Председателят на БЛС: Българите заразени с COVID-19 са 60-70%

Според анекс, изпратен до Съюза, НЗОК ще покрива 60 лв. от цената на PCR теста
25 ное 2020 17:00, Ния Христова
41
Председателят на БЛС: Българите заразени с COVID-19 са 60-70%
Снимка: БГНЕС
Официалните данни сочат, че около 40% от изследващите се за COVID-19 дават положителни проби, но реалният процент на заболелите българи е 60-70. Това каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров на брифинг.
 
Д-р Иван Маджаров и колегите му от Съюза отправиха призив към властите властите за по-бързи действия и решения в условията на пандемия. Те подчертаха, че причина за забавянето на при взимането на някои мерки са проточили се във времето преговори. Организация липсвала и по отношение на действията на общопрактикуващите лекари.
 
"БЛС е недоволен от процеса на водене на преговори, а не от резултата", подчерта д-р Стоян Борисов, главен секретар на Съюза.
Още по темата
 
"Не търсим конфликти и виновни, а решения", коментира доц. Любомир Киров, председател на НСОПЛБ. И допълни: "Антигенните тестове са много подходящи. Но няма протокол за поведение при лечение. И няма как да има такъв, след като правилата все още не са ясно разписани".
 
Д-р Маджаров обясни още, че според анекс, изпратен до него снощи, Националната здравно-осигурителна каса ще покрива 60 лева от цената на PCR теста.
 
Медикът коментира и работата на личните лекари и оплакванията от пациенти, че GP-тата не вдигат телефоните си. Д-р Маджаров обясни, че няма как всеки лекар да говори по телефона, докато пред кабинета му се има опашка от пациенти и при положение, че е обллечен в защитно облекло. 
 
"Постоянното пипане на телефона е пряк път към заразяване", подчерта д-р Маджаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пандемия на PCR тестове ли има? Защото тия тестове показват всички прекарани болести от раждането до съответната година в която се тествате. Всички тия са болни защото PCR тест им го казва, а той PCR или другия " евтиния" тест, и двата са фалшиви! - Къде видяхте вирус изолиран? Само на видео анимация и картинка?- Видяхте ли го с микроскоп или всички са болни щото пушат цигари, пият и плющат сланина и после, що сме болни от пневмония и защо дробовете и кръвоносната система е запушена
32
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повече са. Всичко живо навън киха и кашля,маската е нещо непознато за 95% от тия,които виждам на улицата. Пандемия за тия хора няма. Българинът си мисли,че е имунизиран срещу всичко,ама не отчитате че линейки няма. Днес викнах аз такава линейка,не за мен, чакахме час и половина и смятам,че имахме късмет. А хората ,за които този 1.30 е критичен.. ама само като ви дойде до тиквите ще уврете може би. Дай Боже
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 33При положителен антигенен тест се прави задължително и ПСР - съвпадението е на 98%. Разминаването е при отрицателните.
30
0
 
4
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Може и повече да са. Статистиката брои само хората с направен ПСР, а поне три пъти повече са с леки симптоми и не се тестват заради карантинирането на цялото семейство после или др. причини. Чак като станат тежки нещата, отиват да висят на опашка пред лабораторията, щото иначе няма да ги приемат в болница без тест. Безсимптомните заразени няма да ги броим.
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доктор Маджаров изглежда е привърженик на бързите тестове. Но СЗО е скептична относно тези тестове, предполагам и поради тяхната по-слаба избирателност. Могат ли бързите тестове да различават безпогрешно антигените на SARS-CoV-2 от тези на вируса NL63 например. Вторият вирус е също коронавирус, живее си в нас отдавна и причинява обикновени настинки. Така или иначе, пак ще трябва потвърждение от RT-PCR тест. Само и пандемия от NL63 ни трябва!
28
4
 
7
 
! Отговори
Напред към 100% преди 3 години
Заразените били 70%? Е, няма лошо. Да ги докараме до 100 процента и проблема е решен. Могат да се премахнат всички мерки, няма да има вече кой да се заразява и кой от кого да се пази.
27
1
 
2
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
За такова грешно заглавие направо съдят в нормалните държави!Алоу,момиченцето дето е писало статията-внимавай!
26
1
 
2
 
! Отговори
ygfyg преди 3 години
Това е пак нереален поглед към този опасен вирус. Първо, за се тества някой, то му има нещо и отива на тест. Това 40% от тестваните значи, че този процент от тестващите се са с този вирус, но не значи, че 40% от населението са с него, това е според мен! Да, има неоткрити хора преносители, но те нямат симптоми и съответно не са си правили тестове, особенно тези които безотговорно не си слагат маски, те просто го разпространяват.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заглавието изопачава това, което е казал....Според него тестовете не откриват още 30% от заразените. Сега % ежедневно е около 40. Той казва, че реално трябва да е 60-70 от тестовете.
24
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не повече от 5% от населението на България се е срещало до момента с вируса. Няма как при 40% положителни тестове и то от хората които имат някакви симптоми да са зарзени 60-70% от българите.
23
6
 
2
 
! Отговори
Ром от Лом преди 3 години
Да му мислят Българите!!Те са заразени и те ще ***
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ако е вярно от януари ковид няма да има изобщо.
21
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глу.пости говори този.
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Това не са ли същите тестове, за които говори доцент Мангъров още в началото през март?"Не, не са онези тестове.
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доктор Маджаров, за какви протоколни узаконявания и правилници относно антигеннитие тестове говорите? Това не са ли същите тестове, за които говори доцент Мангъров още в началото през март? А Вие тогава какво правихте? Разглеждахте оплаквания и предложения за наказания към същия лекар. Така ли беше? Имате ли благословията, докторе, от СЗО за такива тестове? Нямате. Ами тогава се подчинявате на СЗО и толкова. Професионалната Ви организация прилича на наборна казарма.
18
6
 
9
 
! Отговори
Заслужава преди 3 години
Отнемане на лекарските права и съд за разпространение на лъжи с цел всяване на страх всред овчото стадо.
17
10
 
7
 
! Отговори
Асанка преди 3 години
Неговорете срещу пишман медика в противен случай няма да бъдете лекуван независимо от какво сте болни Срам и позор за такива медици
16
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доктор Маджаров, какво всъщност искате да кажете? Хем имало 60 процента заразени, при което е очевадно, че няма смисъл от никакви мерки, хем трябвало да има мерки. И какво толкова страшно се случи с тези 60 процента заразени? Нищо, разбира сe, защото след 20 дни, ще имаме 60 процента оздравели. Друго обаче е страшното, доктор Маджаров, позорният изход от Голямата лъжа за свършека на света. А позорът ще забършете изцяло вие, лекарското съсловие.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо за правата на д-р Менгеле?
14
0
 
11
 
! Отговори
Ako 70% са преди 3 години
заразени вече, значи няма никаква пандемия, мерките са за да има повод и причина да се раздадат и усвоят напечатаните пари