COVID стрес: Най-тревожни - болният и работещият у дома

През март 84% са подкрепяли мерките, а сега - едва 35%
Обновена: 23 ное 2020 20:25 | 23 ное 2020 20:25,
40
COVID стрес: Най-тревожни - болният и работещият у дома
Снимка: БГНЕС

Най-тревожни от ситуацията с COVID-19 са работещите от дома си, хората от малките населени места и тези, които в момента се борят с Ковид инфекцията. Това сочат данните на Департамент "Психология" в Института за изследване на населението и човека при Българската академия на науките. То е посветено на реакциите на стреса и на начините за справяне с него в условията на разпространяваща се инфекция от коронавирус в България.

Тревожността е по-голяма в сравнение с нивата от началото на март 2020 г., когато средната стойност е 5,4 /по скала от 1 до 10/, а днес е 5,55.

Още по темата

Настоящото изследване е направено онлайн с 673 изследвани лица, като въпросникът е разпространяван чрез социалните мрежи и сайтове в интернет, съобщиха от института.

Данните, които се представят от проф. Антоанета Христова, показват, че едва 6% от хората от извадката вече са прекарали болестта, 5% - в момента боледуват, а 89% от анкетираните казват, че не са преболедували COVID-19. Рязко се увеличава осъзнатата преценка за завишен риск от заразяване, като 60% считат, че рискът е почти без възможност от избягване.

Няма промяна в спазването на мерките, сравнено между трите вълни на изследването, направени от ИИНЧ-БАН през март, май и ноември 2020 г.

Сред участниците сега има дълбоко разделение по отношение на доверието в информацията за пандемията. Това само по себе си прави управлението на кризата много сложно. Аудиторията на изследването е почти по равно разпределена в двете посоки на скалата.

Тенденциите в изследването показват, че оценката за мерките на държавата са се обърнали. През март 84% подкрепят мерките на правителството, а сега едва 35% се изказват положително.  

Интересен е резултатът, отнасящ се до използването на технически средства за комуникация, където продължават да се отчитат силни бариери и отричането на помощните средства за поддържане на адекватен социален контакт.

Изследването не показва промяна на нивата на песимистични нагласи. Силно се скъсява разликата в отчитаните страхове спрямо COVID-19, като болест и икономическите последствия от кризата. Намалява страхът от финансови проблеми, вероятно свързано с предприетите мерки от правителството и се увеличава страхът от COVID пандемията, поради несигурността от ефективната работа на здравната система.

Най-често използваните стратегии за справяне със стреса не се променят от предишните вълни на изследване, а именно - наивен оптимизъм, поведенчески копинг /поведение/ и емоционален копинг. След тях, като стратегии за преодоляване на стреса от коронавируса, са посочени категориалното мислене, езотеричното мислене и личното суеверно мислене.

Поради неопределеността на продължителността на здравната криза данните подсказват необходимост от промяна на комуникацията в щадяща посока спрямо нарастващия брой хора, които са включили максималния си психичен капацитет за справяне със стреса в кризисната ситуация, се обобщава в изследването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Димитрий преди 3 години
За някой хора може да им е по-удобно да работят от къщи Крум казва, че си е вършил работат по-добре. Почивката е друго.
33
0
 
3
 
! Отговори
Зеленоок преди 3 години
До КрумАман от хора дето си мислят че работата от вкъщи е почивка пред телевизора на дивана....
32
1
 
1
 
! Отговори
Крум преди 3 години
Ох де да можеше да съм на хоумофис.Когато бях ми беше много по спокойно а и си свършвах работата много по-бързо няма кой да влиза и да те разсейва или да ми вдига кръвното.Междо другото за една седмица кръвното ми се нормализира. Два дни след като се върнах познайте колко на колко стана ..................
31
0
 
2
 
! Отговори
. преди 3 години
Господ да пази болните, защото нито джипките, нито спешна помощ, нито здравната система го прави. Всички са абдикирали от задължениета си. Прболедувах го. Моята джипка тактично по телефона ми обясни: Ако имаш някакви въпроси, обади се на 112. Точка.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
браво!35% подкрепят мерите и то след напудряне!Къде си тръгнал , Тикво??С тия мерки тъкмо до Коледа сме те чупили!
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости. Откакто минах хоум офис не ми се налага да пътувам, тоест ставам по-късно. Стреса от работното място го няма и за седмица се преборва мързела. Преди ставах с усилия в 8 за да съм готов на работа в 10, а в момента в 6 часа съм напълно отпочинал заради липсата на срещи с третия вид из офиса, улиците и метрото!
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз до едно време се тревожех - тия хора нормални ли са? Сега вече всичките ми съмнения се оправдаха - водят ни пълни психопати. Нямам съмнения, че накрая ножът ще опре до кокала и ще стане страшно. Това ми дава спокойствие и мотивация.
27
1
 
9
 
! Отговори
Mr.Twitter преди 3 години
Като ни пуснат в неплатен отпуск,кой ще ни плаща сметките?
26
3
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Майка ми живее в нас от 45 дни...С диабет е.И ме кефи,че и тя е пич....НЕ Й ПУКА ОТ КОВИД НЕЗНАЙСИ НАСРАЙСИ!
25
3
 
5
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Нищо ми няма.....Имал съм контакт с 15 болни хора от 2 месеца....В идеална форма съм .
24
3
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Шантаж,насаждане на тревога,страх и стрес !
23
3
 
11
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Изключете си телевизорите и фейсбук.Включете си МОЗЪЦИТЕ!
22
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Стрес има в тези, които твърдят, че вирус няма, че всичко е измама и т.н., а нормалните хора приемат спокойно ситуацията, носят маски където трябва, спазват дистанция и си живеят живота"Стрес има в тези като теб които си нарушават дишането с носене на маски заради някакъв спорен грип - дали го има или не.. какво си живееш не те знам - с наморник, ако искаш и една каишка си сложи и някой да те разхожда
21
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да изметем най скоро недоразумението гербераст мухобойко
20
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ФактАми почти докарах до инфаркт един охранител, затова спазвам мерките :)) Не искам някой да почине от безссилие и пяна на устата, кофти се получава :)
19
4
 
7
 
! Отговори
Обективен v2.0 преди 3 години
Една такава ковид-криза и лъсна цялата липса на организация в държавата!
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерките на държавата - как да се отговоря на въпроса, след като считам, че мерки трябват, но трябват адекватни мерки, а не неадекватните мерки на мутрите?
17
6
 
11
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Стрес има в тези, които твърдят, че вирус няма, че всичко е измама и т.н., а нормалните хора приемат спокойно ситуацията, носят маски където трябва, спазват дистанция и си живеят живота
16
1
 
5
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До Анонимен"Пенсионерите и държавните служители са спокойни. Там на 25-то число сумата пристига. Да му мислят хората в реалния бизнес!"**************************************************************************Ееее колко милиарда раздадох вече на бизнеса, 60/40 всико перавя за бизнеса, какво реветесега ааааааааааааааааааааааа.Б.Б.
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами дори овците в БГ, проумяха че е фейк, държат да ми дават ресто в ръката касиерките, не ги ли е страх че ще ги гътна, май не :))))