Проф. Христова: Стреснахме се, когато близките ни започнаха да боледуват

"Ниските нива бяха временни, изисква се повече от обществото", отбеляза проф. Ива Христова
20 ное 2020 13:29, Ния Христова
145
 
Обективна информация ли ни дава направен тест за коронавирус, подвеждащи ли са и превръща ли се в своеобразна присъда - дори за онези в перфектно здраве? 
 
Ген. Мутафчийски се оказа напълно прав какво ще се случи, ако обществото не успее да узрее за мерките. В момента има и подем на заболяването в европейските страни и България не прави изключение. Ниските нива бяха временни. Изисква се повече от обществото. Това каза зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Тя е на мнение, че мерките сега не били изчерпани, за да се въвеждат нови. При повече заболели обаче, можело да очакваме и по-строги такива. 
 
"Към момента PCR тестовете са с най-висока чувствителност. Има значение взимането на материалите, транспортът им, както и времето,  изминало от заразяването. В първите няколко дни няма как вирусът да бъде доказан. Хората се стреснаха, когато техни близки започнаха да боледуват, някои от тях доста тежко. От нашето поведение зависи дали ще боледуваме или не", посочи проф. Христова.
 
PCR тестовете били много надеждни до над 99%. На пазара имало тестове на различна цена, гамата била голяма, а цените били политика на лабораториите.
 
"Преди два дни излезе препоръка на ЕК за закупуване на антигенни тестове с цел разширяване на тестването. Последно поколение на антигенните тестове - те са бързи и се правят с минимално оборудване", подчерта проф. Ива Христова. 
 
PCR тестът обаче нямало да бъде изместен като "златен стандарт".
 
"Има много фактори, които влияят върху един тест. Ако сте бил контактен с болен, може да се изследвате след 5 дни", обясни тя.
 
"Не мисля, че има съществен смисъл да се изследва цялото население, защото след седмица нещата ще са променени. Тогава какво? Но има смисъл превантивно локално да се тестват хора", обясни още зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.
 
Проф. Ива Христова смята, че ваксините са обезателни. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грипът дойде и започнахме да боледуваме. Като всяка друга година.
137
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въобще не сме се стреснали, колкото и да ви се иска. Ама никак даже.
136
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мария Игнатова е много *** човек.
135
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мария, няма отговор на най-лесния въпрос - защо 126 милионна Япония, където всички дисциплинирано носят маски, има по-малко заразени, и по-малко умрели от седем милионна България, където половината граждани от сутрин до вечер спорят, колко вредни и излишни са маските? Каква причина за този феноменален резултат може да дадете, освен носенето на маски? В последната седмица, заразените в Япония са под 2000 човека на ден. При 126 милиона население. Щоето носи маски. За разлика от България.
134
2
 
0
 
! Отговори
Мария Игнатова преди 3 години
До АнонименГ-н Анонимен, много бих искала да вярвам в магия или космически лъчи. Поне щях да зная кой е врага и как да се пазя.
133
6
 
1
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИП преди 3 години
Ако не бяха взели тия *** мерки пролетта, тия хора щяха да си изкарат по-леко вируса през лятото и сега нямаше да имаме този проблем. Тогава бяхме мобилизирани, а сега сме разочаровани и омерзени от импотентността на здравните власти. През май само псувахме, но спазвахме нещо, докато сега вече никой няма да ви спазва никакви глупави мерки.
132
1
 
3
 
! Отговори
Мутафчийски преди 3 години
затвори хората и отложи пика. Това направи. През май или сега, кое щеше да е по-добре? Сега по-готови ли са? Сега има ли и много други инфекции?
131
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проф. Христова да си гледа работата и да си прави тестовете! Стига е подгъзувала на шефа си, Кантарджиев и бизнес партньора му Мутафчийски! Те станаха милионери от далаверата с тестовете, а явно че и тя хваща нещо от това.
130
3
 
1
 
! Отговори
И.Б. преди 3 години
До Анонимен 122Смятам, че в гъсто населената Япония хигиената е на по-високо ниво, а и хората са се научили да спазват правила не на последно от аварията във Фукушима насам.Освен това населението там се храни предимно с риби и местни зеленчуци, а не със свинско, което е само по себе си заразно - в него презимуват всякакви вируси и бактерии.
129
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пийте си уискито и да не ви дреме!
128
3
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Нормалните хора не се стресират и не говорят за стрес. За стрес говорят паникьорите, които борят паниката си като се опитват да отрекат опасността - вирус няма, всичко е измама, живейте си живота, Земята е плоска, ..., а в същото време изпитват огромен стрес, страх, паника и т.н. все неща, за които твърдят, че са присъщи на другите, а не на тях самите.
127
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С това систематично насаждане на стрес по ТВ никой няма да се стресне.
126
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тази професор май главата й е преболедувала.
125
1
 
0
 
! Отговори
Мария Игнатова преди 3 години
До АнонименСофия набира скорост нов бизнес - организиране на тайни нощни партита посредством маркетинг в социалните мрежи и влизане само с парола, пише "24 часа
124
5
 
6
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Стреснахме се, когато близките ни започнаха да умират по линейките, по домовете без Спешна помощ и на стълбите пред болниците!Единственото, което направи Мутафчийски, беше да затвори парковете и цял град на 3-*** заразени! Като бил знаел какво ще стане, какво направи Мутафчийски цяло лято? Освен да обвинява народа? Какво направи правителството цяло лято? Освен да обвинява и псува народа?Оставка на мафията от ГЕРБ!
123
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "дори да умират самите те" може би не си схванал поантата освен че ние не те обиждаме но да си жив и здрав.
122
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То, някои плиткоумн.ици няма да се стрестнат, дори да умират самите те от това, толкова им е акъла и затова сме на това положение.
121
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ви кажа че моята коса е естествено златиста, въпреки възрастта и заради това и да не се набивам допълнително на очи предпочитам убитите тонове и нецветове, Аз ги наричам така нецветове например кремаво, ванилено, бледо липаво, сшвосиньо, сивозелено, мляко с какао, пепел от рози или чернобялата гама за зимния сезон. Малко да сменим темата, че ми идва в повече особено когато в ролята на експерти са жени това някак си ми тежи.
120
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мария ИгнатоваМАРИЯ! Защо Япония, която има 18 ПЪТИ по-голямо население от България, и то живее в много по-гъсто населени мегаполиси, и е с голям процент възрастни хора, има по-малко заразени и по-малко починали от нас? Елементарен въпрос, надявам се, че ще съумеете да отговорите. Възможно ли е да има някаква магия, космически лъчи, или има по-лесен отговор? Нещо свръх-лесно, против което не можете да спрете да мрънкате вече десет месеца тук?
119
2
 
1
 
! Отговори
До славянин преди 3 години
На земята всичко е двойнствено. Има дух, има и материя. Изпадането и в двете крайности не е адекватно на реалността. Умереност във всичко! "Раздвижване на блатото" с цената на животи не знам дали е оправдано. Не всички израстват едновременно. Всичко е индивидуално. Който разбира повече от другите - трябва да обяснява с голямо търпение и любов. Много е трудно, да.