Математик: Мерките срещу заразата закъсняха, много животи са загубени!

Каква е смъртността от коронавируса?
Обновена: 23 ное 2020 23:14 | 23 ное 2020 23:09, Веселина Йорданова
247

Нови мерки срещу разпространението на коронавируса. Затварят се ВУЗ-ове, училища, детски градини, ресторанти и молове. Достигнали ли сме пика на пандемията у нас?
Още по темата
"Не сме достигнали пиковите стойности, най-вече на смъртните случаи и на хората, нуждаещи се от хоспитализация. Тежките случаи тепърва ще растат, защото те са ретроспективни -  около 10 дни отнема, за да стане един случай в тежката си фаза, а около 21 средно за света достига до смъртността", каза математикът Петър Велков в студиото на "Денят ON AIR".

Според него локдаунът ще спаси хиляди животи.

"За съжаление, тази мярка закъсня. Хиляди животи вече са загубени и ще бъдат загубени в следващите 14 дни поне. Това, което се очаква, е между 3500 и 4000 хиляди да достигнат смъртните случаи до края на месеца. Между 30 и 50% нагоре е нерегистрираната от Ковид смъртност. В момента случаите, които са около 100, най-вероятно те са 150 и нагоре, като реални данни", допълни Велков пред Bulgaria ON AIR.

Математикът е на мнение, че може би ще минем 150 смъртни случая на денонощие. А ако мерките бяха взети по-рано, можеше да не стигаме до тези стойности, смята той.

"Седмици наред апелирахме за такъв тип мерки, които бяха предложени днес. Те са ключови и показаха, че работят. Виждаме го в редица държави - Белгия, Нидерландия. Там се вижда и резултатът от тях - рязко смаляване на заразените, както и на смъртните случаи. Един млад човек няма да си отиде, ако навременно се приложи медицинска помощ. Българите сме в изключително лошо здравно състояние, с много открити и неоткрити съпътстващи заболявания. Много са причините за високата смъртност", каза още експертът.

Велков посочи, че над 80% от интубираните умират и добави, че в България липсва качествена информация.

"Една от причините да се стигне до локдаун - хората не спазват мерките. От наложения локдаун ще се видят резултатите поне след 14 дни. В следващите 28 дни може да имаме по-ясен резултат от всички наложени мерки", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
3
 
1
 
! Отговори
Фин преди 3 години
Иво виждам, че си зле информиран, за 5 месеца са починали 45000 души, някои от тях имат някакъв съмнителен тест за ковид.
166
2
 
4
 
! Отговори
Иво преди 3 години
До ФинПоне 500 човека измряха от май до септември, това никой ли е бе Финчо?
165
3
 
5
 
! Отговори
Фин преди 3 години
До *** народ 185; за това става въпрос 4-5 месеца никой не измря, а беше почти пълна свободия. Ако беше вярно това което казваш, щяхме да се натръшкаме след 14 дни.
164
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТОЗИ МАТЕМАТИК МИ ПРИЛИЧА НА ОНЯ НАБЕДЕНИЯ СОЦИОЛОГ ДЕТО ГО ЗАМЕРЯХА С ЯЙЦА, ЗАЩО ТАКА ДА НЕ СА БРАТЯ
163
6
 
11
 
! Отговори
ПРОСТ НАРОД преди 3 години
= НЕКАДЪРНО ПРАВИТЕЛСТВОЦяло лято моловете пълни, дискотеките пълни, пуснаха децата на училище въпреки че знаеха какво ще стане, никакъв контрол по границите, никаква стратегия за справяне със ситуацията. Каквото посееш това ще пожънеш.
162
14
 
6
 
! Отговори
хахахаха преди 3 години
Пълен смях ей ! Цяла пандемия не съм сложил маска, та ся ли ! Ха да видим !
161
3
 
2
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 години
До Некъф 181 Е , то не всички могат да бъдат като теб без умствени и физически недъзи.Ако беше така никой нямаше да гласува за БСП.
160
2
 
5
 
! Отговори
Така е .. преди 3 години
До Анонимен 172 Браво 172 Постави ***.оти.те на място.200 човека починали и продължават да пишат глупости.
159
6
 
9
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
От кога някакви измислени хора с умствени и физически недъзи взеха да дават акъл как да се лекуваме и как да живеем
158
4
 
6
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
От кога някакви измислени хора с умствени и физически недъзи взеха да дават акъл как да се лекуваме и как да живеем
157
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
махнаха козобрадко и сега домъкнали друг швествер, направо от джендърското университетче да страхува овците
156
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И най вече постигнаха математически разделение на народите. Настроиха ги един срещу друг. Няма как да се обединят срещу властта вече. Разделяй и владей.
155
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, айде сега! Понеделник, сряда и петък - най-строги мерки. Вторник, четвъртък и събота - никакви мерки. Неделя - почиваме. И без това много от лабораториите за тестове също почимат.
154
0
 
6
 
! Отговори
Я па ти.. преди 3 години
До Анонимен 161 А трите провали на БСП не бяха тотални.Само леко фалиращи.
153
6
 
8
 
! Отговори
емиграция преди 3 години
Няма ,,ако"....Цяла Европа е пламнала. Няма Русия, няма Белгия. Ц-Я-ЛА ЕВРОПА. Стига сме се правили на ,,добри" или ,,лоши". Так ще е до поне минимум 30 март 2021г.МИНИМУМ....Всички правителства са в ШАХ!
152
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прави впечатление, че разни математици, хирурзи, травматолози, политици, даже имаше и музиканти и разни други герои се изказват за неща, които не разбират. Тяхната дума някак си се приема с по-голяма тежест отколкото на инфекционисти. Тяхното мнение се игнорира. А те са хора, които знаят какво говорят и защо го говорят. Вкарваме мерки, които ще са катастрофални, с много по-големи поражения отколкото този вирус ще направи. Вкараха ни в една смъртоносна спирала на некомпетентност и незнание.
151
7
 
1
 
! Отговори
учил математика преди 3 години
До Странно 180Съвременната математика е силно развита, не се учудвай. След бума на регистрирани случаи идва бум на смъртни случаи. Но те ще намалеят. В този смисъл Велков говори прекалено много. Но той е само един учител по математика. Истинското математическо чудовище е Мориарти. След като каза за Тотлебен, млъкна. Сега Боко играе руския император. Интересно е кой ще играе Тотлебен.
150
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да разбера колко още *** има в тази държава. А бе вие не разбрахте ли че хора умират. Това ли е най важното ресторанти, барове кафета или живота на хората без мерки по Коледа ще е морга за много хора. Лекари няма, лекарства няма и както е тръгнало на пролет и народ няма да остане. Що за егоисти вие нямате грам човечност. Кой ви е гледа в зоопарка ли сте расли.
149
8
 
7
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
Този е обикномен начален учител. Преподава събиране и изваждане.Първата криза, която е управлявал е била неотдавна - пубертетът му.
148
9
 
6
 
! Отговори
Математик? преди 3 години
Този точно е чистокръвен гей, не знам защо все за математик го пишете.