24 лв. за работници в затворените бизнеси, как ще ги плащат?

Помощта ще се получава за не повече от 60 дни
90
24 лв. за работници в затворените бизнеси, как ще ги плащат?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Работниците и служителите ще имат право да получат финансова подкрепа за не повече от 60 дни, в които са ползвали неплатен отпуск заради спиране на дейността със заповед на държавен орган заради пандемията.

За работещите на 8-часов работен ден компенсацията ще е 24 лв. за всеки ден, в който са в неплатен отпуск. В случаите на непълно работно време размерът на компенсацията ще се определя пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор.

Още по темата
Финансовите средства, необходими за изплащане на компенсациите ще бъдат осигурени от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" чрез финансовия механизъм REACT-EU, като определеният бюджет е в размер на 50 млн. лв. Конкретните икономически сектори ще се определят със заповед на министъра на труда и социалната политика.

Работодателите са длъжни да запазят заетостта на работниците и служителите, за период, който е равен на този, през който са изплащани компенсации. Те трябва да информират работещите за възможностите да получават средства по правителственото постановление.

Желаещите да получат тази финансова подкрепа е необходимо да предоставят на работодателя писмена декларация по образец, в която посочват периода за ползване на неплатен отпуск и банковата си сметка, по която да се изплащат компенсациите, съобщиха от правителствената пресслужба.

Работодателят или упълномощен негов представител ще подава в дирекция “Бюро по труда” по месторабота документи за изплащане на компенсациите. Документите ще се разглеждат в срок от 10 работни дни след получаването им. Агенцията по заетостта ще публикува на интернет страницата си информация за работодателите и броя на техните работници и служители, които са одобрени или неодобрени за изплащане на средства до 2 работни след вземането на решение за това.

Компенсациите ще се изплащат до 5 работни дни след одобрението на подаденото заявление. За изплащане на компенсации с цел запазване на заетостта и доходите ще могат да кандидатстват работници и служители, които са в неплатен отпуск и са наети от работодатели, местни физически или юридически лица, както и от чуждестранни юридически лица, които осъществяват стопанска дейност в България.

С друго решение се обезпечават заплатите в държавните културни институти, осъществяващи дейности в областта на сценичните изкуства, считано от 1 ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: компенсация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 40Не е вярно и лъжете нагло. Само някакви конкурси с по 100 кандидата и им отказват. Това го казват хора които са опитали и не става. Харчат по 1000 лева за конкурси и след 1 година се отказват.
42
4
 
1
 
! Отговори
Артистите преди 3 години
Получават заплати и осигуровки, а всички останали в неплатен отпуск и 500 лв помощ.
41
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 33 За да се преквалифицират за ИТ. ВУЗ искат по 10 бона такса. И освен ИТ няма друга работа на 3 бона. Но не всички стават пък за ИТ или езици.
40
1
 
5
 
! Отговори
до 40 преди 3 години
Глупости. Никой висшист с търсена специалност няма да тръгне по бюрата по труда. Моментално го взимат на работа в чужда компания през LinkedIn, например. Никога няма да тръгне да минава по свое желание през бюрото. Ние минаваме през бюрото, за да взмем половината заплата от там,а другата- да додадем по време на изпитателния срок. После цялата я даваме ние. Така правят много компании.
39
2
 
5
 
! Отговори
до 39 преди 3 години
Ще искат, защото си знаят цената. Във всяка чужда компания взимаш около 2.5-3.5 начално без опит. Било то ИТ или маркетинг, реклама, дизайн и какво ли не.Доста от тези компании работят с бюрото по труда, включително и ние.
38
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 33Как да няма като има по 20 години са без работа и ги връщат като кандидатстват. И накрая емигрират. Вие си живеете в някакув свят в София
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 33Искат по 3-4 хиляди лева
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЛед 60 дни стават трайно безработни и без помощ и така се решава проблема.
35
10
 
6
 
! Отговори
до 33 преди 3 години
Пълни глупости. В Бюрата по труда прелива от работа за хора с висше и/или магистратура и заплати над 1500лв.. АМа искат образование. По младежка заетоест е всичкото. Знаеш ли колко хора с висше търсят работа? Почти никой. Давам пример. При нас даваме 1300 и нещо от младежка заетост + още 1700 от нас за висшист. 3000лв. бруто демек. Искаме език, базови знания по програмиране. Еми, почти никой не кандидатства, защото висшисти без работа НЯМА.
34
0
 
5
 
! Отговори
Работник преди 3 години
Бизнес в България означава далавера ! Значи трябва с труд и пот изкарани пари да раздаваме на мошеници, връткаджии,далавераджии,търтеи и *** ???!!! Браво бе ! Тогава ,наистина е време да си ходят тези,които раздават моите пари !
33
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а защо да няма локдаун за държавната администрация?вчера отивам в общината и гледам в една стая 7-8 служителки глава до глава,кихат,кашлят и никой не носи маска,гледат сайтове за обувки и рокли,а вътре 35 градуса жега...включени радиатори и печки духалки на всяко бюро.
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много им е. НИЕ, хората със заплати над прага, плащаме тези пари. Не сме съгласни да се получават по равно от всички. Защо? Защото 95% от хората, пострадали от пандемията, са в сивия сектор и получават уж 610лв., ама под масата се взимат хиляди. НИЕ, 300 000 работещи за заплати над прага в София, спазващи всички мерки, не стъпвали в офис от март, не искаме да плащаме това обезщетение на сивия сектор.
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1 милиона са безработни и като търсят в бюрата, няма работа за тях. Учили са ВУЗ и не им дават това за което са учили. Остават и без помощ.
30
2
 
12
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
Който реве за работа да пише ! Търся хора за зимния сезон за почистване на пешеходни зони, подлези, тротоари и други. Работното време е 12 часа на смени . Дневна, нощна два дена почивка. Заплата 800лв . Айде сега да ви видя всички вас дето ви се работи !
29
3
 
7
 
! Отговори
Ss преди 3 години
Ами ние където продължаваме да работим? За тия дето ще си стоят у дома на топличко 450лв! За тия дето са навънка и работят и вадят пари за тях няма ли? Няма такава дискриминация !
28
4
 
14
 
! Отговори
Иво преди 3 години
Тъкмо ще се научите другия път да си плащате осигуровките!
27
1
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Разцепиха се да раздават пари на тая спряла икономика :)))
26
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ля ляпо груба сметка това са към 450лв за цял месец - е какво да си купя с тях???Каквото искаш бе, в магазините има всичко.
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПрепърсаВярваш ли, че сами ще се откажат? Трябва да бъдат отказани.
24
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз подкрепям локдауна: всички, дето остават без работа, правим локдаун - заставаме пред МС, НС, кметства, СЪДИЛИЩА, ДЪРЖАВНИ СЛУЖБИ И НЕ ПУСКАМЕ НИКОГО!ПРАВИМ ЛОКДАУН НА ХРАНТУТНИЦИТЕ!