По-висока минимална заплата? Бизнесът пак каза - не

НСТС обсъди компенсацията за принудителен платен отпуск
51
По-висока минимална заплата? Бизнесът пак каза - не
Снимка: БГНЕС

Очаквано синдикатите са подкрепили повишаването на минималната заплата на 650 лв. от 1 януари на заседанието на НСТС, а работодателите не.

Заседанието на Съвета е проведено онлайн, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Обсъдено е и предложението за изплащане на компенсации на работници в предприятия, преустановили стопанската си дейност в резултат на пандемията.

Предвижда се за изплащане на компенсациите да кандидатстват работници и служители в неплатен отпуск във връзка с наложени от държавата ограничения за осъществяване на дейността, за която са наети, като лицата имат право на компенсация за не повече от 60 дни.

При продължителност на работния ден от 8 часа компенсацията е в размер на 24 лева на ден за периода на неплатения отпуск на осигуреното лице, като в случаите на непълно работно време размерът на компенсацията се определя пропорционално.

Предвижда се работниците и служителите да предоставят на работодателя си писмена декларация по образец, в която посочват периода за ползване на неплатен отпуск и банкова сметка, по която да се изплащат компенсациите.

Заявления се подават в дирекция "Бюро по труда", като комисия разглежда постъпилите документи в срок от 10 работни дни. Агенцията по заетостта публикува на интернет страницата си информация относно работодателите и броя на техните работници и служители, които са одобрени за изплащане на компенсациите, в срок от 2 работни дни.

Сумите за компенсациите ще се изплащат до 5 работни дни след одобрението на подаденото заявление и са допустими за периода от 29 октомври 2020 г. до 31 декември 2020 г.

Очакваният брой хора, които ще получат компенсации, е над 32 500. Необходимите финансови средства за изплащане на компенсациите ще бъдат осигурени от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" чрез финансовия механизъм REACT-EU, като определеният бюджет е в размер на 50 млн. лв.

Социалните партньори подкрепят предложената мярка с изключение на КНСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако питате бизнеса , ако мобе и без заплати !!!! За толкова пари - толкова работа !!!!!
48
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Крайно време е да бъде върнато подоходното облагене с необлагаем минимум, което да бъде справедливо! В момента ножицата между богати и бедни е отворена докрай и първите все повече богатеят, а бедните обедняват! 80% от работещите и най-вече в провинцията са на МРЗ, и много от тях не получават нищо под масата! Работодетелите не искат да плащат!
47
0
 
12
 
! Отговори
Карл Маркс преди 3 години
"Капиталът се бои от липса на печалба или много малка печалба, както природата се бои от пустотата. Но разполагайки с достатъчна печалба, капитала става смел. Осигурявайки си 10 процента и капи-тала е съгласен на всяко използване, при 20 процента той се оживява, при 50 процента е положително готов да си постави главата, при 100 процента не го интересуват всички човешки закони, при 300 процента няма такова престъпление, на което той да не рискува, макар и от страх пред бесилото.
46
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да ви обясня - с минималната заплата са обвързани и се вдигат:Заплати и възнаграждения на депутати, заплатите на синдикатите, заплатите на държавните служители, държавни такси, лекарски такси, съдебни възнаграждения и т.н. А парите за това ще дойдат от джоба на бизнеса, а той ще ги вземе от клиентите си.Та защо мислите депутатите вдигат минималната, определено не е заради хората. Ако иска да помогнат на хората, щяха да направят необлагаем минимум.
45
0
 
3
 
! Отговори
т.е. преди 3 години
ще вдигнат данъците.
44
1
 
18
 
! Отговори
Bayern преди 3 години
То понеже е един бизнес в България, свят да ти се извие. Щом не може да осигури на работниците си дори 300? чисто за месец, по-добре без него!
43
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой каквото ще да иска, ама не може да работиш и да мизерстваш, а минималната е за някакъв много незначителен труд, като например да ходиш и да спиш някъде. Това до някъде е и причината да има недостик на кадри навсякъде, просто доста от работоспособното население се изнесе от БГ.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 36Да, само такива сме ;)
41
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бизнесмените ни са калпави и не са като германските. 30 години въртят бизнес, окрадоха морето, земята, предприятията, сега крадат държавни помощи, субсидии, общински и държавни поръчки, еврофондове. Спасихме се донякъде от българските търговци и ги заменихме с германски и румънски. Всички бг бизнесмени трябва да се заменят с вносни. Ужасът на гаражната търговия на бг търговеца е в ужасното минало на прехода. Освен някоя пирамида, друго българският бизнесмен не може да измисли.
40
1
 
14
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
В цял Свят бизнеса иска да плаща ниски заплати-това си е напълно нормално защото Бизнеса се движи от Алчността-Регулацията на този бизнес е проста--Когато няма работна ръка (желаещи роби) Бизнеса се саморегулира с по високи заплати-Някой път се 'наиграва" и плаща в пъти повече отколкото е предвидил-защото трябва да се моли на емигранти от чужди държави!
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бизнескрацията управлява. Демокрацията е лъжа. Политокрацията и бизнескрацията управляват и лъжат демоса.
38
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВескоТи ,ако нямаш пари за ток...по-добре се гръмни.
37
5
 
3
 
! Отговори
Веско преди 3 години
И още нещо. Като искат да регулират нещо наште "управници" да вземат да регулират цената на тока надолу, а не някаква имагинерна заплата. Повече хора ще са доволни.
36
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук само бачкатори ли пишат?
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мразя Беге бизнеса
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не давайте заплати на работниците. Бизнесът пари за него няма, те раздават пари на разни бедняци да ги хабят и харчат за храна и ток. Дайте тези пари за високи технологии като мерцедес, порше, майбах, яхти, вили.Иска държавата високи технологии, да даде да украсим улиците с най-скъпите коли, да дойде чужденецът и да се чуди - както едно време се е чудил чужденецът във Велики Преслав на златото и скъпоценните камъни.
33
12
 
8
 
! Отговори
Веско преди 3 години
Не изчетох всички коментари, но забелязвам общото неразбиране на това, че минималната заплата е много неприятен инструмент. Вдигането е лошо за всички! Ако един склададжия е заделил 1000 лева за двама общи работници, сега просто ще уволни единия. Или ще минат на половин ден. И маса други плащания са обвързани с минималната заплата. Целта не е да се вдигнат заплатите, те зависят от пазара. Целта е държавата да прибере повече данъци!
32
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега стана ли ви ясно кой решава в България, колко пари ще взима бедняка ,който работи за "частния бизнес "...Това е "бизнеса" от 30 години насам...
31
2
 
11
 
! Отговори
До 30 Програмист преди 3 години
Ще те видя след пет години като изкуствения интелект така наречената нейронна мрежа те замести и останеш без работа и тъй като друго не можеш ще ровиш по кофите заотпадъци
30
14
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
на някои и сто лева са им много. Лош матрял - ниско заплащане. Колкото са заслужили толкова ще взимат.