Без обществен превоз и таксита заради протест на превозвачите

Искат наказания в закона за нерегламентирания превоз
25 ное 2020 07:20, Анисия Иванова
28
Без обществен превоз и таксита заради протест на превозвачите
Снимка: БГНЕС

От 00:00 часа днес автобусните превозвачи прекратяват обществения превоз на пътници за 24 часа в знак на протест. Недоволството им е срещу подкрепеното от депутатите президентско вето над промените в Наказателния кодекс, които инкриминират незаконния превоз.

Протестът е подкрепен и от таксиметровия бранш, който също спира работа днес. Повече от 100 автобуса и 2000 таксиметрови автомобили ще блокират движението в центъра на София по обед на пл. „Александър Батенберг“.

Превозвачите настояват допълненията в Наказателния кодекс, които за нерегламентиран превоз предвиждаха затвор до 10 години и отнемане на превозното средство, да бъдат приети отново. Сред мотивите за ветото е посочено, че под санкциите на закона може да попадне и т. нар „споделено пътуване“.

Още по темата

От бранша обаче са категорични, че целта е единствено инкриминирането на незаконния превоз на пътници и борба със сивия сектор.

Затова превозвачите обявиха протестни действия с преустановяване на дейността им за връщане на отхвърлените текстове.

“Ще преустановим превозите по линии на Републиканска транспортна схема, по между областните линии, по между селищните линии. Градските превози ще бъдат преустановени в рамките на два часа. Всички международни линии също ще бъдат преустановени“, каза Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи пред БНР.

В София протестът ще започне с шествие на автобуси и таксиметрови коли от три лъча, които в 10 часа ще се съберат на пл. „Александър Батенберг“.

Кирил Ризов от Съюз „Такси“ поясни: “Остават да работят само тези, които са по договор по ваучерната система, всичките останали колеги тръгваме от “Царица Йоана“ и “Панчо Владигеров“, от “Цариграско“, “7-ми километър“, и от “Ботевградско“, и от “Летоструй““.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
23
 
! Отговори
Сахар преди 3 години
В интерес на автобусните превозвачи съсипват железопътния транспорт - най-малкото угодни разписания в полза на автобусите.
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
, ще станат всенародни любимци. А иначе че това е лобистки изнудване на близки до властта е ясно!
3
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Накажете и малкото останали клиенти и ще отмъстите на държавата подобаващо!
2
0
 
20
 
! Отговори
Киро Брейка преди 3 години
Абе секви бакшиши и рейсаджии мое да праат като ветъро, ше се оди пеш с кололо или с трено арееее
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквито са ни бизнезмяните, такъв ни е и обществения превоз. Уродлива форма на алъш-вериш,пряко застрашаваща живота и здравето на хората. И да изчезнат за винаги, нормалните хора, едва ли ще усетят. А как е мега-хипер холдинга с таралясници? Пълни ли на банкянския крадец шкафчинциту?