За маските и хората: Какви са те и как да ги носим?

Според проф. Кантарджиев маската свежда опасността до минимум
19 ное 2020 19:57,
102
За маските и хората: Какви са те и как да ги носим?
Снимка: БГНЕС

В момента има достъп до три вида маски - направени от тъкан, "хирургически маски" или медицински маски и маски с много висока степен на защита, които са главно за хората, работещи с болни от коронавирус и в лабораториите. Това обясни пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му трябва да е ясно за всеки образован и добронамерен човек, че маската защитава, но не и на 100%. Освен маската трябва да се спазва отстояние, да не се събират много хора, а на закрито винаги да се носи маската.

Още по темата
"Медицинската маска напълно удовлетворява изискванията за противоепидемичните мерки. В градския транспорт, ако всички носят маски, но носят правилно маските, вероятността за заразяване е сведена до минимум. Трябва да се възпита една нетърпимост към хората, които носят неправилно маската си, носът им стърчи отвънка, и към хората, които демонстрират неуважение към другите и не ползват маски. Те не поставят в риск толкова собственото си здраве, колкото здравето на околните", обясни още проф. Кантарджиев.

"Невъзпитаните и недисциплинирани хора трябва да бъдат санкционирани или просто трябва да има обществена нетърпимост към тях, защото те представляват риск за общественото здраве", категоричен е проф. Кантарджиев.

Според него контролът е ангажимент на Градския транспорт, който трябва да организира хигиенните мерки по време на транспортиране, а във влаковете това е ангажимент на БДЖ.

"В офисите – загрижените за здравето си или работодателят ще дадат пари (1000-2000 лв) за някакъв уред, който сегрегира въздуха, ако работят повече от двама души в едно помещение. Това е един уред, който се нарича "студена стерилизация на въздуха" с UV-C светлина. Просто уред, който прекарва въздуха от стаята през едни тръби, където UV-С светлината убива всички микроорганизми – в т.ч. спорите на плесени, бактерии и коронавируса. Второ, в офиси, където работят повече от двама души, е добре на всеки 1 час за 5 мин. да се отваря за кратко прозорецът, за да се смени въздухът. Отстоянието също е важно", допълни професорът.

Относно защитните екрани от плексиглас Кантарджиев коментира, че са много добро решение за намаляване на опасността от заразяване. Особено за места, където се приемат много хора или се приемат посетители.

"Да кажем на майките – хубаво е в часовете, когато се ползват маски, на два или три часа те да бъдат сменявани. Най-добре е маските да са в различен цвят и да се знае по часове с кои маски са. Това е една хубава идея, защото хирургическата маска след 2-3 часа овлажняване е загубила част от предпазните си свойства", обясни още той.

"Най-важното е да не се плашим – сериозно и трезво да посрещаме предизвикателството" – апелира проф. Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глоби, глоби и пак глоби. Един примитивен индивид няма как да бъде дресиран по друг начин да се съобразява с правилата. На него 8 месеца не са му стигнали да се научи кога и как правилно да си носи маската... Бедният му ум никога няма да схване каквото и да било, докато не му се бръкне в джоба.
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A, има също шалове ,кърпи и други парцали. И те, както казвате в заповедта, вършат същата работа.
67
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ким Бобчо Доган Диди 72 В Китай не носели маски ?Извинявай , ама откъде си черпиш инфото - врели - некипели В Китай масово се носят маски от мнооооооого години насам , заради замърсяването на въздуха А за СК - никакво инфо не достига оттам до нас , интересно ти откъде си го получил ?
66
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А, ся пък и нетърпимост трябвало да има към "невъзпитаните и недисциплинирани" хора. Браво бе!!! А да се избием не щеш ли? Аз от началото на пандемията си нося маска, ама не ми пречи когато другите си ги носят по своите разбирания! Няма и да започна да се карам с тях, щото на Кантарджиев му било скучно и иска сеир! Нагли сте вече!
65
0
 
0
 
! Отговори
Джон Стайнбек преди 3 години
За маските и хората...
64
5
 
12
 
! Отговори
>< преди 3 години
Маските са за да не си изградите имунитет след като вдишате биологичното оръжие с което ви пръскат или скоро ще започнат. Трябва да го приемете с водата или направо в кръвния поток с ваксината. Ако ходите без маска ще имате имунитет дори срещу отровните ваксини.Ако забележите, че мъглата в населеното ви място не се разсейва по 2-3 дни, спирайте да пиете вода от чешмата. Не ходете в болници ако не ви е спешно, ще убият хора със зарин за да направят паника и да ви отнемат още права.
63
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кантар, много си нагъл. Трябва да те съдим за това, че насъскваш хората един срещу друг заради измислен вирус!Колко милиона ли е лапнал този от СЗО?Не виждате ли, че се опитват да ви направят кошерно общество както в Китай?
62
2
 
12
 
! Отговори
iPhone потребител преди 3 години
Кога излиза новия ъпдейт Кови 2.0 ?
61
5
 
14
 
! Отговори
Коронка++ преди 3 години
Слагайте маските и сваляйте гащите. Идва новият световен ред.
60
1
 
11
 
! Отговори
Хахахахаахахахаха преди 3 години
Навремето, ако комунистите бяха казали на плебса да носи маски, щяха да ги увисят на някой стълб.Ама не сме навремето вече. Отворили сте си гъзoвете и даже сте ги овлажнили - да ви влизат по двама.
59
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 65Само *** може да попита така.Отиди до най близката болница и пробвай, после се върни и ни дари с отговор който сигурно ще направи пробив в медицината
58
0
 
6
 
! Отговори
Пърдиш ми на Хуя преди 3 години
Братленце,Сега говорих с баба ти - вика че цял живот с маска е ходила.
57
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само един въпрос - как маската не предпазва мен от болен, защото пропуска вирусите, но ако аз съм с маска спира моите вируси към другите хора?!?!?!Ако е без *** ще те напикае, ако е с *** ще се опикае. Така добре ли е смляно?
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я да се развихрите!Оня, дето ви направи на май-му-ни се измете. Почвайте с щуротиите!Да става весело!Дайте за Боку!
55
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 66Еми пробвай, какво питаш?
54
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само един въпрос - как маската не предпазва мен от болен, защото пропуска вирусите, но ако аз съм с маска спира моите вируси към другите хора?!?!?!
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чао Заплеси.Видях ви умствения багаж.Лека и безаварийна :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
52
6
 
7
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Анонимни...за какво говорите.... маски ?!?! Познавам 6 човека,които постоянно носиха маски и се заразиха от грипа! Аз не нося и все още не съм позитивен!
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма спасение. И в землянки да се скриете коронката ще ви открие.Бойко седмици наред се кри по горите и накрая пак се зарази. Няма спасение, да ви е ясно. Вирусът преминава през маската като през мрежа за комари.
50
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Трябва да се възпита една нетърпимост към хората, които носят неправилно маската си, носът им стърчи отвънка, и към хората, които демонстрират неуважение към другите и не ползват маски."Не го знам в коя вселена живее, сигурно оная на Коцко Здравето. Репресивния орган КАТ не успя да научи столичани да не паркират по детските площадки и в зелените площи, а тоя си мисли че щял да възпитава нетърпимост към липсата на маска... боже, боже, колко е заблуден.