Новите мерки нямало да помогнат, къде ще се скрием от коронавируса?

Затварянето щяло да удължи агонията с поне 2-3 месеца
222
Новите мерки нямало да помогнат, къде ще се скрием от коронавируса?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новите мерки няма да помогнат, това показва и опитът на държавите, които вече ги предприеха. Това каза доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамента по Имунология на Института по микробиология към БАН пред bTV.

Той даде пример с Италия, Испания и други държави, които са затегнали мерките, а кривите на заболеваемостта са идентични с тези в Швеция, където няма драстични ограничения.

Още по темата

Идеята, че затварянето ще спре контактите между хората е доста наивно, смята доц. Чорбанов. Натискът върху лекарите обаче можело да бъде намален с 15-20%. Но затварянето щяло да удължи агонията с поне 2-3 месеца. Нямало вариант да се скрием от вируса. Всеки човек щял да се срещне с него.

Микробиологът уточни, че предложените ограничения ще намалят натиска върху здравната система, но не с повече от 15-20%. Според него не можем да се скрием от вируса, защото това инфекция, предавана по въздушно-капков път. Той прогнозира, че до няколко месеца голяма част от населението ще се срещната с COVID-19, като много дори няма да разберат. 

„Много хора са страшно уплашени. Вчера излезе доклад на БАН, който сочи, че най-уплашени са хората, които работят в домовете си. Те четат много неща в интернет без филтър“, каза проф. Чорбанов и добави, че здравната система трябва да е по-добре организирана, за да се справи с пандемията. 

Относно ваксината срещу COVID-19, проф. Чорбанов обясни, че препаратът трябва да се приложи с приоритет на рисковите групи – медици и възрастни хора. „Всеки, който се ваксинира през следващите месеци, с регистрираните по бързия начин ваксини, ще знае, че участва в клинично проучване. Той ще бъде човекът, който ще даде данни за ефикасността“, обясни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
5
 
10
 
! Отговори
... преди 3 години
до#132 А какво мислиш ще стане с падането но карантината в Израел !? Нов епидемимен взрив ! Това се опитва да ви обясни чоека - така хода на заболеваемостта само се забовя и нищо повече . Да , това ще даде глътка въздух на лекарите но вирусът няма да изчезне ! Не отричам съществуването на такъв вирус , но провалил се финансов министър да ми обяснява за 3та и 4та вълна и нагло и опасно !
136
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво му е доброто на Мангъров? Това, че се напъва всички да се разболеем ли?Срещането с вируса означава 6% от срещналите се да умрат, 15% - 20% да останат за цял живот с увреждания и половината останали да се мъчат месеци наред.Това ли е доброто, което ни се предлага?Не мерси. Нека Мангъров да си се среща с вируса колкото си иска, а аз предпочитам да не се срещам с него.Маннгъров не е лекар, защото лекарят има една мисия - да ни пази от вируса, а не да ни среща с него.
135
3
 
7
 
! Отговори
Дейвид Айк 3 преди 3 години
Каквито и мерки да бъдат взети. Това "нещо" няма как да бъде спряно , ако е изкуствено ... Единствено от създателите му , когато преценят че е постигнало ИКОНОМИЧЕСКИЯ , ПСИХОЛОГИЧЕСКИЯ И ФИЗИЧЕСКИ ЕФЕКТ , за което са го "изпуснали случайно" ...... Пробваха с по - ниските версии преди 10 - 12 години - Свински и Птичи Грип. Видяха , че ще имат успеваемост. И ето го и "ЦАРЯТ НА ВИРУСИТЕ" засега - КО ВИД 19 ...... :( :( :(
134
0
 
9
 
! Отговори
До140 преди 3 години
Виж сега,това че всеки един може да си каже мнението не значи че нещо зависи от него! Кризи като тая се управляват с твърда ръка която не трябва да мисли как да оцелее във власта а как да се справи със ситуацията! Реалността тук я знаем всички каква е,сега остава да си платим цената!
133
3
 
2
 
! Отговори
отровна гад преди 3 години
До Анонимен 135Може, може! То и сега повечето лекари не могат да изкарат колкото една продавачка в ЛИДЛ. а като ги одържавят поне ще има гарантират поне малко по-свестни заплати. Едно джипи с 2000 пациенти в най-добрия случай си докарва до 1500-1600 лв чисто на месец и не гледайте брутните суми, които им превежда НЗОК над половинат отиват за разходи, данъци и осигуровки. В кварталния ЛИДЛ има обява за набиране на касиерки без стаж със стартова заплата чисто 1200 лв.
132
3
 
3
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Такаа като не искате тези ваксини, ще чакате 2 години в локдаун, докато не дойдат проверените. Аз съм за! Така ще бъде сигурно, че демокрацията на простолюдието ще бъде абсолютно ликвидирана и ще бъде установен светъл ред, който ще спаси човечеството и планетата от алчността на капитализма.
131
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С нашите демократични простотии, където всяка откачалка трябва да си каже мнението, без значение колко е безсмислено, накрая няма да остане семейство, което да не е дало жертва в пандемията. Само идеи и приказки и никакви мерки. Седим и гледаме какво ще стане.
130
8
 
1
 
! Отговори
Знаещ преди 3 години
Това е за да ни пръскат с 5G американците и руснаците да инсталират хаарпа в България. Така че затова ще сме си вкъщи.
129
2
 
6
 
! Отговори
Георги преди 3 години
До Дейвид АйкПръскат ти болния мозък!!
128
1
 
6
 
! Отговори
Дейвид Айк 2 преди 3 години
.. Въпросните мерки ще помогнат единствено в това да понамалее малко адския натиск върху и без това нестабилната ни Здравна система , и най вече върху Лекарския и Медицински персонал. И те са хора. Помагат. Работят. Но и те имат семейства и се разболяват от изкуствения вирус... Така че , в този аспект , Мерките са добри ! Малко да понамалеят случаите , по възможност .. И Лекарите да отпочинат и да наберат сили за следващите "Вълни" .. Иначе няма как това да бъде спряно :( Само от създателите му!
127
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм "за" всички подкрепящи мерките да лежат в затвора!
126
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
130,времето назад няма да се върне,а идеята ти е утопична. Персонал и така не достига,как ще се задържи на работа с предложеното от теб? Как ще спре твоето предложение текучеството на кадри? Ще направим здравната система както преди 89-та....а границите ще затворим ли,че да не бягат докторите на запад за по-добри заплати и условия на работа?
125
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А добро утро!! Но нищо, най-много да виснат на дърветата няколко престъпни политици =D
124
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещата отиват към анархия. Лекарите все повече запояват да "дезертират". Положението наистина е критично и мисля, че трябва да се спре с безсмислените обсъждания по темата по телевизиите. Действия трябват. Ред и дисциплина. Трябва да се обяви военно положение и армията да излезе по улиците. Хората да се респектират и да спрат само да дават идеи, а да изпълняват мерките. Иначе от само себе си нищо няма да се оправи.
123
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоз Чобанов е типичен *** Мангъровист.Въобще не е вярно че в Испания и Италия няма намаляване на заразата. Ми що не каже за Израел от 15 000 дневно сега са им 700 заразени. Чехия, Белгия от 17 000 дневно сега са на около 3000на ден. Франция от 52 000 дневно сега са на 14 000 за ден. Що не каже че ако 70% от нселението на страната се зарази, се предвиждат 130 000 смъртни случая, кат не се знае дали след това пандемията няма да повтори/потрети
122
9
 
8
 
! Отговори
Дейвид Айк преди 3 години
И аз силно се съмнявам , че новите мерки.. Не само в България.. А в световен мащаб - ще помогнат особено ! Няма как да помогнат - при положение , че това изкуствено "нещо" е пуснато вече и вероятно ще циркулира доста време! А има и предположения , че конкретната вирусна инфекция май идва с така наречените "Химически следи". Пръскат. После това слиза с мъглата ,дъжда или вятъра. Единствено може да помогне - да понамалеят случаите поне малко ..За да могат да си починат и наберат нови сили Лекарите
121
16
 
9
 
! Отговори
отровна гад преди 3 години
Няма необходимост от локдаун за хората!Трябва незабавно разформиране на сегашната здравна система!Закриване на всякакви частни болници и търговски дружества - декацета, лаборатории, стоматологии, лични лекари и т.н.Незабавно възстановяване на държавните поликлиники и болници във вида им до 1989-та г.Назначаване на целия медицински персонал на държавна работа, а лекарите и стоматолозите със статут на държавни служители. Връщане на назначаванията по разпределение!
120
0
 
2
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
НОВИТЕ МЕРКИ СА ЯСНИ 2 НА 1 И 2 МЕТРА В ЗЕМЯТА
119
7
 
5
 
! Отговори
Чудя се преди 3 години
Защо пратиха на съд оная женица от аптечния съюз дето каза съвсем логични и верни неща, а Чобанов и Мънгаров си говорят по медиите и съд не ги лови. Време е и те да се явят пред съд защото твърденията им дори да са истина са вредни защото създават илюзия че има лесно решение без странични ефекти, а журналистите кълват като *** без допълнителни въпроси.
118
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За мен отговорно за ставащото е правителството,което не действа адекватно и навременно! В пандемия сме от 9 месеца,а в болниците пълен хаос! Защо не се подготвиха за втора вълна с предварителен план за ковид отделения и апаратура? Цяло лято се криха от протести вместо да осигурят минималното!Вижте от репортажите бутилките кислород ,те не само са морално остарели,те не достигат....както и персонал в болниците.Видими резултати от престъпно безхаберие и некадърност!Първо място по смъртност!