В кадър: Празнична литургия в катедралата "Св. Александър Невски"

Храмът отбелязва днес зимния си празник
11

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Православните християни отбелязват днес зимния празник на патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски".

По повода беше отслужена празнична литургия.

Още по темата
На тази дата Православната църква чества паметта на великия руски княз, който твърде млад се отказва от княжеската титла и почести, за да приеме монашеството.

Свети Александър Невски е роден през 1220 година. Живял е по времето, когато руските земи били под татарско владичество. Александър бил княз на Новгородската област. По време на неговото управление шведският крал с многобройна войска се отправил на поход срещу Новгород. Княз Александър поел защитата на града си, като възложил всичките си надежди за победа на Бога. Двете армии се срещнали при река Нева. Новгородският княз с Божия помощ удържал славна победа, за която бил наречен "Невски".

На 18 октомври 1998 г., след Светата литургия, с тържествено литийно шествие от Синодалната палата, богато украсената ракла с частицата от мощите на светеца беше пренесена и положена за поклонение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". 

След създаването на Tретата българска държава във Велико Търново се взима решението да бъде построен храм-паметник, посветен на светеца патрон на цар Освободител - именно Свети Александър Невски. Впоследствие мястото на новия храм е променено - избрана е новата столица - София.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тенденцията да се рови сърцераздирателно миналото, да се дреме в настоящето, а за бъдещето да се мисли като за извънземен живот, създава нсстроение на безпътица и безсилие по етажите на обществото. До тототален нихилизъм, непукизъм, до тъповизъм и плюсканетизъмна ента. Ковидът май дойде точно навреме.
7
1
 
3
 
! Отговори
НАРОДЪТ преди 3 години
ТОВА САМО ДОКАЗВА, ЧЕ НАШАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА Е ВАСАЛНА НА РУСКАТА.
6
2
 
2
 
! Отговори
независима държава преди 3 години
България се пише независима държава, обаче: 1. Националния и парзник не е акта на Съединение, или 24 май , с които се гордеем най-много, а 3 ти март ден на временно примирие между две воюващи държави. 2. Основният и храм е на името на друг светия, чужд и незонат за българите изобщо. 3. В страната има стотици паметници на Съветската армия, която де юре и де факто е била окупационна армия. 4. Окупацията ни от СССР е в резултат на обявена от СССР война на България. И сме независими?
5
2
 
2
 
! Отговори
После преди 3 години
Защо макетата ни викали татари?Най гол. Църква кръстена на васал!Наистина,историята ни е пълна с абсурди да му се не види!
4
1
 
6
 
! Отговори
GB0 преди 3 години
За тези, които не знаят, че княз Александър Невски е бил покорен васал на татарите, а не някакъв герой, трябва да се доверят на последни проучвания за него, а те сочат, че натрапеният на България светец през различни етапи от живота си се оказва едновременно православен, католик и мюсюлманин.За него Солженицин казва, че е обрекъл Русия на многовековно робство, а Карл Маркс го определя като смес от татарски майстор-палач, подмазвач и върховен роб.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До О хо хоНищо не е направил, но културното подчинение в което руснаците са искали да ни поставят откакто между двете държави съществува контакт налага всичко руско да бъде поставено едно стъпало над българското дори и в България.Кога ще се събуди тоя народ?
2
2
 
10
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
Кой е Ал. Невски? Какво е направил за българите? Абсолютно НИЩО. ЗА СМЕТКА НА ТОВА Е НАПРАВИЛ ДОСТА ЗА РУСНАЦИТЕ!!! ИСТИНСКИЯТ НЕБЕСЕН ПОКРОВИТЕЛ НА БГ Е СВЕТИ ИВАН/ ЙОАН РИЛСКИ!!! ПОКЛОН!!!
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Живял е по времето, когато руските земи били под татарско владичество."Живял е по времето, когато въобще не е имало такова нещо като "руски земи".Между другото: време е да сменим имато на НАЙ-ГОЛЕМИЯ ни храм паметник да не го петним с чуждоземни имена. Името Свети Георги Победоносец би му подхождало идеално.