Математик: Мерките срещу заразата закъсняха, много животи са загубени!

Каква е смъртността от коронавируса?
Обновена: 23 ное 2020 23:14 | 23 ное 2020 23:09, Веселина Йорданова
247

Нови мерки срещу разпространението на коронавируса. Затварят се ВУЗ-ове, училища, детски градини, ресторанти и молове. Достигнали ли сме пика на пандемията у нас?
Още по темата
"Не сме достигнали пиковите стойности, най-вече на смъртните случаи и на хората, нуждаещи се от хоспитализация. Тежките случаи тепърва ще растат, защото те са ретроспективни -  около 10 дни отнема, за да стане един случай в тежката си фаза, а около 21 средно за света достига до смъртността", каза математикът Петър Велков в студиото на "Денят ON AIR".

Според него локдаунът ще спаси хиляди животи.

"За съжаление, тази мярка закъсня. Хиляди животи вече са загубени и ще бъдат загубени в следващите 14 дни поне. Това, което се очаква, е между 3500 и 4000 хиляди да достигнат смъртните случаи до края на месеца. Между 30 и 50% нагоре е нерегистрираната от Ковид смъртност. В момента случаите, които са около 100, най-вероятно те са 150 и нагоре, като реални данни", допълни Велков пред Bulgaria ON AIR.

Математикът е на мнение, че може би ще минем 150 смъртни случая на денонощие. А ако мерките бяха взети по-рано, можеше да не стигаме до тези стойности, смята той.

"Седмици наред апелирахме за такъв тип мерки, които бяха предложени днес. Те са ключови и показаха, че работят. Виждаме го в редица държави - Белгия, Нидерландия. Там се вижда и резултатът от тях - рязко смаляване на заразените, както и на смъртните случаи. Един млад човек няма да си отиде, ако навременно се приложи медицинска помощ. Българите сме в изключително лошо здравно състояние, с много открити и неоткрити съпътстващи заболявания. Много са причините за високата смъртност", каза още експертът.

Велков посочи, че над 80% от интубираните умират и добави, че в България липсва качествена информация.

"Една от причините да се стигне до локдаун - хората не спазват мерките. От наложения локдаун ще се видят резултатите поне след 14 дни. В следващите 28 дни може да имаме по-ясен резултат от всички наложени мерки", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
14
 
5
 
! Отговори
Странно преди 3 години
Не съм математик, но в математиката за да се направи някакво уравнение има х/ неизвестно/,което търсим и -известни цифри. ОК, но при КОВИД- всичко е неизвестно-как се е появил, откъде , изкуствено ли е създаден, откога е, химическа намеса ли и т.н. Тоест -всичко е неизвестно, но математиците успяват със всичко неизвестно да направят математически модели на изчисление на еди-какво си!!?? Това не е ли доста -меко казано-странно?Нищо не знаеш за нещо-ама прогнозираш пик,спад,пак пик,нова пандемия
146
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки подкрепящ мерките - в затвора!!
145
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Френската революция идва и в България!!
144
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А тия гумени глави искат да ми протестират срещу локдауна :D ама ***, кой ви пречи, аз нали ще остана, все ми е тая срещу какво се борите
143
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така се получава, когато народът слуша гербери, мутри, антиваксъри, мангъровци, врачки, попове и всякаква друга необразована плява. Плащате за тази грешка с живота на родители, роднини, приятели, съседи, колеги ... а понякога и със своя собствен.
142
12
 
14
 
! Отговори
учуден преди 3 години
Как пък поне един път не е виновен Боко Тиквата, а все някой друг...Орешарски, Станишев, Нинова, Радев, целият народ, защото не слуша..... Хак му е на този народ---щом избира такива.....Оруел---Народ , който избира мъчителите си, не е жертва , а съучастник.
141
0
 
19
 
! Отговори
Мерките преди 3 години
Бяха налагани постепенно и настъпателно. И за слепия беше ясно че до затваряне ще се стигне рано или късно. Ако е имало разумни те са успели в този период от почти 6 месеца който им даде държавата и природата да подготвят оцеляването си, стига да не са се занимавали с глупости като протести, умуване има ли вирус няма ли и ще се срине ли здравеопазване и икономика.
140
2
 
26
 
! Отговори
преди 3 години
Мерките, макар и леки не се спазват... добре ние сме недисциплинирани, ама в дисциплините държави рано, рано ги закатанчиха по домовете. Явно тези леки мерки дори да се изпълняват не са достатъчни Не обиждайте българите, които живеят тук в анархична среда, в абдикирала държавата, с псевдо здравеопазване, псевдо образование, псевдо икономика и прочие псевдо, че не се справят, не са дисциплинирани!!! Кой от другите ще се справи по- успешно в българското ежедневие?
139
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ - ТОТАЛЕН ПРОВАЛ НА ГЕРБ!
138
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правителствата да излязат с данни какви са приходите на фармацевтичните компании през последните 50 години и с колко и как се е изменила хроничната заболеваемост на населението по света. Къде бяха медиците, когато виждат, че в продуктите се влагат вещества, съзнателно създаващи апетит, но вредни? Когато виждат, че хората тлъстеят, включително и лекари и медицински сестри, които щедро дават акъл по телевиизиите? Протриват ръце, че има много патология. Защо наркоманията не се пресече?
137
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В цялата ситуация, ако не се призная, че либералният модел е вреден, значи управниците са с половин мозък, останало е само бялото вещество. Ако не беше всяка коза на свой крак, ако държавата имаше грижа за всички стопански субекти, можеше да иска от тях жертви. Сега си е чиста експроприация, отнемане на средствата за поминък. Защото трябва да запази привилегиите на шепа супербогати в медицински бранш. Досега ни дума за тази дълбока вина. Не само вина, вижда се, че е престъпление.
136
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко е ала-бала при тази структура на икономиката, където няма никаква автономност.От всички страни ни натрапваха обвързаност на всяко ниво, деконцентрация. Сега без превози и шматкане насам-натам няма нищо. В нашия областен град имаше голям хлебозавод.Сега доставят хляб поне от 20 места. Както в старческите домове заразата дойде от доставките, така и навсякъде. Създадоха средищни училища на 10-ина селища, в предприятията работят хора от цялата област. Кой спира? Последният от веригата.
135
1
 
23
 
! Отговори
Просветление преди 3 години
То угод няма, Едните викат - мерките са закъснели,Другите - излизаме на протест срещу мерките.Може ли да угодиш и на двете страни?!?
134
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Верно са закъснели, *** то не е лесно да си гербераст тъ*. Са децата в къщи трябва и топло да им осигурим, наред с всичко друго, като можеше да са онлайн в началото през по-топлите месеци. И учители нямаше да си заминат толкова, и доктори. Гербавите на съд!
133
3
 
7
 
! Отговори
до Чакръкчия преди 3 години
До Коледа вирОса ще се сгъзти.---------А, до края на Март 2021 год. ние ще оредеем!!!!!!!ДБЛ!!!!!!
132
1
 
4
 
! Отговори
Хидроинженерина преди 3 години
Аз само ще ви изконсултировам. По един път само.
131
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Келепира е по важен. Далаверата да не спира.Кой умрял . Умрял. Тамън ще сме по нарядко.
130
1
 
14
 
! Отговори
Миле преди 3 години
До умника 158- Математика съобщава цифри той не е в болницата и не лекува но такъв едноклетъчен мозък като твоя надали ще го вдене
129
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С трици не се ловят маймуни...Не може да убедиш хората, че вируса е опасен, ако "мерките" срещу него са мижави... Затова логично се стигна до много заразени и много мъртви. Сега ще има и много безработица и фалити.
128
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те математици и професори в България много ...сега говорят ,професор полицай,професор полицай ,на масата де