Борисов: След 3 седмици ще разхлабим мерките!

Епидемичната обстановка се удължава до края на януари
Обновена: 25 ное 2020 10:36 | 25 ное 2020 10:26, Веселина Йорданова
242
Борисов: След 3 седмици ще разхлабим мерките!
Снимка: Правителствена пресслужба

Удължаване на извънредната епидемична обстановка от 1 декември до 31 януари 2021 г. гласува правителството.

Доказаният ефект срещу COVID-19 е само един - намаляване на социалните контакти или карантина. За да облекчим болниците, които са на предела на възможностите, въвеждаме мерки за 3 седмици.

Още по темата
Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание.

Премиерът припомни, че до настоящия момент страната ни е била с най-либералния режим за ограничаване на разпространението на коронавируса с цел запазване и на икономическите дейности. Борисов подчерта, че за справяне с болестта България участва наравно с останалите държави-членки в обща доставка на ваксини за ЕС. "Това ще е единственото, което ще даде възможност на Европейския съюз като цяло да заработи пак така, както трябва", изтъкна Борисов.

"Искам много ясно хората да разберат, че след 3 седмици - на  21 декември, ще си позволим разхлабване на мерките, яслите, детските градини и училищата ще отворят, моловете, ресторантите и фитнесите плавно ще заработят“, каза още министър-председателят. Той добави, че като компенсация за този период държавата ще осигури близо 400 милиона лева за бизнесите, които ще бъдат с ограничена дейност.

"Намираме се в труден момент, в който всички заедно трябва да се изправим срещу нещо колкото познато, толкова и непознато – пандемията от коронавирус. Защо казвам заедно – защото ние държавниците трябва да вземем трудни, но мъдри решения, които да ви убедим заедно да прилагаме и изпълняваме", каза още премиерът на правителственото заседание.

Той изрази увереност, че заставайки рамо до рамо - лекари и медицински сестри, здравни работници, учители, учени, органи на реда, държавници, работещи и пенсионери, млади и възрастни, всички българи заедно като общество можем да се справим с пандемията. "Вече сме го правили", каза още Борисов.

Министър-председателят отбеляза, че не трябва да се прави противопоставяне между здравеопазването и икономиката.

"Защото няма процъфтяваща икономика с болни или заразени с COVID-19 хора. Но няма и здравна система, която да може да функционира без силна икономика. Затова е необходим баланс, който ще ни преведе и през втората вълна на пандемията", категоричен беше Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
28
 
! Отговори
Смях в залата преди 3 години
'' на 21 декември, ще си позволим разхлабване на мерките, яслите, детските градини и училищата ще отворят'' - всевдомутрата
10
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виж какво бе,***,трябваше да тестваш цялото население ,както направиха в други страни и който е заразен,да го карантинирате,а останалите да си работят.Сега никой не знае колко са заразените,които продължават да разнасят заразата сред останалите.Ама те е страх от резултата,защото и без това сме на първо място по смъртност в ЕС и на едно от първите по заразени.
9
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още веднага мога да ви кажа кога ще бъдат разхлабени мерките - на Цветница.
8
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сметки и разходи да не плащаме през това време, нали?Оставка бе, мутряк!
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не олабвайте фронта.
6
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ситият на гладния не вярва.
5
4
 
37
 
! Отговори
kkkkk преди 3 години
Тогава тикво искам да ни платиш сметките и храната на всички хора който е останат без работа .Тогава защо си овеличихте заплатите *** искам и вие да не получавата заплата през това време *** скапани.
4
3
 
49
 
! Отговори
Да, бе! преди 3 години
След 21 декември щели да отворят училищата... , сигурно ще учат на Бъдни вечер... както винаги Неадекватникът тотално не е в час..
3
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Премиера слънце ще унищожи вируса за 3 седмици.Вервайте му.
2
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 3 седмици вируса ще изчезне,така ли?
1
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да те разхлабат на задна бе ***.