Адвокати ще дават правна помощ на жертви на насилие

Екипите ще оказват и психологическа помощ на пострадалите
24 ное 2020 15:47,
3
Адвокати ще дават правна помощ на жертви на насилие
Снимка: Pixabey

Националното бюро за правна помощ сформира екипи за подкрепа на хора, живеещи под прага на бедност и пострадали от домашно насилие. Това съобщиха от Министерство на правосъдието.

Над 250 представители на уязвимите социални групи в малките и отдалечените райони на областите Стара Загора, Велико Търново и Варна ще получат първична правна помощ в това число жертви на домашно насилие, жени, деца и представители на малцинствени общности, пише "24 часа".

Проектът се финансира от Норвежки финансов механизъм 2014-2021. Партньор по проекта, който ще се осъществява в следващите 36 месеца, е Норвежката съдебна администрация.

За целта ще бъдат създадени мобилни екипи от адвокати и ромски медиатори в трите области, които ще предоставят първична правна помощ и ще повишат информираността на населението по отношение на защита на правата им.

"Очаква се случаите на насилие да бъдат докладвани на компетентните органи, а на пострадалите да се окаже и психологическа помощ", заяви ръководителят на проекта адв. Диляна Гитева.

В рамките на проекта ще бъде разработена онлайн платформа, чрез която ще се осъществява първични правни помощ, като е предвидена и възможност консултации да се правят и на анонимни потребители, при заявено тяхно желание.

Основната цел е да се подобри достъпът на гражданите, живеещи под прага на бедност до първична правна помощ, а също НБПП да разгърне обхвата на дейността, си за да стигне до новите целеви групи.

"Ще работим за създаване на добър координационен механизъм за защита на жертви от домашно насилие и насилие по полов признак с общините, социалните служби, съда, прокуратурата и местните структури на МВР“ за сега в пилотните центрове, като целта е този механизъм да заработи в цялата страна, заяви Наталия Илиева, председател на НБПП.

Ивар Армстад от Норвежката съдебна администрация обясни, че предоставянето на правна помощ на уязвимите групи е предизвикателство, пред което са изправени и колегите му в Норвегия. Той бе категоричен, че работата по проекта ща засили двустранните отношения между НБПП и Норвежката съдебна администрация.

Проф. Николай Проданов пожела успех на проекта и подчерта, че неговото изпълнение е от особена важност за реализиране на общите цели поставени от Министерството на правосъдието и норвежките партньори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
0
 
! Отговори
мхм преди 3 години
да ги бият, повечето жени си го просят