Проф. Христова: Завръщането на учениците в клас е рисковано

И грипът няма да ни подмине, смята тя
23 ное 2020 10:13, Анисия Иванова
29
Проф. Христова: Завръщането на учениците в клас е рисковано
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Завръщането на учениците в клас е много рисковано. Това каза зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

"Който си учи - ще си учи и онлайн. Това няма да доведе до повишаване на успеваемостта. И както по време на грипна епидемия спирахме учениците, така трябва да го използваме и сега това спиране", обясни проф. Христова пред bTV.

Според нея няколко са причините България да се качи на челните позиции по смъртност от COVID-19 в ЕС.

Тя обясни, че за негативната статистика е повлияла теорията, че няма вирус и маски не са необходими.

Още по темата

По думите ѝ ще бъде много трудно да се създадат "чисти" от коронавирус болници, защото може заразен пациент да позитивира впоследствие.

"Няма вариант да се предвиди кой с кого е бил контактен. Към момента много от отделенията имат стаи за COVID болни, има и преходни такива, където пациент да изчака, докато е ясно какво е неговото състояние", допълни зам.-директорът на НЦЗПБ.

Проф. Христова заяви, че освен задължителните мерки, хората трябва да са отговорни и ако проявят симптоми - веднага да се самоизолират и да потърсят лекарска помощ.

"Такова е разпространението на COVID-19, че останалите вируси имат много малък дял. Когато не се чувствате добре, шансът да бъде коронавирус е много голям. При такъв шанс вие сте длъжни да мислите и за останалите хора", обясни още тя.

Професор Христова беше категорична, че се влиза в сезона на грипа и той няма да ни подмине.

"Ще върлуват и двете инфекции. Голямата надежда е грипът да има по-малко случаи тази година, защото мерките, които се взимат за коронавируса ще помогнат и за грипа", обясни проф. Христова и не изключи възможността пациент да се зарази едновременно с грип и COVID-19.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
19
 
! Отговори
В Старозагорска преди 3 години
оня ден дадоха Старозагорска област, сред трите с най-висока заболеваемост... в същото време тук си учат присъствено 90% от училищата... И това щото има *** в Регионалния инспекторат по образование... а директорите по места, не смеят да вземат еднолично решение за преминаване онлайн. Ама нали се гледа само София, какво се чудя и аз...
8
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така, така, нека ходят на училище, сега още има места по стълбите на болниците. Като се запълнят и стълбите, тогава Вълчев може да се замисли за кратка грипна ваканция. Колкото да се изринат стълбите и да се освободят места.
7
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такива тъ пи гробаджийски неадекватници не помни историята на България... С новите им мерки, аптеките да стоят празни 5 часа от работното им време, а в другите часове да са претъпкани с народ, е просто грижа за не разпространение на вируси...Вервайте им...
6
10
 
10
 
! Отговори
до 3 Вуте преди 3 години
да разрушат училищните сгради? Следващите 3 години няма да ни трябват.?!?!?*** народ!
5
16
 
6
 
! Отговори
старци преди 3 години
Завръщането на учениците е рисковано за болните старци!!
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът е ,че хората си живеят в един филм за който си мислят, че е само низ от положителни случки и емоции. Обаче не всеки филм свъшва с хепиенд. Сегашната ситуация е нещо такова, но това не се разбира от много хора. За да се затварят тези развити държави в Европа, значи нещата не са никак розови...
3
5
 
37
 
! Отговори
Вуте преди 3 години
Значи затварят се бизнеси, къде заразата я се разпространява, я не...А се отваря наново най големият инкубатор на заразата... Къф е тоя инат учениците да учат на всяка цена... Епидемията в България почна след 25 септември...
2
2
 
22
 
! Отговори
Пука му преди 3 години
на доктора от пожарната, че някой щял да умре.
1
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не просто рисково всъщност.. Дори е сигурно, че скоро пак ще удвояваме дневните бройки заразени...