Новите мерки нямало да помогнат, къде ще се скрием от коронавируса?

Затварянето щяло да удължи агонията с поне 2-3 месеца
222
Новите мерки нямало да помогнат, къде ще се скрием от коронавируса?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новите мерки няма да помогнат, това показва и опитът на държавите, които вече ги предприеха. Това каза доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамента по Имунология на Института по микробиология към БАН пред bTV.

Той даде пример с Италия, Испания и други държави, които са затегнали мерките, а кривите на заболеваемостта са идентични с тези в Швеция, където няма драстични ограничения.

Още по темата

Идеята, че затварянето ще спре контактите между хората е доста наивно, смята доц. Чорбанов. Натискът върху лекарите обаче можело да бъде намален с 15-20%. Но затварянето щяло да удължи агонията с поне 2-3 месеца. Нямало вариант да се скрием от вируса. Всеки човек щял да се срещне с него.

Микробиологът уточни, че предложените ограничения ще намалят натиска върху здравната система, но не с повече от 15-20%. Според него не можем да се скрием от вируса, защото това инфекция, предавана по въздушно-капков път. Той прогнозира, че до няколко месеца голяма част от населението ще се срещната с COVID-19, като много дори няма да разберат. 

„Много хора са страшно уплашени. Вчера излезе доклад на БАН, който сочи, че най-уплашени са хората, които работят в домовете си. Те четат много неща в интернет без филтър“, каза проф. Чорбанов и добави, че здравната система трябва да е по-добре организирана, за да се справи с пандемията. 

Относно ваксината срещу COVID-19, проф. Чорбанов обясни, че препаратът трябва да се приложи с приоритет на рисковите групи – медици и възрастни хора. „Всеки, който се ваксинира през следващите месеци, с регистрираните по бързия начин ваксини, ще знае, че участва в клинично проучване. Той ще бъде човекът, който ще даде данни за ефикасността“, обясни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
2
 
5
 
! Отговори
хахахахаха преди 3 години
До Анонимен 179Да отидат, ама само като санитар този може. Защото не е медицинско лице. И как никой не се сети, че Чорбанов е ПРОТЕСТЪР - естествено, че е проти мерките.
176
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой дето викаше че няма вирус и после се зарази, не съм чул да казва повече такова нещо. Но се крият като нааакани мишки и говорят с половин уста. Иначе до този от БАН - мерките действат, всички с мерки са под или около 10% заразени, ние сме на 40% и то при яко пестене от тестове на контакти и болни лица. А мерките дори и да ги има - в БГ не се спазват.
175
0
 
7
 
! Отговори
uffff преди 3 години
БАН си е_БАН. Безполезници.
174
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КАК НЕ МОЖА 1 ПРОТЕСТЪР ДА СЕ ЗАРАЗИ, ПИТАМ АЗ? 4 МЕСЕЦА НА ТЪЛПИ ПРЕД МС, А НИКОЙ НЕ УСПЯ???Аааа има, има заразени и умрели , но крият като по тошово! :)))))))Вирусът си знае работата, работи тясно с кармата и обича червените, много! :))))))
173
9
 
7
 
! Отговори
АБЕ преди 3 години
КАК НЕ МОЖА 1 ПРОТЕСТЪР ДА СЕ ЗАРАЗИ, ПИТАМ АЗ? 4 МЕСЕЦА НА ТЪЛПИ ПРЕД МС, А НИКОЙ НЕ УСПЯ???
172
4
 
3
 
! Отговори
АУУУ преди 3 години
КАК МОЖЕ ТАКИВА ЕРЕТИЧНИ МНЕНИЯ, ВЕДНАГА МАХНЕТЕ МАТРЯЛА, ЩЕ ВИ СПРЕ БОКО КИНТИТЕ!
171
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки щял да се срещне с вируса. Срещнете доцента с болен от вирус, който да го заплюе.
170
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрете да слушате и да каните в телевизиите психари мангъри. Те се радват на жертвите, не може да ги слушате и да разпространявате фашизма и фашистките им идеи.
169
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези от БАН като въпросния доцент моля да не развиват теории и да се правят на много умни, да отиват да практикуват в болниците ако са такива специалисти. Който каквото да разправя докато не се ваксинираме всички възрастни и хората с хронични заболявания от рискови групи ще се мре.
168
14
 
5
 
! Отговори
Резилек Фуражков преди 3 години
Хайде на протести руски *** и костови отреп*ки!!! :D И си кажете реалните искания: депутатска заплатка, мързелуване и привилегии!!! Кажете си, че Covid НЯМА и отидете да направите един протест в Covid отделенията!!! Бъдете най-после мъже, а не плачещи п*тки, каквито са си по дефоут всички руски *** и костови мухали :D
167
10
 
12
 
! Отговори
българин преди 3 години
Това е истината!Ето ви един доцент, специалист, който ви казва истината!Нито "яко ще се мре", нито ще има хладилни камиони с трупове, нито пък всички ще сме пращящи от здраве.Ще има болни, от корона, от грип, от други вируси, както винаги е имало.Да, може да се облекчи здравната система до 20%, но е недостатъчно.Трябва да се успокоят хората, да не се поддават на паниката.С тези "драконовски" мерки само удължават агонията... до достигане на минимум 70% заразени!
166
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът обичал червен цвят така че не носете червени дрехи или маски! Изгорете всички червени знамена със сърп и чук.
165
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СКРИЙТЕ СЕ НА ПРОТЕСТИТЕ- ТАМ ЕДИН НЯМА МАСКА И СИЛНО ПРОТЕСТИРА, ВИКА, КРЕЩИ И НЯМА БОЛНИ- ТА НА ПРОТЕСТИТЕ...
164
10
 
7
 
! Отговори
Скрийте се на село преди 3 години
СПАСЕНИЕТО ВИ Е В ..БАЩИНАТА КЪЩА, ИЛИ У ШУМАТА....СТАНЕТЕ ПАРТИЗАНИ И ЧАКАЙТЕ НОВ 9.09.44г. ...ЕГА НЕКОЙ ДОЙДЕ ПАК ДА ВИ ОСВОБОДИ!АМА, ПЪРВО СЕ ЗАПИШЕТЕ В "ОТРОВНОТО ТРИО"...ТА , АКО СЕ ГЪТНЕТЕ ДА ВИ ИЗДИГНАТ ПАМЕТНИК., НА --"ИЗГОРИЛИЯ СИ МАСКАТА"!
163
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
170, ВМА е болница с огромна леглова база създадена за армията, когато числеността и беше 200 000. Защо не се използва капацитета и в момента а разпръскват хората из целият град не мога да кажа.
162
3
 
14
 
! Отговори
Без филтър преди 3 години
Без филтър са изказвания на некомпетентни личности като въпросната от статията. Поне погледнете статистиките преди да говорите глупости. От 88 хил., на дневна база заболяемостта спадна до 4.5 хил. вчера, във Векикобритания за по-малко от две седмици от 33 хил. до 15 хил., в Израел от 11 хил до 500 и т.н. До кога в България ще се дава трибуна на хора, които правят изводи на база лични предположения ???
161
1
 
9
 
! Отговори
Аман от боклуци преди 3 години
цялата ВМА ли е ковид болница ? Има и други отделения ...
160
4
 
12
 
! Отговори
лични наблюдения преди 3 години
До СПривечер ако обиколиш камплексите на *** и ВМА, ползвайки трамвая 7 и тролейбусите и автобусите по бул. "Пенчо Славейков", "Прага" и "Гешов", виждашу че светят не повече от 1/3 от прозорците. Останалото - тъмно! На тъмно ли лекуват или стаите просто са празни?На телевизора ли да вярвам, или на очите си?
159
4
 
16
 
! Отговори
Това преди 3 години
Не е вярно - пролетта, когато мерките бяха по-строги, заболеваемостта беше много по-ниска ! Големият проблем са невярващите, които вземат здравомислещите дори на подбив ! Сравняването на Швеция с южна Европа е неадекватно и неточно, тъй като в Скандинавието стилът на живот е различен - сравнявайте я с другите скандинавски страни !
158
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
162, за съжаление това е единственото известно и работещо до момента.