ГЕРБ: Краят на "вечния длъжник" е и антикризисна мярка

Кредиторите няма да са ощетени, каза Десислава Атанасова
Обновена: 20 ное 2020 22:43 | 20 ное 2020 22:05, Анисия Иванова
20

Край на "вечния длъжник". Депутатите окончателно решиха да има 10-годишна абсолютна погасителна давност на частните задължения на физическите лица.

При изтичане на посочения срок за длъжниците няма да има никакви правни последици, а кредиторите им ще загубят парите си завинаги.

"Промените влизат в сила 6 месеца след обнародването в Държавен вестник. Бяха приети и две нови хипотези за вземания по предложение на Искрен Веселинов. С изтичането на 10-годишната давност се погасяват паричните вземания срещу физическите лица", каза депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова в предаването "Денят ON AIR".

Тя подчерта - при обсъждането се заявило, че през тези 10 години има достатъчно способи и механизми кредиторът винаги да може да насочи изпълнението срещу длъжника.

Още по темата

"Не би следвало кредиторите да бъдат ощетени. Има баланс на интересите с текстовете, които сме приели. Това е още една антикризисна мярка, сега хората са най-уязвими. Голяма част от тях имат проблем със загубата на работни места и с намирането на нова работа. Голяма част от хората пристъпват и към теглене на кредити, които не могат да изплатят", добави Атанасова.

По думите ѝ този закон дава възможност за защита на длъжниците, които са физически лица. Тя допълни, че се надява законът да е от полза за хората. "Критиките за бюджета сме ги чували, някои икономисти очакват по-рестриктивен към някои нереформирани сектори бюджет. В момент на пандемия, когато хората и бизнесът имат най-голяма нужда от помощ от държавата, това е добрият бюджет, който следва да приемем. Не само защото сме в пандемична буря, а и защото се очаква сериозна световна икономическа криза", подчерта народният представител от ГЕРБ.

Тя отбеляза, че България се намира в изключителни позиции, въпреки пандемията.

"Когато има нужда, трябва да харчим - от всичко, което сме спестили досега. Ние приемаме бюджет за цялата следваща година. Правителството има механизъм и с актуализация, ако се наложи да бъдат осигурени още средства за българските пенсионери", посочи Десислава Атанасова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Tя определи като "елементарно опозиционно поведение" решението на БСП да сезира Конституционния съд, заради участието на депутати чрез видеоконферентна връзка в пленарните заседания.  

"Още преди 6 месеца ЕП заседава онлайн и взима решения. Дадохме възможност на местната власт да взима неприсъствени решения. Има колеги, които са или под карантина, или са с вирусна инфекция, те могат да присъстват само дистанционно. Не виждам никакъв проблем", категорична бе Атанасова.

Депутатът от ГЕРБ апелира да сме солидарни в отговорността си по време на пандемията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
6
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
Пак измамиха българите. Измамата е внесена за гласуване от Спас Панчев - текезесар! Внасяйки тази вредна за българите поправка тоя е забогатял поне с милион в зелено. Защо в зелено? Ами защото е земеделец!
13
3
 
8
 
! Отговори
ББ преди 3 години
отколе зависимите ни политици продават интересите на Народа ни...време е да им дадем урок по-Родолюбие..няма да се осъзнаят докато не излезем и претрепем няколко предатели,политическата ни класа се състои от национални предатели,алчни ***.а,обслужващи чужди интереси...от 30 години ни управляват национални предатели,продават ценностите ни,Историята ни,икономиката ни,земята ни...животите ни...и ви дават подаяния...харийки които не се ядат и дишат...не ви правят щастливи..фашизъм в 21 век
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Раздайте на народа по 1 милион лева.Пак ще има пари само за наши хора кредитни милионери. След няколко години ще кажат, че мярката е довела до бум на кредитни милионери, близки доо властта.
11
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека раздаването на милиони на наши хора започне - сега!Това е нов начин за крадене на пари от властта и нейните бизнесмени.
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще стана кредитен милионер
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ББМалчи уа!
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ейджънт Сайън МейсънМи супер! За кво са ни тия злиии и гадни банки! Само лъжат хората с кредити! Вземи 100 лева, върни 102, ааа... те станали 1812821828218 лева :)
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много предизборно. Усещат, че им иде края май ...
6
1
 
10
 
! Отговори
Ари Голдберг преди 3 години
Тежката Артилерия на ГЕРБ - Десислава!
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гати мярката, най високите лихви в целия ЕС и то в пъти. Японците още миналата зима даваха направо кеш на ръка.
4
1
 
8
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Ще се вдигнат малко лихвите по кредитите за да компенсират загубите от недобросъвестни или фалирали платци. Общо взето банките и други кредитни компании няма да пострадат , просто ще калкулират още една такса в цените си.
3
1
 
9
 
! Отговори
ББ преди 3 години
...за 6 месеца много човешки съдби ще съсипете,1400 години Народа ни е оцелял въпреки вас чуждопоклонниците,продавачите на Историята ни,продавачите на Националните ни интереси,Антихристите,Българоубийците,рушителите Дома на децата ни...ще ви съдим безкомпромисно...децата ви...внуците ви...справка История на България
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка, престъпници!
1
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долу ГЕРБ