Северна Македония се отказа да инвестира в АЕЦ "Белене"

Скопие се насочи към газова електроцентрала в Гърция
Обновена: 24 ное 2020 18:19 | 24 ное 2020 18:12, Нели Христова
64
Северна Македония се отказа да инвестира в АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

Северна Македония временно се отказва от намеренията си да инвестира в българската АЕЦ "Белене" - това съобщи изпълнителният директор на акционерното дружество АД ЕСМ Васко Ковачевски пред държавната агенция МИА, след като заяви това и на Македонския енергиен форум в Скопие.

Това се случва само дни, след като "Росатом" обяви, че няма как централата да се изгради без държавни гаранции, както иска България. Сега Северна Македония е предпочела да участва с 25% в комбинираната газова електроцентрала в индустриалната зона на Александруполис, Гърция.

Според Ковачевски решението е взето заради икономическите перспективи - гръцката централа е с по-добри възможности за осъществяване "в разумен срок", докато от българска страна има "закъснения и отлагания" и "няма никакви изгледи за старт".

"Електроцентрала с инсталирана мощност до 800 мегавата, в която нашата държава чрез АД ЕСМ би имала собственост от 25% и до 200 мегавата, с което значително ще се подобри представянето на компанията от гледна точка на стабилно производство на електрическа енергия. За нас е важно да осигурим надеждно снабдяване с енергия от множество източници и да подобрим работата на нашата компания, като, разбира се, това стане в обозримо бъдеще ", така той по повод гръцкия проект.

Сформирани са работни групи, които да координират въпроса за бъдещата инвестиция.

От думите на Ковачевски не личи да има политически мотиви в решението, но то идва и в момент, когато двустранните отношения с България се влошиха сериозно заради ветото, което нашите власти наложиха за преговори със Северна Македония за членство в ЕС.

Премиерът Зоран Заев заяви, че и в двете посоки продължават да текат инвестиции, но въпросът трябва да се реши в името на развиването на добрия бизнес климат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
8
 
6
 
! Отговори
Я преди 3 години
Проблемът не е в Македония. Проблемът е наш. Защото тая централа в Белене ту стартираше изграждане, ту се спираше. Няма гаранции от държавата. Първо отказахме на руснаците да я строят. После , по времето на Орешарски предложихме на Уестингхаус ( парадокс). Те първо се съгласиха, после нещо Пак стана и се замрази всичко. После както каза една видна гербаджийка, премиерът Борисов беше човека, който спря всички руски проекти. Та така. Сега ни лъжат периодично.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям смях....Ал. Македонски като нямал АЕЦ, сега и те да си нямат.Смех, смех....
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
като гледам колко анти коментара има, явно македонската пропаганда здраво работи
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тя македонскста рсбота стана, Тате каза ще ми купи колело, ама друг път. Тя цялата им е такава
21
3
 
12
 
! Отговори
Гостенин преди 3 години
До Анонимен 16Вето докрай на БГ поради същата причина!пп Откъде се извадихте такива безмозъчни? ДВЕПМ! простаци ниедни!
20
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не ме лъже памета,миналата година,Заев реши македонците да инвестират в АЕЦ,,Белене".Може би е очаквал след 2-3год.,централата да е готова!По-добре ,че се отказват,защото нищо чудно след време да кажат ,че цетралата е изцяло тяхна,и да влезнем в спорове по подобие с историята за миналите векове.
19
4
 
17
 
! Отговори
Беляне.. !?!? преди 3 години
Т***ш***к работа.Та питам къде е счетоводителката, дето преди половин година ни лъжеше, че цяла опашка от инвеститори чакала пред портите....
18
4
 
8
 
! Отговори
актуални промени преди 3 години
...Биляна плАтно белеше. на беленските гьоловете.... Или не ?
17
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рапона тегли за 10 години 40млрд. За тия пари можеше две централи да построим, а не да чакаме инвеститори от Македония и Танзания. Бананова република ни направиха тези ултра гига некадърници
16
0
 
6
 
! Отговори
Лаик преди 3 години
До коментар 11 .. . това "" обещали да инвестират "" не означава непременно ""инвестират""..... Поне досега :-(
15
4
 
8
 
! Отговори
ответен удар преди 3 години
. прости били , а ??! А тая хитрост византийска откъде я взеха ? ""Не подценявайте алчността на другите "" - дон Вито :-(
14
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вето до край на тая измислена държава
13
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е сега стана ясно колко са искали да инвестират.Лост за извиване на ръце. Да седят в тъмницата.
12
7
 
27
 
! Отговори
1 преди 3 години
Тук новината не са макетата, за тях си знаем, че са безмозъ*ни, които се дуят заради отказа ни да ги подкрепим за ЕС.Тук новината е, че червивите комунисти от Москва, напълно по комунистически, са посикали държавата да им гарантира инвестицията (разбирай печалбите). Разбирате ли за какво става дума? "Изгодната" руска технология, дърпа след себе си "инвестиция", но само ако се загробим да им плащаме гарантирана цена на произвеждания ток. Държавна гаранция, т.е. българския данъкоплатец!
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да ди купуват свещи и газеници
10
10
 
20
 
! Отговори
Ново 20 преди 3 години
Явно сме много зле, щом и македонците почнаха да инвестират у нас.
9
17
 
10
 
! Отговори
ВМРО Бяло Море преди 3 години
Скоро България ще бъде принудена да си купува от този тец Александрупулис, защото сама провали всичките си обекти и проекти.
8
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Леле, как ще я караме без РС Македония и нейните инвестиции! УЖАССС
7
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой от.качен е решил скопените мъкедони да участват в проекта?Това е все едно по вереме на Студената война САЩ да разреши инвестиция на СССР в американска ядрена централа.
6
14
 
10
 
! Отговори
ВМРО Бяло Море преди 3 години
Както казах тече процес на колонизация на Македония от Гърция. Къде беше Българското разузнаване да предвиди и да предупреди съответните органи.