглавим почти всички класации в Европа
19 ное 2020 09:00, Елка Василева
135
Математик: Съвсем скоро ще гоним 200 смъртни случая на ден
Снимка: архив, БГНЕС

Все още не сме стигнали пиковите стойности на епидемията у нас и тепърва числата ще нарастват. В следващите 10 дни се очаква хората, които се нуждаят от спешна здравна помощ, да нарастват, а в следващите 14 дни се очаква да се увеличат и смъртните случаи. Това заяви математикът Петър Велков пред БНТ.

Той е категоричен, че минимум до края на месеца увеличението на заразените ще продължи, в зависимост от мерките.

Според всички водещи епидемиолози и лекари на първа линия мерките трябва да се затегнат, подчерта Велков.

Има най-различни примери в Европа и не само - колкото повече се бавим, толкова повече време отнема да се види ефектът от мерките и от един локдаун, коментира математикът.

По думите му случаите ще нарастват в първите няколко дни, дори ако мерките бъдат затегнати сега.

Още по темата

„Ако сега вземем мерки, тогава ще имаме и едни много по-спокойни празници през декември със семействата си и ще можем да започнем по-спокойно и годината, което е добре и икономически“, каза Велков.

В момента 20 000 е разликата между карантинираните и активните случаи, тоест има 20 000 активни лица, които не са под карантина и разпространяват потенциално вируса, което е просто нелепо.

„Ние не управляваме пандемията, разчитаме на късмета и на самосъзнанието на хората. В момента нямаме данни за реалната ситуация, което е много притеснително. Изготвянето на математически модели става все по-трудно, тоест не знаем какъв е реалният брой на заразените в България, трудно е да правим сметки“, каза математикът.

Според него данните за хоспитализация също не са реални, тъй като един сериозен процент от хората, които се нуждаят от болнично лечение, нямат достъп до хоспитализация. Съответно това надвишава и данните за смъртността. По различни данни може би с 50% е по-висока директно смъртността от COVID-19.

„Съвсем скоро ще гоним 200 смъртни случая на ден, вече минахме три поредни дни с над 100 броя. В момента виждаме смъртността в резултат на седмицата около 1 ноември, а тогава имахме два пъти по-малко заразени, което означава че към края на месеца смъртността ще нарасне двойно“, прогнозира математикът.

Скоро ще оглавим почти всички класации в Европа, ситуацията е тотално изпусната, допълни Велков.

Присъственото обучение е проблем, училищата са ускорител на пандемията, защото децата са преносители, въпреки че повечето изкарват заболяването безсимптомно, категоричен е Велков, който е и учител по математика.

Вчера наш колега, учител на 33 години, загуби битката с коронавируса, без никакви заболявания и остави жена и дете. Затова и ние създадохме фонд за децата на героите, така че нека всеки, който желае, да помогне, призова Велков.

В момента е ужасяващо - нямаме учители, има висока заболеваемост, а леталитетът е изключително висок - 1,5% при учителите. Ако това продължи, скоро няма да има кой да учи децата ни, направи мрачна прогноза математикът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
3
 
! Отговори
предКоледно преди 3 години
Дядо Коледа кажи ми,мога ли да моля аз,за вълшебната Ваксина,удома за всички нас ?Ти Снежанка остави ми,имам си една мечта -в отделение ковиднодоброволка да е Тя.Спешно ни командировай,малко весело джудже,във чували много, много,ковидни да побере.Ако нещо се прецака,и не дойдеш ти при нас,БЧК каза да чакам,по-добрия дядо Мраз.
42
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Били сме на 3-то място в ЕС по смъртност от ковид.А не казват, че по обща смъртност сме на първо.Да се смееш ли, да плачеш ли от такава пропаганда?
41
1
 
10
 
! Отговори
до 36 преди 3 години
Пурко - не разбра ли, че никой няма да направи нищо за твоето здраве, ако не си платиш - и то добре да си платиш? Единствено ти може да направиш нещо за твоето здраве - спортувай. Все още има хора, които чакат някой да направи нещо за тях :) ! Събудете се бе - нямаме образование, нямаме здравеопазване. Най-лошото, е че нямаме и закони и правила. Всеки има права, ама няма правила.
40
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Банкянската лоена топка повярва на Мангъров че няма да има много жертви, и затова реши да не налага карантина - да се прави на мъж и да гласуват за него въпреки снимките на златото и милиона в евро до възглавницата му.А сега хем ще има много жертви, хем ще се наложи да затворят държавата по-жестоко отколкото ако го бяха направили навреме.Март имаха извинението, че е непозната болест. Проспиването на лятото няма извинения.
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Междувременно в Швеция, без мерки, умират по 10-15 човека на ден.
38
5
 
10
 
! Отговори
Математик - доктор преди 3 години
Поредният мислител, плъзнал по студиата.В страната на ден губят живота си около 350 души средно.Високата смърност е следствие от ковид 19, но не от вируса, а защото спряхме да се занимаваме с другите болни.И само след 7-8 месеца последиците са налице.Жената от пловдив ви каза - резултат от теста след 2-3 дни, но човека издъхнал на стълбите на болницата и след 1 час го писали починал от ковид 19.Какво да дискутираме пвече?
37
9
 
3
 
! Отговори
Велин от Велинград преди 3 години
Мутафчиян ви го каза, яко ще има умиране, само че той го е чул от хора, които разбират, защото е обикновен коремен хирург, и гениалното му прозрение бе скандално и неетично, особено за човек, положил Хипократова клетва, засегна се, защото му документираха цини зма.
36
7
 
11
 
! Отговори
Георги преди 3 години
Ако съвсем скоро не станат 200 смъртни на ден тоя математика незабавно да отива на съд за всяване на паника в обществото. Омръзна ми от платени ***
35
2
 
6
 
! Отговори
Пурко преди 3 години
Сега е моментът и Бойко да направи нещо за здравето на българите! Стига е замърсявал с тая джипка! Купете му електрическа тротинетка!
34
15
 
10
 
! Отговори
яко ще се мре преди 3 години
Каза ви го човекът, ама всички се изкефихте на кухата лейка Миролюба Бенатова!Сега шансът да те гътне коронавирусът е по-голям отколкото да удариш четворка от тотото и то без да пускаш фиш!
33
8
 
7
 
! Отговори
яко ще се мре преди 3 години
Каза ви го човекът, ама всички се изкефихте на кухата лейка Миролюба Бенатова!Сега шансът да те гътне коронавирусът е по-голям отколкото да удариш четворка от тотото и то без да пускаш фиш!
32
5
 
11
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
Около този вирус изпълзяха всякакви. Съгласни сме че, вирусологията е математика, ама не всеки математик е вирусолог.
31
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро ще оглавим почти всички класации в Европа, ситуацията е тотално изпусната, допълни Велков.Сбъднатата мечта на Бойко - да е начело на класацията, да му обръщат внимание и да му дават пари. Подробностите и известните загуби на лош мат'рял нямат значение.
30
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Божков ,Божков ,защо не си довърши работата !? Щеше да си национален герой ,как точно на този пожарникар позволи да му се размине
29
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо още от 15 септември не разделиха учениците в паралелките, поне в началния курс наполовина и да се учат от двама учители.Има достатъчно учители в занималните,които могат да се включат,а всички останали да учат една година дистанционно докато дойде ваксината-другото е мор.И сега спряха мачове и дискотеки,а не още отначало-след дъжд качулка.Така е като тиквата се прави на готин и се докарва на всеки,за да не загуби електорат.Е,сега се ще спести по 50 лв.на умиращ пенсионер,за да има за полицаи
28
3
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
че няма да позволи да бъде обект на чипизация."Преди PCR-а огледах памучето за микрочип и нямаше. Но се пазя. Сложила съм си маска, за да не ми влезе чипизиране, а не защото вярвам в маските" - споделя тя.Според Нинова COVID-19 ще спре да е тема с края на изборите в САЩ, като с темата се целяла световна дестабилизация и Нов Световен ред от авторите на Настоящия Световен ред, които започнали да изтърват юздите, защото много българи в Интернет се пробудили каква точно е световната хава.
27
1
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Настанената във Военна болница с COVID-19 Корнелия Нинова обяви, че е получила 1800-те лева, които някой дава, за да те пишат болен. "Да, наистина плащат, за да те броят болен. Но аз тези пари ще ги ползвам за добро. С тях ще финансирам борбата с 5G и кемтрейлс" - написа лидерът на БСП в профила си във Facebook. Под публикацията си тя коментира със симпатизанти, че е в болница, за да бъде контролирана от политическите ѝ опоненти, но уверява последователите си, че няма да позволи да бъде обект на
26
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой/поне аз/,не съм писал,че не вярвам,но не ми е ясно защо и математиците трябва да подклаждат истерията по вируса?!Защото една не малка част от хората не могат да мислят, не могат да смятат, и най-вече не могат да правят изводи от фактите.Ако можеха, нямаше да се налага лекари и математици да излизат и да повтарят до болка основни положения.
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2 процента на 6 милиона са 120 хил души. Но няма да останем с 2 процента, щото здравната система се бъгна. Така, че... бай бабо да не те среща мечката.
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Матиатикааа, колко и две пу две ба ?