24 лв. за работници в затворените бизнеси, как ще ги плащат?

Помощта ще се получава за не повече от 60 дни
90
24 лв. за работници в затворените бизнеси, как ще ги плащат?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Работниците и служителите ще имат право да получат финансова подкрепа за не повече от 60 дни, в които са ползвали неплатен отпуск заради спиране на дейността със заповед на държавен орган заради пандемията.

За работещите на 8-часов работен ден компенсацията ще е 24 лв. за всеки ден, в който са в неплатен отпуск. В случаите на непълно работно време размерът на компенсацията ще се определя пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор.

Още по темата
Финансовите средства, необходими за изплащане на компенсациите ще бъдат осигурени от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" чрез финансовия механизъм REACT-EU, като определеният бюджет е в размер на 50 млн. лв. Конкретните икономически сектори ще се определят със заповед на министъра на труда и социалната политика.

Работодателите са длъжни да запазят заетостта на работниците и служителите, за период, който е равен на този, през който са изплащани компенсации. Те трябва да информират работещите за възможностите да получават средства по правителственото постановление.

Желаещите да получат тази финансова подкрепа е необходимо да предоставят на работодателя писмена декларация по образец, в която посочват периода за ползване на неплатен отпуск и банковата си сметка, по която да се изплащат компенсациите, съобщиха от правителствената пресслужба.

Работодателят или упълномощен негов представител ще подава в дирекция “Бюро по труда” по месторабота документи за изплащане на компенсациите. Документите ще се разглеждат в срок от 10 работни дни след получаването им. Агенцията по заетостта ще публикува на интернет страницата си информация за работодателите и броя на техните работници и служители, които са одобрени или неодобрени за изплащане на средства до 2 работни след вземането на решение за това.

Компенсациите ще се изплащат до 5 работни дни след одобрението на подаденото заявление. За изплащане на компенсации с цел запазване на заетостта и доходите ще могат да кандидатстват работници и служители, които са в неплатен отпуск и са наети от работодатели, местни физически или юридически лица, както и от чуждестранни юридически лица, които осъществяват стопанска дейност в България.

С друго решение се обезпечават заплатите в държавните културни институти, осъществяващи дейности в областта на сценичните изкуства, считано от 1 ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: компенсация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
4
 
! Отговори
Милен преди 3 години
Същите дето бяха големите тарикати със заплати под масата и шефовете им с фалшивите обороти сега реват, че 20% от обяването им е малко. Ще научите по втория начин, че тарикатлъка излиза през... това отзад.
82
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ крадат като за последно. Много добре знаят, че краят им е близо и друг път няма да има.
81
0
 
1
 
! Отговори
По следите преди 3 години
До Демократ Нормален ли си??? 24 лв. на ден??? Да ги обръщам ли в евро, за да ти стане по ясно, или си все ще си ***???
80
0
 
0
 
! Отговори
Джони СчепДеп преди 3 години
и на мен ми платиха милионда нсе сснимам фъф филмзаради оная амбър хърд
79
0
 
4
 
! Отговори
Джон Триболта преди 3 години
В случая се чувствам длъжен да се съглася с пияница сифилистик
78
2
 
1
 
! Отговори
Американец преди 3 години
В САЩ сервитьорите и мейтенънс офисърите на пъблик рестуум чейнс търчат при данъчните да си плащат данъчни и осигуроврки, а само в Българи сервитьорите и мейтененс офисърите не пъблик реструум чейнс не търчат при данъчните да си плащат осигуровките.
77
5
 
2
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
При социализма когато бяхме с Русия и България фалира три пъти за неплатен отпуск по безработица не плащаха нищо, а днес при демокрацията със САЩ и ЕС плашат 60 дни нищо да не работиш.
76
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
малиии, това имане няма къде да го похарчат, бе Лойко! Много им даваш...
75
1
 
1
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 3 години
Трябва и в България да стане така - в ЕС и САЩ , дори Сервитьор да си - имаш Бакшиш и Търчиш в Данъчното да си платиш на ръка Осигуровките - знаят хората че не може все да е Добре , както и да е Зле - ама После си Искат Закона - Помощи върху Внесени Осигуровки . Знаят че не могат да реват че са им ниски Пенсиите след като не са внесли НИЩО .
74
2
 
5
 
! Отговори
гост преди 3 години
Ох, важното е, че ние в държавната администрация ще си взимаме заплатите, ще си стоим на бюрото и на топло.
73
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ВИНОВНО ЗА ХАОСА И ПРОВАЛА НА ЗДРАВНАТА СИСТЕМА ЗА КОЕТО ТРЯБВА ДА НОСИ И СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ !
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пияница мистикНедей да обиждаш охранителите,бил съм в този бранш и мога да ти кажа че има свестни момчета и момичета там, както и не такива :)) Сигурно момичето което си загуби портмонето и се намери за 2 часа трябва да ме плюе, благодарността в очите е достатъчна награда :)))
71
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както казах този вирус повече ще облекчи пенсионата система отколкото да натовари здравната
70
3
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
И моята бивша взимаше като сценарист в "На Кафе" 3000лв чисти, ама реалността за повечето хора е друга. Познавам едни пиянки на пазара и като ходя да си купувам разни неща, сядам да изпия по едно, две с тях. Единият е охранител на пазара от фирма "Делта" май беше, пише му на жилетката. Другият и той охрана някъде. Та те са ми казвали, че за 16 дена в месеца, 2 работиш, 2 почиваш по 12 часови смени заплатата им била 690 лв. Вие тук пишете за някакви космически заплати. В магазините също са малки
69
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На мен акъла ми не го побира, честно! Значи, в съдебната система, магистратитите ще си раздават по три заплати, а те вземат по около десет хиляди, както знаете, а за тези хорица по 24 лв на ден. Абе, какво става в тази държава?
68
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИванТова са 1000 човека на добри заплати, но населението е 2-3 милиона работници и 1 милиона безработни.
67
0
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Понеже няма работа-ще стана иманяр (самоосигуряващ се ) ще търся жълтици из планини и дерета)) може и някой самороден къс злато да намеря-знае ли човек ? в тази криза,,,,
66
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само дето вече кризата става 300 дни а не 60 дни, но едни си живеят с помощи а другите нищо.
65
0
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
ами и ние произвеждаме Дачия емблемите само -хм!! Главният автомобилен клъстър на Европа и Балканите .светилото в автомото индустрията (Плевнелиев) обеща да правим антените на Фолксваген!
64
1
 
7
 
! Отговори
Мечо Кух преди 3 години
"Пред всяка панелка, всяко семейство дебелаци с по 2 немски огромни коли"и с по два бъбрека, нали? Нeхранимайковци, бедни били!