Новите мерки нямало да помогнат, къде ще се скрием от коронавируса?

Затварянето щяло да удължи агонията с поне 2-3 месеца
222
Новите мерки нямало да помогнат, къде ще се скрием от коронавируса?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новите мерки няма да помогнат, това показва и опитът на държавите, които вече ги предприеха. Това каза доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамента по Имунология на Института по микробиология към БАН пред bTV.

Той даде пример с Италия, Испания и други държави, които са затегнали мерките, а кривите на заболеваемостта са идентични с тези в Швеция, където няма драстични ограничения.

Още по темата

Идеята, че затварянето ще спре контактите между хората е доста наивно, смята доц. Чорбанов. Натискът върху лекарите обаче можело да бъде намален с 15-20%. Но затварянето щяло да удължи агонията с поне 2-3 месеца. Нямало вариант да се скрием от вируса. Всеки човек щял да се срещне с него.

Микробиологът уточни, че предложените ограничения ще намалят натиска върху здравната система, но не с повече от 15-20%. Според него не можем да се скрием от вируса, защото това инфекция, предавана по въздушно-капков път. Той прогнозира, че до няколко месеца голяма част от населението ще се срещната с COVID-19, като много дори няма да разберат. 

„Много хора са страшно уплашени. Вчера излезе доклад на БАН, който сочи, че най-уплашени са хората, които работят в домовете си. Те четат много неща в интернет без филтър“, каза проф. Чорбанов и добави, че здравната система трябва да е по-добре организирана, за да се справи с пандемията. 

Относно ваксината срещу COVID-19, проф. Чорбанов обясни, че препаратът трябва да се приложи с приоритет на рисковите групи – медици и възрастни хора. „Всеки, който се ваксинира през следващите месеци, с регистрираните по бързия начин ваксини, ще знае, че участва в клинично проучване. Той ще бъде човекът, който ще даде данни за ефикасността“, обясни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо всичко живо подвизаващо се, като експерти удобно пропускат да споменат, когато дават Швеция за пример, че там още от началото е забранено събирането на повече от 50 човека на едно място, а преди месец го намалиха до 8 максимум. Също така пропускат в сравненията си да споменат за здравната, образователната системи, гъстотата на населението, начини за придвижване и социалният статус на по-голямата част от населението им. Все важни неща, които са невъзможни за прилагане у нас.
156
3
 
2
 
! Отговори
Един преди 3 години
до 161 г.лупако , кадърните хора се развиват и печелят добре , за тебе не днам
155
3
 
5
 
! Отговори
... преди 3 години
до#161 за тройкаджии , завършили по милост като теб офертите са други ... най-много "личен лекар" източващ здравната каса ...
154
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ще се скрия в килера , който няма килер в мазето, ***!
153
10
 
13
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Мерките отново ще бъдат неадекватни. Нещо подобно на пролетните, когато при 10 заразени и установени контакти имаше блокади, гонене на хората по градинкитер недопускане на разходки във Витоша. Ей, правителството, внимавайте. Идват избори и този лосдаун точно преди изборите ще избие зъбите на някои хора.
152
5
 
16
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
И да ви попитам, ако сега затворим всичко и заразените спазнат. Следва отваряне и някъде към края на януари ще последва ново затваряне и така безкрай. Това ли наистина искаме ???
151
5
 
9
 
! Отговори
Клоун преди 3 години
До ...А 70 девици не му ли предложиха на твоя познат блестящия анестезиолог в Кайзерслаутерн? А селфи с Меркел? Леле, как вярвате на такива неща бе?
150
4
 
7
 
! Отговори
Най после преди 3 години
Най после нещо вярно!
149
10
 
23
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Мангъров е прав за едно нещо. В болница да се приемат само хора нуждаещи се от кислородна терапия. Всички останали трябва да се лекуват вкъщи. Лекарство няма. Това е доказано. Ваксина няма и не се знае каква ще е ползата от нея. Така или иначе този вирус трябва да мине през нас и да изчезне, както своите събратя. Другото е безкрайна агония от локдауни, неспазвани мерки и ликвидиране на бизнеси.
148
7
 
17
 
! Отговори
... преди 3 години
и само един пример : Преди 5 години мой приятел завърши анестезиология в медицинския университет с пълно отличие , първенец на випуска и започна като специялизант в Пирогов за 400лв. заплата !!! 2 месеца по-късно му се обадиха от болница в Кайзерслаутерн и му казаха : "Проучихме те обстойно в сме сигурни че имаш блестящо бъдеще в медицината . Предлагаме ти 4600 евро заплата , жилище с покрити консумативи и служебен автомобил , би ли искал да паботиш при нас ? "... сещате се нали ...
147
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АМИ СЛЕД МЕРКИТЕ ОТ МАРТ-МАЙ, ИЗЧЕЗНА ЛИ ВИРУСА БЕ???ДА СЕДИМ ВЪВ ФАШИСТКИ РЕЖИМ ГОДИНИ ЛИ БЕ???ВЕРВАТЕ ЛИ СИ!ОПРАВДАВАТЕ СЕ: АМА ТО ТАКА Е И В ЕВРОПА.СКОРО И ТАМ ЩЕ ИМА МАСОВИ ПРОТЕСТИ!ТЕ ВСЪЩНОСТ ПОЧНАХА В БЕРЛИН И ПАРИЖ!АМА ТОВА НЕ ГО ДАВАТЕ, ДАВАТЕ НЯКОЙ ИЗВЕСТЕН КАТО УМРЕ ОТ КОВИД, ДА НИ ПЛАШИТЕ! ФАШИСТИ ГАДНИ!
146
7
 
16
 
! Отговори
Кагемуша преди 3 години
Доц. Чорбанов да си гледа работата, да не сравнява шведското здравеопазване с българското. В Швеция няма умиращи пред болниците, няма напуснали лекари и сестри, няма необгрижен болен. Там се борят с болестта и си държат нещата под контрол, затова няма локдаун. Тука без локдаун до 3 месеца няма да има кой да ходи на работа. така че - затваряйте държавата час по-скоро!!!
145
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чобане, чобанее...бавно развита история. Тоя репорт на БАН за тревожноста може да си го наврете у дупетата - тревожни за тези, дет няма работа и пари да изкарат до средата на Декември....
144
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Срещу респираторен вирус мерки не помагат. Просто паникьосаните един ден все трябва да свикнат с идеята, че ще го изкарат, най-вероятно - и те, и близките им.Останалото - на работа, че вирусът я ви умори, я не, но без храна, вода и топло със сигурност дълго няма да сте живи! Както и без слънце, движение и чист въздух, впрочем.
143
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
биогичен вирус няма как да изчезне...
142
0
 
21
 
! Отговори
... преди 3 години
и още нещо , какво направиха през летните месеци същите тези които сега искат да обрекат на глад посред зима стотици хилади хора !? НИЩО !!! Защо тогава не реорганизираха здравната система така че да е по-потготвено за "2ра вълна" !? Защо 30 години всачески се опитваха да изгонат медицинския персонал в чужбина !? *** ! ДА , ЛОКДАУН Е НЕОБХОДИМ ,НО ЗА ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ ОТ 1989 ГЖДИНА ДО ДНЕС ! ПО 15 ГОДИНИ КАРАНТИНА ЗА ВСЕКИ ОТ ТЯХ !!!
141
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора, ако искаме да се справим със заразата, трябва да се ваксинираме.Обаче с какво да се ваксинираме?Толкова "много" загрижените за нас власти ни пробутват опасната ваксина на АстраЗенека при тестовете на която се осакатиха и умраха хора изпитатели. Борисов лично ни я обеща. Англичените ни лъгаха, че била ефективна над 90% а сега обявяват около 70%, тоест може и по-малко. Тоест, 1/3 от ваксинираните ако не се повредят, няма да получат защита.И защо пречат на руската с 40 000 теста ОК?
140
4
 
10
 
! Отговори
Ganjo преди 3 години
Няма здравни мерки които да се преборят с простотията на българина.
139
4
 
8
 
! Отговори
Ganjo преди 3 години
Няма здравни мерки които да се преборят с простотията на българина.
138
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изчакайте 1 месец.Болестта има инкубационен период.Не разбирам защо се очаква с въвеждането на мерките днес да има резултати утре?.Тези болни и умрели с който бележим нови и нови национални черни рекорди се дължат на хорското безумие на българите и други етноси да не носят маски да се събират на групички да си говорят или напиват като ***.По-дяволите та все още продавачките във фантастико носят мадките като забрадки и се събират по няколко за да извършат чудото наречено старт на касов апарат.