Проф. Христова: Завръщането на учениците в клас е рисковано

И грипът няма да ни подмине, смята тя
23 ное 2020 10:13, Анисия Иванова
29
Проф. Христова: Завръщането на учениците в клас е рисковано
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Завръщането на учениците в клас е много рисковано. Това каза зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

"Който си учи - ще си учи и онлайн. Това няма да доведе до повишаване на успеваемостта. И както по време на грипна епидемия спирахме учениците, така трябва да го използваме и сега това спиране", обясни проф. Христова пред bTV.

Според нея няколко са причините България да се качи на челните позиции по смъртност от COVID-19 в ЕС.

Тя обясни, че за негативната статистика е повлияла теорията, че няма вирус и маски не са необходими.

Още по темата

По думите ѝ ще бъде много трудно да се създадат "чисти" от коронавирус болници, защото може заразен пациент да позитивира впоследствие.

"Няма вариант да се предвиди кой с кого е бил контактен. Към момента много от отделенията имат стаи за COVID болни, има и преходни такива, където пациент да изчака, докато е ясно какво е неговото състояние", допълни зам.-директорът на НЦЗПБ.

Проф. Христова заяви, че освен задължителните мерки, хората трябва да са отговорни и ако проявят симптоми - веднага да се самоизолират и да потърсят лекарска помощ.

"Такова е разпространението на COVID-19, че останалите вируси имат много малък дял. Когато не се чувствате добре, шансът да бъде коронавирус е много голям. При такъв шанс вие сте длъжни да мислите и за останалите хора", обясни още тя.

Професор Христова беше категорична, че се влиза в сезона на грипа и той няма да ни подмине.

"Ще върлуват и двете инфекции. Голямата надежда е грипът да има по-малко случаи тази година, защото мерките, които се взимат за коронавируса ще помогнат и за грипа", обясни проф. Христова и не изключи възможността пациент да се зарази едновременно с грип и COVID-19.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
Рисково е преди 3 години
Навсякъде посвета пламнаха СЛЕД като пуснаха децата на училище. В Европата почват Август, пламнаха Септември. Нашите почнаха на 15 Септември, пламнахме края на Октомври. Децата се перфектния преносител - не знаеш дали го носи защото няма симптоми. И после близките им страдат/умират. Всичко друго са празни приказки. Явно някой иска да се намали населението и затова са тези празни приказки.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проф. Христова шефка на доц. Мангъров ли е?
27
6
 
2
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Гледах я тази по ТВ-то тази сутрин. Нищо повече от обикновен платен клакьор е. Не и вярвайте.
26
1
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Трудна работа е да си опазим здравето и живота при тези *** неспазващи елементарни правила за безопасност - маски, дистанция, миене на ръцете, редовно проветряване. Останалото е работа на властта - мутрите трябва да спрат обществения транспорт, ученици и студенти само на дистанционно обучение, детските градини да са затворени и също дистанционно обучение, където може и разбира се, както направиха например в Австралия - карантина за идващите от чужбина, но не вкъщи, а на специални места.
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата вкъщи, за да опазим всички от вируса. не са ясни дълговсрочните последици от заразяването, вкл. и за децата. Да не се окаже, че сме убили бъдещето си, като не сме опазили децата, смятайки, че те изкарват леко заразата.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички фирми за горива и отопление на училищата са вероятно на Бойко ,както и кетъринга !? Това са милиони левове ,но не му се сърдете той си е такъв някои му викат мутра ..
23
8
 
5
 
! Отговори
ww преди 3 години
Който учител отказва да влезе в час, да бъде дисциплинарно уволнене! Не на маските за децата!
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МОН са за много зле, тотално неадекватни, както винаги. Затваряйте училищата до Коледа и се молете учителите да не са заразени. Съд за вас!!!
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 17 "Подаваш молба до РИО.."Ще. Скоро. Обаче това не оправя нещата, защото с присъственото обучение вирусът се разпространява твърде много и така цялото общество, заедно с тези, които са избрали дистанционно обучение са застрашени. И това е лошият сценарий. Особено с нашата здравна система. Мога да си реша проблема за мен, но не ми харесва да гледам, че хората умират само заради един глyпав инат на Вълчев.
20
0
 
2
 
! Отговори
Вуте преди 3 години
До тоя/тая...Ти ментално увреден/а...Ли си та пишеш с големи букви... Караш ли се на някого...
19
7
 
3
 
! Отговори
нали преди 3 години
БЕЗУМНО И РИСКОВО Е ЗА БЕЗУМЦИТЕ И НЕОБРАЗОВАНИ В ДЪРЖАВАТА, КОИТО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СТАВАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ, НО ТОВА Е ЦЕЛЕНАСОЧЕНА ПОЛИТИКА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ, КОЯТО ВЕЧЕ ПОСТИГА СВОИТЕ РЕЗУЛТАТИ.НЕ СТИГА ВИЕ ДА СТЕ ПРОСТИ И ДЕЦАТА ВИ ЩЕ СА ТАКИВА, ЗА ДА ВИ УПРАВЛЯВАТ ЛЕСНО ОЩЕ ДЪЛГИ ГОДИНИ. КАК ПЪК ТОЧНО В ДЕЦАТА СЕ ХВАЩАТ, ЧЕ НАЙ-ЛЕСНО...
18
1
 
8
 
! Отговори
Вуте преди 3 години
Кой народ е мързелив бре...Тоя ли дет те рани, цял живот... Оставка гробари!
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13Подаваш молба до РИО и искаш детето да бъде поставено за обучение в дистанционна форма и електронна среда.Попълваш декларация,че ще можеш да осигуриш,компютър,лаптоп и интернет и след два дни ти разрешават!До сега май няма отказ при наличие на подадно заявление!
16
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Голямата надежда е грипът да има по-малко случаи тази година, защото мерките, които се взимат за коронавируса ще помогнат и за грипа."Ами не, не позна, професорке! Щото се вижда, че и с мерки и без мерки - все тая!А това да не го чувам, че сме били на челно място по смъртност.България винаги е била на едно от първите места по смъртност и това не е новина!А грипът няма да ни подмине, това е сигурно.Така ще бъде и с новия коронавирус, тъй че всяка зима ще си го караме като стой та гледай!
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да разбера,защо Министерството не се решава да обяви дистанционно обучение за всички,с изключение на учениците от началните класове и на онези,които се готвят да кандидатстват след седми клас ?
14
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мързелив народ - бедна държава.
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До В СтарозагорскаДа, и аз се чудя какво става там и защо учат присъствено! То не е въпроса само в София да намалим разпространението на вируса, защото ако друг град е пламнал, то естествено ще се разнесе навсякъде и полза от усилията да се ограничи вируса няма да има! А и никой нормален човек няма да стои така и да гледа как се заразяват и умират хора! Как са ги принудили да не затварят?
12
4
 
19
 
! Отговори
ПИЗА преди 3 години
Не просто "Рисково"....то си е БЕЗУМИЕ
11
5
 
19
 
! Отговори
Не е само рисково преди 3 години
А си е откровено престъпление.
10
5
 
20
 
! Отговори
Вуте преди 3 години
Кой ти е казал да ги разрушат бре...От къде тръгна заразата яко... Деца, заразяват родители, родители колеги, щото подсмърчат и се чудят дали да одат на работа или не... Поради ред неуредици... Да го не уволнят, дали, ще му дадат болничен...Те така стана епидемията при нас!Голема работа, че чаветата няма ти учат до Нова Година...