Всеки втори вярва, че коронавирусът е изкуствено създадена болест

За 40% от българите COVID-19 е биологично оръжие
111
Всеки втори вярва, че коронавирусът е изкуствено създадена болест
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

40% от българите са на мнение, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята.

Малко над една трета са убедени, че коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип. Това сочат данните от представително проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”, проведено от 2 до 10 ноември. То показва доколко разпространени в обществото са конспиративните теории, свързани с COVID-19.
Докато заразата у нас продължава да е на високи нива, 17%, или 935 хил. души все пак смятат, че коронавирус
не съществува и че това е световна измама.

Още по темата

Отчита се лек спад в споделящите това твърдение спрямо юни, когато делът им е 23%. Естествено се е повишил делът на несъгласните с такава теза през ноември – 65% спрямо 56% през юни. Това в голяма степен вероятно се дължи на повишаването на броя на заболелите и смъртните случаи и на факта, че повече хора вече познават човек, който е болен или е бил болен.

Една трета от българите пък са убедени, че този вирус не е опасен. Те смятат, че коронавирусът не е по-страшен от сезонния грип. С увеличаването на възрастта намалява делът на съгласните с това твърдение.

В странната конспиративна теория, че чрез ваксината щели да се слагат чипове, през юни са вярвали 22% от населението у нас. Сега процентът е спаднал до 16.

По-развита версия на тази теория за заговор е, че Бил Гейтс стои зад чиповете, които щели да бъдат поставяни. 14% от анкетираните го твърдят.

Малко повече от половината българи - 52%, обаче вярват, че коронавирусът е изкуствено създадена болест. Този дял се е увеличил в сравнение с юни, когато хората в тази група са били 43%. Сега 1/4 не са съгласни, че вирусът е изкуствено създаден.

През април обаче убедените, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята, са били 53%.

През юни и ноември разпространението на това мнение намалява до 40 на сто. Днес несъгласните с това твърдение са повече в сравнение с предходните месеци.

53% от българите категорично не приемат конспиративната теория, че коронавирусът се разпространява чрез 5G технологията, показват данните от проучването на “Тренд”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 56"някой задължително действа със зъл умисъл" Колко е зъл умисъла не знам, но се действа с цел контрол на масите.
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълно е с хора, които вярват ЕДНОВРЕМЕННО, че вирусът е създаден, за да намали човечеството и че е обикновен грип. Върви разбери как може да вярва човек и в двете...
52
3
 
11
 
! Отговори
Шоп преди 3 години
При 40% rлynци каква икиномика да има и каква заплати?
51
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо не кажете какъв е процентът на вярващите, че няма друг вирус ОСВЕН коронавируса???Бас ловя, че са около 90%!
50
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбирам, че хората не вярват на официалните институции. Често с право. Но да измисляш излишно сложни системи на света, в който някой задължително действа със зъл умисъл, просто не е рационално. Един селянин си намерил пепелянка в двора и обвинил съседа, че е искал да го убие, за да му вземе нивата. А пепелянката дошла от близките скали. Друг селянин обвинил съседа си, че му изял кокошката, а след няколко дена я намерил удавена в кладенеца. Защо си усложнявате живота, не мога да разбера?
49
4
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ЕДИНСТВЕНАТА НАДЕЖДА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО Е ТОВА ДА Е САМО ЛАБОРАТОРНО ПОДОБРЕН ИЛИ СЕЛЕКТИРАН КОРОНА ВИРУС КОЙТО Е 10 ПЪТИ ПО СИЛЕН ОТ ОСТАНАЛИТЕ НО НЕ МУ Е ПИПАНО В ДНК!!! МИНИМАЛЕН ШАНС ДА БЪДЕ СПРЯН МОЖЕ БИ ИМА ИЛИ ПОНЕ ДА ОСТАНЕ ЕДНА ЧАСТ ОТ ЧОВЕЧЕСТВОТО!!!-------------НО АКО ТОВА Е ВИРУС КЪДЕТО СА ЧОВЪРКАЛИ В НЕГО КАКТО МОНСАНТО ЧОВЪРКА ТОГАВА ЧОВЕЧЕСТВОТО ГО ОТПИШЕТЕ КАТО ЦЯЛО !
48
8
 
13
 
! Отговори
Бау преди 3 години
манията, че искат да ви убият или наранят става банална ... Вие сте ресурс! ВСИЧКИ искат да работите и да живеете. Така работи икономиката. Парите не идват от космоса.
47
3
 
8
 
! Отговори
redordead преди 3 години
не знам дали вирусът е "изпуснат" от лаборатория, но някои определено много са ги изпускали на глава като са били малки...все пак им е стигнал акълът, за да получат вишу в универистет "БГ МАМА", "Пише го в интеренета - значи е вярно" и "Една жена каза"...То и преди е имало такива кукавели, ама сега ФБ им даде трибуна да си показват изтрещялостта навсякъде и да се свързват и с други изтрещяняци...преди просто са били куку-то на селото или входа...
46
2
 
1
 
! Отговори
В. Узунов преди 3 години
Съмнявам се ,че три пъти го изкарах. Единият път го удавих с ракия ,а другите два пъти имама ми направи Дувъ и го изаках вируса.
45
3
 
2
 
! Отговори
Професор Пръц преди 3 години
Да,но скоро трябва производелите да го актуализират до нова версия covid-19.01....Много про.с.т народ сме ние...
44
7
 
8
 
! Отговори
Дейвид Айк 2 преди 3 години
... Продължавам от предния си коментар... 2. Ще направят доста Милиарди от "ваксини" , които и без това си ги имат. Силно се съмнявам , че ще "пуснат" нещо , за което нямат лекарство... Да сте забелязали някой Световен политически или Икономически лидер да е пострадал от това ? Както и цялото му семейство? Семейството на някой Милиардер да е пострадало ?!?! Няма! А няма й да има ... 3. Ще постигнат ИКОНОМИЧЕСКИЯ ЕФЕКТ ОТ НОВА СВЕТОВНА ВОЙНА , НО БЕЗ ТАНКОВЕ , БОМБИ И САМОЛЕТИ ... А САМО С ВИРУС
43
2
 
13
 
! Отговори
Георги Г. преди 3 години
До АнонименСмъртността е точно такава, колкото да всява ужас, но не достатъчна за бързи и адекватни мерки, което щеше да прекрати пандемията преди да е започнала. Идеалното икономическо оръжие, за тези, които могат да го контролират. Между другото китайците магически всичко им е наред към момента ?!?
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Георги Г.Направо си е за приравняване. Защото е изкуственият произход на вируса, и чипирането са легенди и митове, но първото изглежда по-достоверно. Това обаче не го прави по-вярно. Проблемът е, че хора, които са твърде далеч като професия и образование от тези неща, не само се изказват компетентно, но и настояват, че са прави, проявявайки агресия към инакомислещите. Некомпетентните се смятат за компетентни и създават за себи си и околните нереалистичен свят.
41
6
 
14
 
! Отговори
Дейвид Айк преди 3 години
Има много вируси. Но конкретно този е повече от сигурно , че е изкуствено създаден в някоя Лаборатория и "съвсем случайно" изпуснат между хората. Това , че са виновни прилепите от Китай може да породи само смях... Създателите на този ВИРУС си имат план, който както виждате си върви "по вода" за тях и те си го изпълняват. С един "КУРШУМ" МИНИМУМ ТРИ ЗАЕКА ЩЕ УДАРЯТ - 1. За няколко години ще понамалят Населението в Световен мащаб. Главно възрастни и болни хора , които НЕ им трябват вече...
40
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КонстантиновАко това е венецът на възможностите на световните душмани съм спокоен. Виж смъртността спрямо позитивните тестове. Биологична война, пръскания с вируси.... алоооо
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво значение има произхода на вируса ,след като той е тук ? Трябва да обединим сили и да вложим всичкия си ресурс,за да излезем максимално невредими ! Констатацията,че е биологично оръжие повод за успокоение ли е ? М ? Нека гори къщата,нали ключът е в мен....
38
7
 
9
 
! Отговори
Дебили инфантили преди 3 години
Много луди има в тая държава
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А пък всеки първи вярва че е поредният грип пуснат за да държи стадото умърлушено но този път и стресирано
36
9
 
9
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
Това си е дизайнерски вирус. Разбраха си грешките и го пипнаха малко. Вече боледуване и ние. След още 2 - 3 ъпа и ще мрем, както ходим.
35
10
 
11
 
! Отговори
redordead преди 3 години
Аз едно се чудя, ако Гейтс и СЗО са в състояние да направят конспирация, в която да участват почти всички държави, стотици хиляди журналисти и лекари, за какво им е да правят пандемия, за да ти вкарат чип чрез ваксина, вместо просто да се свържат с всички големи прозиводители на напитки - бира, вода, сокове и т.н. и чрез тях да те чипират?На ку-хия човек винаги му трябва външен враг - ***, не-гри, марсианци, Бил Гейтс...за да оправдае собстения си провал и несъстоятелност.