Кардиолог: Повечето преболедували COVID нямат трайни последствия

Много от хората с хронични белодробни болести карали леко болестта
24 ное 2020 16:18, Анисия Иванова
41

Близо 40 000 българи вече са преминали успешно през COVID-19. Те все още трябва да бъдат нащрек, защото вирусът и преминалото лечение с медикаменти атакуват белите дробове, сърцето, бъбреците и черния дроб. Прегледи и някои изследвания са препоръчителни в месеците след преболедуването.

Кардиологът от "Аджибадем Сити Клиник" д-р Александър Носиков, посочи в студиото на "България сутрин", че след 14-ия ден от началото на симптомите не сме заразни и можем да се върнем към нормалния начин на живот. След изтекла карантина спокойно може да посетим лекар, но с опит в гледането на такива пациенти.

"Имат нужда от чисто практически съвети. Всеки прекарва тази болест различно и не може да генерализираме. Това са хората, които в момента имат най-силен имунитет и могат да бъдат най-сигурни в следващите няколко месеца. На тях не им трябват витамини", заяви д-р Носиков пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

На мнение е, че пациентите са изключително притеснени, защото две седмици са мислили дали ще се влошат и ще ги интубират. След критичната фаза започвали да си мислят дали няма да има трайни последствия след инфекцията. Повечето пациенти нямат трайни последствия, уточни той.

От думите му стана ясно още, че отпадналостта може да продължи до 3 месеца и това не е само при COVID-19. Било така при всички тежки инфекции. Една седмица лежане в леглото са като 10 години лежане за мускулите, отбеляза кардиологът. "Възможните поражения са най-вече върху сърцето и белите дробове. При голяма част от пациентите около десетия ден белият дроб изглежда най-зле. При повечето хора тези неща се разнасят в рамките на няколко седмици или няколко месеца. Има единични случаи, в които пациентът трябва да остане на кислород", посочи д-р Носиков.

Кардиологът съобщи, че е учудващо, но много от хората с хронични белодробни заболявания прекарват доста леко заболяването. Проблемът с това заболяване е абсолютната му непредвидимост. При всеки протича при различен начин и има втора фаза на влошаване, която може да бъде много тежка. Непредвидимостта създава целия този стрес в обществото", смята д-р Александър Носиков.

"С времето ще разберем дали имунитетът е нетраен. Ако това е вярно, ще трябва да се ваксинираме през 6 месеца или веднъж годишно, а не да си направим една ваксина и да приключим. Аз съм ваксиниран за всичко възможно и съм доста отговорен в това отношение. За да работи една ваксина, трябва да имаме голям процент от населението, който да е ваксиниран. По-голяма е защитата на ниво популация", каза още специалистът. Той завърши с думите, че големият смисъл от локдауна е да се реорганизира системата, за да може при следваща вълна, тя да може да я поеме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
чакайте малко!...Чакайте!Кой позволява на този кардиолог да говори по теми,свързани с кардиологията?!?!?!Къде е ПСИХАРЯ-"математик","Специалистът по всичко",да се произнесе по темата?какви са тия своеволия?!май нема вече за вас ни "нощ",ни .."математик",а сте се оставили КАРДИОЛОГА да ви говори по КАРДИОЛОГИЧНИ въпроси?!..срам за вас!..резиль!
13
11
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
В средата на октомври го изкарах Covid-19 за три дни. Сега, за моя почуда, пак ме повтори за 2 дни, сигурно друг щам. Първият път бе по- леко. Но и двата пъти го изкарах на крака. Нищо се не знае - как точно ще порази това заболяване...
12
6
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Как е? Психясвате ли?
11
3
 
4
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 9Стига се уливахте с измислени ужасии!Баща ми беше карал двойна бронхопневмония от грип преди 8 години.Миналата година в епикризата му след като го изписаха с поредния инсулт пишеше, че има фиброза на единия дроб и едва дишаше. Това 2 месеца преди да почине.Най ме вбесява като кажат короната не е "леко грипче"!
10
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие пак се радвайте, че по Коледа и Нова година ще ви пуснат за малко. После от януари до идването на ваксината ще има пълно затваряне на всичко, което и без да има ковид пак е излишно, а именно завдения, театри, кина, фитнеси, магазини за техника и детски парти центрове. Училищата ще са онлайн.
9
11
 
13
 
! Отговори
Биби преди 3 години
Няма начин да ти изяде половината бял дроб и за три месеца да се възстановиш!!! Оставаш полу инвалид за цял живот и рака ти е вързан в кърпа до няколко години! Белия дроб не се възстановява, както черния дроб ! Освен това се запушват от кръвосъсирване тънки кръвоносни на белия дроб, сърце, капиляри на очи, мозък, бъбреци,черен дроб, краиници! ЛОШО, ПАЗЕТЕ СЕ!
8
4
 
3
 
! Отговори
А останалите преди 3 години
Стават полуинвалиди. Нема арбайт за Тех, Боко ги отписва и те завършват живота си като скотове.
7
3
 
2
 
! Отговори
Министъро (здравния) преди 3 години
За успокоение на всички граждани - издал съм (секретна) заповед стълбищата на всички болници да бъдат удължени - за да може да се поеме потока от нуждаещи се.
6
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Недей говори така бе, докторе! Ми те, *** сега ще се хванат за сърцето от обида! Ка щяло да е обикновен вирус ковида! Ми той нали е с невиждана ярост!
5
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Локдаунът е противоконституционен. Радев да се обърне към констируционният съд
4
4
 
8
 
! Отговори
некой преди 3 години
Сигурно е прав доктора. Ама... Имахме "локдаун" - и какво бе реорганизирано в "системата"? Дължината на стълбите може би?
3
2
 
5
 
! Отговори
Не че нещо преди 3 години
Северна Македония се отказва от българската АЕЦ Белене, инвестира в Гърция
2
11
 
8
 
! Отговори
SS преди 3 години
Грипче а ?
1
4
 
2
 
! Отговори
Анонимeн преди 3 години
То е ясно, колкото хора, толкова мнения !Може ли да се спре вече с този страничен шум, и да слушаме двата щаба, за и против Covid-19. Те ни стигат за всичко.