Трябва ли магазините тип "Направи си сам" да продължат да работят?

Рядко държавите в Европа ги затварят по време на локдаун
Обновена: 24 ное 2020 18:54 | 24 ное 2020 18:54, Нели Христова
28
Трябва ли магазините тип "Направи си сам" да продължат да работят?
Снимка: БГНЕС

В контекста на планираните нови мерки за ограничаване на пандемията на коронавируса сякаш встрани остана един любопитен казус. В повечето страни в Европа магазините от типа "Направи си сам" (DIY) се считат за съществени магазини и са изключени от блокиранията.

А в момента текат неофициални преговори между представители на бизнеса и на Министерствата на икономиката и на финансите, твърдят източници на Investor.bg, запознати с процеса, но пожелали анонимност, тъй като обсъжданията са неофициални. Редакцията разполага и част от обсъжданите искания от страна на бизнеса, които обаче са предварителни и може да претърпят изменения.

В общи линии основният призив към властта е да не се затварят магазините, тъй като това ще доведе до огромни загуби на търговците точно в най-активния за пазаруване период преди Коледа и Нова година и подобно затваряне ще остави без доходи много домакинства, тъй като делът на заетите в търговията на дребно е голям.

Алтернативните предложения на бизнеса

Предлага се въвеждане на пропускателен режим и допускането на максимален брой клиенти едновременно до 1 човек на 20 кв. м. както е в Германия, Полша и др., но да не се стига до крайности. Ако все пак се затворят магазините, да се даде възможност на големите магазини, като „ИКЕА“, да останат отворени като шоуруми с ограничение на посетителите, а пазаруването да е онлайн. От бранша предлагат и да се обмисли вариант за намаляване на работното време. Исканията са предварителни и може да се различават от окончателните, след като станат известни конкретните ограничителни мерки.

Специфични въпроси и още предложения

Магазините тип "Направи си сам" (като „Мосю Бриколаж“, „Практикер“ и т.н.) да не се затварят, както не са затворени в почти всички страни на Европа (Белгия, Франция, Германия, Великобритания, Италия, Испания и др.), независимо, че в повечето от тях има въведени блокади. Тези магазини също са особено важни поради нуждите на потребителите от спешни ремонти и подобрения в дома (отопление, ВиК, електричество, заключване и пр.), особено когато голяма част от населението остава в къщи.

Друг любопитен казус е, че DM по българското законодателство не се счита за дрогерия, но пък този тип магазин също следва да остане отворен, тъй като продава бебешки храни и продукти, специализирани храни и хранителни добавки, продукти за лична хигиена и за домакинствата. Новите предложения за ограничителни мерки не дават отговори и на въпроса какво се случва с наемателите на „Кауфланд“, като например магазините за обувки на „Дайхман“.

Investor.bg потърси за коментар Сдружението за модерна търговия, което обединява 12 търговски вериги в България, но оттам засега се въздържаха от официална позиция, преди да станат ясни конкретните ограничителни мерки.  

Всички работодателски организации излязоха с обща позиция днес, че сегашните мерки за компенсиране на загубите и задържане на служителите като мярката 60/40 са недостатъчни и настояват за адекватни действия и реално компенсиране на затворените бизнеси.

Припомняме, че на извънреден брифинг на 23 ноември здравният министър Костадин Ангелов обяви, че се обсъжда въвеждането на нови ограничителни мерки, които трябва да влязат в сила на 27 ноември. Новите мерки включват удължаване на обявената извънредна епидемична обстановка с 4 месеца - до края на март 2021 г.

Предложенията ще бъдат разгледани сектор по сектор по време на правителственото заседание в сряда (25 ноември). Тогава ще стане ясно и как точно ще бъдат приложени исканите от медицинските власти мерки.

Здравният министър предложи да бъдат затворени всички заведения за хранене и развлечения, както и нехранителните магазини с изключение на аптеките, дрогериите, доставчиците на пощенски услуги, банки, застрахователи и доставчици на платежни услуги.

Това обаче може да постави на изпитание останалите по домовете си хора, особено при възникването на непредвиден ремонт. Прави впечатление, че сред посочените изрично да продължават да функционират липсват и бензиностанциите.

Още по темата четете на сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
12
 
! Отговори
ДА РАБОТЯТ преди 3 години
Сега е времето за ремонти. НО да спазват мерките.
5
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се затворят всички големи вериги. Малките търговци могат да хранят народа.
4
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички трябва да работят, до един.
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За хранителните, така и не се научиха да си вдигнат бариерите, трябва ли всеки да им натиска заразното копче!
2
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не налагат спазването на мерки, например има струпване на хора и не се спазва дистанция глоба и затваряне. Също ако няма дизинфектанти и т.н. Тоест, трябва веднага да се затворят понеже повечетно не отговарят адекватно на мерките.
1
1
 
40
 
! Отговори
Тогава преди 3 години
И барсите за строителни материали дрябва да работят, железариите и електроматериалите. Ами ако ви пробие парното?