Ваксината срещу коронавируса - митове и истина

Променя ли човешката ДНК?
23 ное 2020 14:03, Петя Славова
98
Ваксината срещу коронавируса - митове и истина
Снимка: БГНЕС

Предстои принудително ваксиниране срещу коронавируса, а самата ваксина ще променя човешката ДНК: такива твърдения се разпространяват масово в интернет. Има ли нещо вярно в тях? Какво казват фактите? Вижте коментара на "Дойче Веле":

Германия планира задължително ваксиниране?

Преди в Германия да бъде приет новият закон за защита от инфекции, масово се разпространяваха твърдения, че той предвиждал принудително ваксиниране, масивно ограничаване на свободи, тотално следене, налагане на мерките с помощта на армията и дори превръщане на парламентите в безгласна буква.

Ето какви са фактите. В изменения закон за защита от инфекции са изредени мерки, които властите могат да предприемат за ограничаване на пандемията. Например: спазване на социална дистанция, ограничения на контактите в публичното и личното пространство, ограничения на пътуванията, културните и спортните мероприятия, задължение за носене на предпазни маски. С други думи: споменати са мерки, които вече действат и за които сега бе създадена съответната правна основа.

Що се отнася до твърдението за предстоящо принудително ваксиниране - то е лишено от всякакво основание. Не са приемани и никакви мерки, които да ограничават работата на парламентите или пък да водят до "тотален контрол".

Твърденията, че ограниченията щели да бъдат налагани с помощта на армията, също не почиват на факти. По конституция армията в Германия може да бъде използвана само по изключение и единствено в условията на природни катастрофи или извънредно положение.

Две от твърденията все пак са частично достоверни: свободата на пътуванията действително бе подложена на ограничения. Същото важи и за свободата на събиранията. Тя не е генерално отменена, но отделни частични ограничения са допустими - "когато това е необходимо за защита на населението и особено като превантивна мярка срещу претоварването на здравната система".

Първи дози от ваксината още до края на годината?

Обявявали ли са двамата създатели на ваксината на Biontech в личните си профилив социалните мрежи, че още до края на тази година ще могат да доставят първите дози? Именно това твърдение се появи в два еднакви постинга в Туитър.

Ето какво казват фактите. Съобщението е фалшиво: нито Йозлем Тюречи, нито Угур Шахин са писали подобно нещо в Туитър. Двамата съоснователи на Biontech дори изобщо нямат лични профили в Туитър, разясниха от фирмата. Профилите, за които става дума, са фалшиви и междувременно бяха изтрити.

Двата фалшиви профила, от които е публикувана невярната информация, са били създадени през август и септември, първоначално явно под чуждо име. Съществува и един профил на Тюречи в Instagram, който очевидно също е фалшив.

Ваксината променя човешката ДНК?

В социалните мрежи се разпространява и твърдението, че ваксината на Biontech и Pfizer използва технологията мРНК, която никога не е била тествана и одобрявана за употреба. Тази технология променяла човешката ДНК, а 75% от доброволците, върху които е била изпробвана ваксината, имали сериозни странични въздействия, пише американската журналистка Емералд Робинсън в Twitter.

Още по темата

Проверката на фактите показва, че това твърдение е невярно. Pfizer и Biontech наистина използват споменатата технология мРНК, при която фрагменти от генетичния код на коронавируса се използват за възпроизвеждане на вируса в човешкия организъм. В резултат имунната система го разпознава и започва да произвежда антитела - така се създава имунитет срещу COVID-19. Така разработената ваксина вече се тества интензивно. В момента тече третата клинична фаза на изпитанията с над 43 000 души.

Журналистката Емералд Робинсън, която е кореспондентка в Белия дом на консервативния американски сайт Newsmax, твърди освен това, че ваксината променяла човешката ДНК. В това обвинение няма нищо вярно. Германският институт "Паул Ерлих", който отговаря за ваксините и биомедицинските препарати, обяснява на своя сайт следното: "Не съществува никаква опасност за интеграция на мРНК в човешкия геном. Този геном се съдържа в клетъчното ядро под формата на ДНК. Всякакво включване на РНК в ДНК е невъзможно поради различните им химически структури".

Същото твърди и Марк Линас от Cornell University в САЩ. Пред агенция Ройтерс той заяви следното: "В случая става дума за един мит, който често пъти бива разпространяван съвсем съзнателно от противниците на ваксините с цел да се създава объркване“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинирания човек е защитен от вируса и не може да се разболее от болестта, следователно него по никакъв начин не могат да го заплашват не ваксинираните понеже той нали е ваксиниран. Не ваксинираните да му мислят защото ще останат те достъпни за вируса. А той ще е гладен и ще търси да се храни. Така че ваксинирайте се доброволно, шегичка бе.
85
0
 
4
 
! Отговори
do 82 преди 3 години
ти отговаряш САМО за себе си !вие,, кои сте вие бе!??Не можеш да представляваш всички !аре у лево!!!!
84
2
 
10
 
! Отговори
666 преди 3 години
Вие в тази медия прости сте станали или така сте родени? Онези, които използват законите са същите, които ги пишат! Закон, *** такива, в извънредно положение се променя в рамките на 24 часа!Журналистите сте долна ***.И да, вероятно ще има принудителна какинация.Всеки да си търси вратичка. И не, не става дума за тотален контрол, промяно на ДНК или 5Г. Става въпрос за нещо, което не е тествано, резултатите вероятно са изкривени(помним Боинг 737 мах). А производителите няма да носят отговорност
83
2
 
6
 
! Отговори
Сезонна вирусология преди 3 години
И накрая ще надделее схващането за това , че по_ добре никаква, отколкото калпава ваксина....Но милиардите ще са се прелели като буен поток в правилните сметки!!!
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето още една истина. СЗО е дала 11 разрешения на РНК ваксини , но само за ***.
81
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето една истина за ваксината.Енергията необходима на хладилниците ще замърси природата и накрая ще бъде спасен един човек за сметка на силно замърсяване на природата и нанасяне тежка вреда върху здравето на стотици. Тоест, за всеки спасен от ваксината ще има минимум 100 човека с влошено здравословно състояние в резултата на замърсяване на природата.
80
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тия не ефекасни убийствени ваксини не искаме никакви ваксини дето искате да убивате хората фалшиви сави тестовете и всички ваши боллклуци не искаме никакви ваксини сложете си вие у *** тия ваксини
79
4
 
5
 
! Отговори
pak te преди 3 години
Тази статия са ви я поръчали, за да убедите някого в официалната линия ли? Нещо много се притесняват някои какво мислят хората.
78
1
 
6
 
! Отговори
Xa xa преди 3 години
Слагат ти днк на прилеп от китай и ставаш като от филм.
77
3
 
23
 
! Отговори
До Чета и не разбира преди 3 години
Видно е, че четеш и НЕ РАЗБИРАШ. "Никой няма да ви задължи да се ваксинирате" - чул те Господ. Това е всичко, което аз лично искам по отношение на ставащото. Който иска да се ваксинира и по 100 пъти, аз не желая и си поемам отговорността за това. Проблемът обаче е, че малко по малко ще започнат да забраняват някакви неща на неваксинираните - пътуване в чужбина (ще го преживея, 9 години живях на Запад и съм посетил близо 20 държави), работа, после обществени места и т.н. т.е. пак ще ни задължат!
76
7
 
8
 
! Отговори
Истината е: преди 3 години
Ваксината срещу коронавируса е мит.
75
0
 
3
 
! Отговори
хехе преди 3 години
До до хехеплоска е бе ..лъжат ви ...ти виждал ли си я кръгла само на картинка ...снимка с фотошоп направена !то слънцето си е друга работа.......
74
2
 
5
 
! Отговори
до хехе преди 3 години
Няма как да е плоска, щом слънцето изгрява от хоризонта... :) ... и да... пак не даваш аргумент, а продължаваш в същия просто_ват стил... но нормално за хора с ТВ на раменете... :) ... хайде, че тревата ще свърши... на паша...
73
6
 
3
 
! Отговори
хехе преди 3 години
Аз само да попитам ....нали знаете че Земята е плоска !?
72
3
 
8
 
! Отговори
до хехе преди 3 години
Мдааа... всеки може да пише, че нещо е идиотщина и глупост, но малко са хората, които имат акъл да напишат и някой друг аргумент в защита на изказването си... Аз вече написах такъв - тотална власт... Това е нещото, което би желал всеки морално не особено читав човек с огромни възможности. Има ли тази власт, малцина са тези, които не биха изпълнили желанието му... А твоят аргумент какъв е, така и не разбрах... Както и да е, не очаквам аргумент от човек като теб - хайде на паша и така...
71
1
 
1
 
! Отговори
хехе преди 3 години
До до БауTopРазбира се, всеки мож еда чете идиотщини и глупости в интернет, но само умни хора, могат да разберат, че това са глупости и идиотщини. Ти явно не си от тях.
70
9
 
20
 
! Отговори
до Бау преди 3 години
Именно! Нито Безос, нито Гейтс мислят като нас, затова не им трябват пари, а ВЛАСТ, КОНТРОЛ и т.н. Знаеш ли каква е тоталната ВЛАСТ - да решаваш кой кога да си ходи от този свят. Знаеш ли, че технологично вече е възможно да се контролира това от дистанция, ако случайно имаш едни нанороботчета в организма? Няма да продължавам да обяснявам... Който има глава на раменете, а не телевизор, може сам да потърси в нета нужната информация да събере 2 и 2 (стига да има толкова акъл). Хайде на паша...
69
2
 
11
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Нда... Ако искаш да провалиш нечия кампания, поръчай на DW да я полуляризира.
68
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 64Много си далеч от истината. Това което виждаш не са контрейлс, а кемтрйелс. И от най смешния клип в ютуб може да видиш разликата. Правени са изследвания от независими учени и лаборатории, които никога няма да се публикуват в платените медии, но може да ги намериш в не-корпоративните. Щом не забелязваш, как всички медии пеят една и съща песен, значи тези 50% дето уж ги правиш отгоре ти ги дават май по баджанашката схема. Чети малко и други източници. Светът не е Cnn, блица и днес бг
67
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беше конспирация, сега е истина:Мафиотите от Билдърбърг групРитуалите в Бохемиан ГрувСледенето в нета (разкрито от Сноудън) Монсанто засяваше чужди ниви с техни гмо патентовани царевици, за да рекетира фермери - стигна се до съд, Монсанто загуби Бил Гейтс ваксинира деца в Индия и Африка- много от които измряхаПедо-острова на Епщайн- на който ходеха политициТехнологии за контрол - v2k гласове в главата от разстояние, нано-чипове в тялото контролирани чрез смартфон (в медицината)